Jump to content
TBoneTX

SERBIA (Part II)

Share

3,513 posts in this topic

Recommended Posts

Filed: IR-1/CR-1 Visa Country: Serbia
Timeline

Gde tvoja verenica zivi?

Ja sam se umalo udala po tom postupku, i to u HR ali smo na kraju uspeli da se uzmemo u SR sa mojim SR drzavljanstvom.

Bio je problem jer sam imala staru licnu kartu koja je istekla '90tih i samo onaj SRFJ pasos pa smo gledali da idemo na to da sam ja US drzavljanka i tako se vencamo.

Kako ovde sve zavisi od drzave do drzave, u CA gde sam ja, samo morala da vadim iz County Registrar ( maticar) 'Certificate of search' u rasponu od mog rodjenja do dana kad sam podnela zahtev da nemam upisan brak. Zatim taj papir da overi sa Apostille.

State departemnt ima i ovu opciju, koju je Frip pomenuo

Ova forma http://photos.state.gov/libraries/hungary/231771/PDFs/free_to_marry.pdfda se overi u ambasadi.

Ako mozes, proveri unapred..

Neverovatno koliko smo na svakom cosku nailazili na ' nemoz' to tako'..

SRECNO!!!!!

Filed: Citizen (pnd) Country: Slovenia
Timeline

Ma ovi nasi balkanci nemaju pojma. Kada sam ja prijavljivao brak u SLo vise sam ja znao sto moram imat od onog koji je tamo radio. Svasta!

N-400 Timeline
04/02/19 N-400 Submitted online
04/22/19 Biometrics
11/05/19 Interview (Approved)

ROC Timeline

Service Center: California

08/11/17 I-751 Packet delivered to USCIS

09/18/17 Biometrics Appointment

08/17/18 2nd extension letter (additional 6 months)

11/02/18 New card is being  produced (Approved)

NVC
11-04-2014 NVC case receive

05-20-2015 Visa received

10-06-2015 Time to kick back and let it fly

Filed: IR-1/CR-1 Visa Country: Croatia
Timeline

Ma ovi nasi balkanci nemaju pojma. Kada sam ja prijavljivao brak u SLo vise sam ja znao sto moram imat od onog koji je tamo radio. Svasta!

bas veze nemaju eto kao sto ti rekoh oni traze neki document ili ti certificat of citizen koji ne postoji u americkom pravnom sustavu.Kod nas ima ono uvjerenje o drzavljanstvu dobije se di se izvadi i rodni list ali tamo to ne postoji,i sada ako maticar insitira onda ambasada mora napisati da to ne postoji,ma kod nas mislie ako ovde nesto postoji da to ima svagdje:)

Timeline

Slazem se

Ovde sam vise puta zvala ambasadu da pitam da li cu moci da produzim pasos bez da idem u Chicago, sve smo opcije trazili...

Ambasada me je malne oslovljavala sam , 'Dobro vam i ovo jutro... ' i govorili mi da se pozovem na izjavu tadasnjeg ministra inostranih poslova da mi obnove pasos za 48 sati.

Ponesem i fiktivnu kartu kao da se vracam za 5 dana nazad i potvrde i izvode... odem u MUP.. oni se slatko nasmeju i kazu.. jeste, moze za 48 sati.. al tamo u ambasadi, ne ovde, a i da moze za 48 sati, moze samo u BGD a ne u NS i iako imam izvod iz knjige drzavljana, IPAK mora da se salje provera da se ustanovi da jos uvek imam drzavljanstvo, iako je izvod izdat pre manje od 30 dana. A i adresu da ne monjam na novu muzevljevu, vec da ostavim staru (iako kuca u kojoj sam zivela vec dosta godina ne postoji vec je sad tu zgrada bez naseg imena na spisku stanara) al proslo je i to...

Timeline

bas veze nemaju eto kao sto ti rekoh oni traze neki document ili ti certificat of citizen koji ne postoji u americkom pravnom sustavu.Kod nas ima ono uvjerenje o drzavljanstvu dobije se di se izvadi i rodni list ali tamo to ne postoji,i sada ako maticar insitira onda ambasada mora napisati da to ne postoji,ma kod nas mislie ako ovde nesto postoji da to ima svagdje:)

ovde ima drugi oblik svega toga

uverenje o drzavljanstvu se dokazuje na dva nacina :

- rodni list, gde se vidi da je osoba rodjena u US ili

- certificate of naturalization ( vecina nas koji nismo rodjeni u US imamo ovo, i sa tim pokazujemo da smo postali drzavljani)

Tako da ako je rodni list is US, to je jedino potrebno

a ako nije, onda rodni list i certificate of naturalization

bilo ko, ko zeli da stupi u brak ovde trebna da vadi marriage license

tj, buduci supruznici odu u opstinu i podnesu zahtev, to se napravi pretraga da su osobe slobodne da se vencaaju, tj, nisu bile ili nisu sad u braku i proces je gotov

nigde se ne pise na rodnom listu da li je osoba vencana

Timeline

ovde ima drugi oblik svega toga

uverenje o drzavljanstvu se dokazuje na dva nacina :

- rodni list, gde se vidi da je osoba rodjena u US ili

- certificate of naturalization ( vecina nas koji nismo rodjeni u US imamo ovo, i sa tim pokazujemo da smo postali drzavljani)

Tako da ako je rodni list is US, to je jedino potrebno

a ako nije, onda rodni list i certificate of naturalization

bilo ko, ko zeli da stupi u brak ovde trebna da vadi marriage license

tj, buduci supruznici odu u opstinu i podnesu zahtev, to se napravi pretraga da su osobe slobodne da se vencaaju, tj, nisu bile ili nisu sad u braku i proces je gotov

nigde se ne pise na rodnom listu da li je osoba vencana

zar nije samim po sebi putovnica dovoljna da dokaze da je drzavljanin usa?

Timeline

zar nije samim po sebi putovnica dovoljna da dokaze da je drzavljanin usa?

jeste

ali kad se podnosi zahtev za vencanje npr, rodni list ima mnogo vise podataka ( ime oca, majke ....) koji su potrebni za sklapanje braka

putovnica sama po sebi jeste dokaz, ali isto kao sto ne moze neko da se venca na osnovu samo rodnog lista jer je potreban dokument sa slikom, tako putovnica posluzi odlicno da se dokaze i identitet i drzvljanstvo

Ali rodni list je takodje potreban zbog ostalh podataka

Timeline

jeste

ali kad se podnosi zahtev za vencanje npr, rodni list ima mnogo vise podataka ( ime oca, majke ....) koji su potrebni za sklapanje braka

putovnica sama po sebi jeste dokaz, ali isto kao sto ne moze neko da se venca na osnovu samo rodnog lista jer je potreban dokument sa slikom, tako putovnica posluzi odlicno da se dokaze i identitet i drzvljanstvo

Ali rodni list je takodje potreban zbog ostalh podataka

razumijem,ali ovde je sada situacija ona rodjena u drugoj drzavi,i samo je godinu dana zivjela tu,roditelji vojna lica znas kako je mijenali lokaciju,ali poslije toga cijeli zivot je tamo i ima samo americku putovnicu,znaci uz rodni list moze i proci putovnica kao dokaza da ne mora ganjati i ovaj papir sto si gore navela naturalization cer.

Timeline

ako su joj roditelji, tj, jedan od roditelja bili US drzavljani kad se rodila, onda je ona po rodjenju US drzavljanka i nema taj pappri

al sve jedno

rodni list i putovnica i.. srecno u braku :)

Timeline

ako su joj roditelji, tj, jedan od roditelja bili US drzavljani kad se rodila, onda je ona po rodjenju US drzavljanka i nema taj pappri

al sve jedno

rodni list i putovnica i.. srecno u braku :)

otac jeste,znaci nema ona to i ne treba samo rodni list i putovnica da ponese od tamo,ostalo u amabsadi i kod maticara odmah :) hvala naravno:)

Timeline

nema na cemu! :)

spremajte ako mozete odmah i ostala dokumenta i saljite aplikaciju vec sutradan ako moze :)

prvo da mlada dodje ,samo da ne pobjegne di,kada stavim prsten ruku onda cu za dalje,mada zahvaljujci vama tebi fripsu,dosta sam skupio imformacija i za ostalo,sve ja to pribijljezim sebi pa da znam sto vise unaprijed,anda fino kada jednom dodjem tamo moram vas sve skupiti na neku veceru nema druge pomazatet mnogo ljudi.

Timeline

prvo da mlada dodje ,samo da ne pobjegne di,kada stavim prsten ruku onda cu za dalje,mada zahvaljujci vama tebi fripsu,dosta sam skupio imformacija i za ostalo,sve ja to pribijljezim sebi pa da znam sto vise unaprijed,anda fino kada jednom dodjem tamo moram vas sve skupiti na neku veceru nema druge pomazatet mnogo ljudi.

a tu smo da se pomazemo

:) i zelim vam svu srecu

al zaista, kad vec vadi izvod, nek izvadi barem 2 primerka... a cim se vencate izvadite i tvoj, sa sve onom napomenom ..'brak zakljucen sa... '

Jedan da imate za vencanje, drugi da stoji kod tebe,

tako da oboje imate po original od oboje, oboje imate skeniranu verziju.

Pa kad dodje vreme za ambasadu, imate kopiju

npr. moj muz i ja imamo iste primerke dokumenta ovde i kod njega u NS.. a danas sutra... za 10 godina... neka stoje izvodi tamo, nikad se ne zna kad mogu zatrebati

************************I JOS NESTO*****************

:)

Vec sad trazite izjave ljudi koji vas znaju

Npr, ja sam imala izjavu moje mame, najbolje prijateljice odavde i prijatelja koji zna za pricu vec 20+ godina

Te izjave sam cekala nedelju dana, pa prevod...

potrebne su, i nije lose imati nekoliko ... izjava vasih najblizih da znaju za vasu vezu, brak, i da se raduju.. i nesto specificno ,..( http://www.visajourney.com/content/i130guide1pod 5) , jer mi nemamo zajednice racune i sl... jos nije stigao

Edited by 1stLoveRedo

Postovani,

molila bih vas za pomoc,vezano za useljenicku vizu .Naime moj suprug je americki drzavljanjin po rodjenju ,zivimo u Srbiji ,imamo dete koje je maloletno koje je takodje americki drzavljanin.Ja sam srpski drzavljanin .Aplicirali bi za moju useljenicku vizu ,ali nisam bas sigurna da li sam dobro razumela koji su nam koraci.Do sada sam razumela da treba da moj suprug podnese peticiju za mene I-130 ,i posalje je u USA ,od dokumenata treba da su sve kopije (to nisam razumela) ili overene kopije ?ili originali ?i ako trebaju overene kopije koju vrstu overe priznaju ?kako se placa taxa za vizu ?da li treba da odstampamo prilikom uplacene takse izvod sa bankovnog racuna ?spominje se cover letter -sta bi to bilo ?KOliko dugo se ceka na odgovor ?suprug je iz North Caoline(ako to igra neku ulogu ).

i molim za svaku informaciju koju mislite da mi moze biti od znacaja -napisite mi.

Veliko Vam hvala unapred

Timeline

Postovani,

molila bih vas za pomoc,vezano za useljenicku vizu .Naime moj suprug je americki drzavljanjin po rodjenju ,zivimo u Srbiji ,imamo dete koje je maloletno koje je takodje americki drzavljanin.Ja sam srpski drzavljanin .Aplicirali bi za moju useljenicku vizu ,ali nisam bas sigurna da li sam dobro razumela koji su nam koraci.Do sada sam razumela da treba da moj suprug podnese peticiju za mene I-130 ,i posalje je u USA ,od dokumenata treba da su sve kopije (to nisam razumela) ili overene kopije ?ili originali ?i ako trebaju overene kopije koju vrstu overe priznaju ?kako se placa taxa za vizu ?da li treba da odstampamo prilikom uplacene takse izvod sa bankovnog racuna ?spominje se cover letter -sta bi to bilo ?KOliko dugo se ceka na odgovor ?suprug je iz North Caoline(ako to igra neku ulogu ).

i molim za svaku informaciju koju mislite da mi moze biti od znacaja -napisite mi.

Veliko Vam hvala unapred

Dobrodosli na forum !

Evo ovako

Najbolje je da krenete po ovim uputstvima .. sve ovde imate, korak po korak http://www.visajourney.com/content/i130guide1

Suprug podnese I-130, sa sve dokazima o braku, i kopijama dokumenata. Kopije su OK, originali ostaju kod vas, nose se na uvid u ambasasdu

- Sva dokumenta koja nisu na engleskom treba da su prevedena. Nije potrebno da budu prevedena od strane sudskog tumaca, vec samo da imaju ovaj tekst sa potpismo ispod prevoda http://www.visajourney.com/content/translations, a prevesti ih moze ko god zna engleski

- Trebace vam ( tek kad dodjete do NVC faxze) garantno pismo, tj. affidavit of support.. to dobro proucite

- Kad se salje I-130 treba da se posalje i payment, i ako suprug ima tekuci racun u US i ima cekove kod sebe, onda je to najlakse. Ako nema, onda ili da vam neko posalje money order ili cek, da bi ste ukljucili u paket ili da vi posaljete paket nekom ko bi dodao cek i poslao. Kako mnogo brze prolaze aplikacije koje su podnete van teritorije US, ja bih vam preporucila da posaljete iz SR direktno zajedno sa cekom.

- Cover letter je kao uvodno pismo gde se napise ..ko salje, kome salje, sta salje i sta je ukljuceno u paketu. Ovde imas primerke za I129, pa mozes da vidis kako izgleda http://www.visajourney.com/content/examples

Kad prime I-130 , poslace vas u jedan od 4 centra. http://www.visajourney.com/content/times

Nebraska, Vermont, Texas i California... Nebraska je ubedljivo najsporija. Mi cekamo od 9. Okt i jos nismo stigli na red, dok je CA i VT vec rade 2015tu godinu

Kad zavrsite sa njima, posalju vas u NVC.. Samo prenosenje iz jednog od centara do NVC traje oko 60 dana. Kad dobijete broj slucaja, U NVC se salje garancija i ostala dokumneta i popunjava se formalar online. Tu se ceka takodje minimum 60 dana kad se sa dokumenta prikupe da se zavrsi taj korak.

E onda se salje u ambasadu, i zakazuje intervju. I nakon toga ide ono konacno.. Welcome to US :)

Trenutno ceo proces traje od 9-18 meseci. To je prosek, bilo je i duze, al nisam cula da je iko skoro zavrsio brze

Srecno!

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.
Guest
This topic is now closed to further replies.
- Back to Top -

Important Disclaimer: Please read carefully the Visajourney.com Terms of Service. If you do not agree to the Terms of Service you should not access or view any page (including this page) on VisaJourney.com. Answers and comments provided on Visajourney.com Forums are general information, and are not intended to substitute for informed professional medical, psychiatric, psychological, tax, legal, investment, accounting, or other professional advice. Visajourney.com does not endorse, and expressly disclaims liability for any product, manufacturer, distributor, service or service provider mentioned or any opinion expressed in answers or comments. VisaJourney.com does not condone immigration fraud in any way, shape or manner. VisaJourney.com recommends that if any member or user knows directly of someone involved in fraudulent or illegal activity, that they report such activity directly to the Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement. You can contact ICE via email at Immigration.Reply@dhs.gov or you can telephone ICE at 1-866-347-2423. All reported threads/posts containing reference to immigration fraud or illegal activities will be removed from this board. If you feel that you have found inappropriate content, please let us know by contacting us here with a url link to that content. Thank you.
  • Create New...