Jump to content
TBoneTX

SERBIA (Part II)

Share

3,513 posts in this topic

Recommended Posts

Uvjerenje o nesluzenju vojnog roka,hmmm prvi put cujem da tom moram vaditi,2006 sam bio maloljetan 14 god ,LOL,moram li vaditi taj papir kako god ili ne,i gdje se vadi to??Hvala ti,nisam jos ljekarski vadio,ne ynam ni gdje se se treba javiti za ljekarski,jer cekamo iz NVC-a broj.

Ja sam vadila na Bistriku, ima neka vojna ustanova, ne sjecam se imena, lol, velika zgrada, eh ovo uvjerenje se vadi u maloj zgradi pored te. Mada mislim da mozda trebas pokusati u svojoj opstini prvo, objasni za sta ti treba i da si bio maloljetan kad je rok ukinut itd i ozda ti tu na licu mjesta daju neki papir. Prije je svima u uputama pisalo ovako:

Pribavite slijedeće dokumente:

a) Važeći pasoš.
b) 1 fotografija na kojima se jasno vidi lice, bez šešira kape ili marame, na svijetloj
podlozi.
c) U prilogu se nalaze informacije o ljekarima kod kojih trebate uraditi medicinski
pregled. Pregled plaćate sami. Pregled je potreban i za svako maloljetno
neoženjeno/neudato dijete koje će putovati sa Vama u SAD.
d) Original Vašeg rodnog lista, ne stariji od 12 mjeseci.
e) Original vjenčanog lista (ako ste prije bili oženjeni), kao i ovjerenu kopiju razvoda
braka ili osmrtnice, da biste mogli dokazati da niste sada u zakonskom braku. Ako do
sada niste bili vjencani potvrdu da niste u braku. Dokumenti ne smiju biti stariji od
6 mjeseci.
f) Originalnu potvrdu o nekažnjavanju iz svake zemlje gdje ste živjeli duže od 6 mjeseci
nakon navršene 16. godine.
 Za Bosnu i Hercegovinu su potrebne dvije potvrde koje izdaju:
1) Ministarstvo unutrasnjih poslova
2) Sud
g) Potvrdu o sluzenju vojnog roka (ako niste sluzili vojsku, potvrdu da niste sluzili vojni
rok)
h) Ako ste bili osuđivani u bilo kojoj zemlji, nabavite o tome ovjerenu potvrdu
i) Ako imate maloljetnu djecu koju vodite sa sobom u SAD, morate za njih nabaviti
ovjerenu kopiju rodnog lista, kao i potvrdu o nekažnjavanju ako su starija od 16
godina. Ako ste rastavljeni potrebno je priložiti i sudsku presudu kojom su djeca
zakonski povjerena Vama.
j) Potrebno Vam je garantno pismo (formular Affidavit of Support I-134) od
zaručnika/zaručnice iz SAD.
k) Donesite sva dokumenta kojima ćete pružiti dokaze o postojanju veze sa vašim
supružnikom (npr. zajedničke slike, slike sa vjenčanja, pisma, listinge telefonskih
računa itd).
l) Za svaki zahtjev za vizu treba uplatiti iznos od 240 dolara na blagajni ambasade na
datum razgovora.
Kada sakupite sve potrebne dokumente, nazovite Ambasadu da bi Vam se odredio tačan termin
razgovora na koji morate doći lično (ako vodite djecu sa sobom, moraju i ona doći) na broj
telefona 033 704 072 svakim radnim danom od 15:00 – 16:00.
Medicinski pregled mozete obaviti kod sljedećih doktora:
Polyclinic “Eurofarm”
Dr. Eldina Cengic 71000 Sarajevo
Butmirska cesta 14 tel. 061 190 530
033 773 020 or 033 773 032

Uvjerenje o nesluzenju vojnog roka,hmmm prvi put cujem da tom moram vaditi,2006 sam bio maloljetan 14 god ,LOL,moram li vaditi taj papir kako god ili ne,i gdje se vadi to??Hvala ti,nisam jos ljekarski vadio,ne ynam ni gdje se se treba javiti za ljekarski,jer cekamo iz NVC-a broj.

Bio je jos jedan doktor ali je otisao u penziju :D Takodjer, sad se intervju zakazuje online i mislim da je fee sada 265 USD. I jos, moraces ispuniti formular DS-160 online. Za ostalo stvarno ne znam je li se nesto u medjuvremenu promijenilo. Jeste zvali NVC da vam izdiktiraju broj ili cekate da ga posalju postom?

Spoiler

My AOS journey

Date Filed : 2014-11-26

NOA Date : 2014-12-06

RFE: 2014-12-26 (Translation of my international BC)

Bio. Appt. : 2014-12-31

RFE response received by USCIS: 2015-01-06

EAD/AP approved: 2015-02-18

NPIW letter: 2015-03-17

Service request: 2015-09-17

Response to service request: None

Service request 2: 2015-10-23

Service request 2 response: 2015-11-03 - USCIS anticipates a delay

EAD/AP renewal forms sent: 2015-11-04

Letter to Congressman sent: 2015-11-06

EAD/AP renewal electronic NOA1: 2015-11-10 (saying USCIS received and accepted my applications on 2015-11-06)

Email from Congressman's office - reviewing my case, will contact me with info: 2015-11-13

Received No Biometrics Required letter: 2015-11-20

Received letter of continuance asking for another translation of my BC (long story): 2015-11-20 (online status never changed)

Responded to letter of continuance: 2015-11-30

USCIS/DHS in Sacramento received my response (delivery confirmation): 2015-12.01

Received interview letter from Chatsworth office, CA: 2016-01-30

Received response from my congressman: 2016-02.02

AOS interview: 2016-02-10 Result:: RFE for medical

Medical done: 02/20/2016 - 03/03/2016

Medical Received By USCIS (UPS delivery confirmation): 2016-03-08

AOS approval date/Resident since: 2016-03-12

Card received: 2016-03-18

AOS took 15 months, 2 weeks and one day.

ROC:

Petition sent: 2018 - 02 - 22

Petition received by USCIS Laguna Niguel: 2018 - 02 - 23

Filed: Citizen (pnd) Country: Slovenia
Timeline

Pecat vazi godinu dana :)

Ma samo da mu SSN stigne pa da pocnemo ono

DMV m, račun, osiguranja i ostalo

ta ima kod vas??

Mi smo 10/30-11/04 gore blizu vas ;)

Evo radimo punom parom na useljenju, ikea, auto itd.:) guzva na sve strane, po cjeli dan okolo.

E pa navratite do Sacramenta, taman cemo u novom stanu bit:)

N-400 Timeline
04/02/19 N-400 Submitted online
04/22/19 Biometrics
11/05/19 Interview (Approved)

ROC Timeline

Service Center: California

08/11/17 I-751 Packet delivered to USCIS

09/18/17 Biometrics Appointment

08/17/18 2nd extension letter (additional 6 months)

11/02/18 New card is being  produced (Approved)

NVC
11-04-2014 NVC case receive

05-20-2015 Visa received

10-06-2015 Time to kick back and let it fly

Ja sam vadila na Bistriku, ima neka vojna ustanova, ne sjecam se imena, lol, velika zgrada, eh ovo uvjerenje se vadi u maloj zgradi pored te. Mada mislim da mozda trebas pokusati u svojoj opstini prvo, objasni za sta ti treba i da si bio maloljetan kad je rok ukinut itd i ozda ti tu na licu mjesta daju neki papir. Prije je svima u uputama pisalo ovako:

Pribavite slijedeće dokumente:

Bio je jos jedan doktor ali je otisao u penziju :D Takodjer, sad se intervju zakazuje online i mislim da je fee sada 265 USD. I jos, moraces ispuniti formular DS-160 online. Za ostalo stvarno ne znam je li se nesto u medjuvremenu promijenilo. Jeste zvali NVC da vam izdiktiraju broj ili cekate da ga posalju postom?

Hvala ti,puno mi znaci,super ,otici cu da vidim zaovu potvrdu naravno,zvala je zarucnica juce 2o-ak puta da vidi za broj ali niko se nije javljao tako da se nadamo da ce biti do kraja sedmice,znaci ja mogu poceti sa medicinskim pregledom i vadjenjem papira bez da cekam na ambasadu da mi jave sta i kako??

Sadine dokle ste vi stigli ?ja ti ne bih preporucila medicinski da radis dok ti se ne zakaze intervju jer medicinski ti vazi sest meseci a proces do vize moze I da potraje

Sadine dokle ste vi stigli ?ja ti ne bih preporucila medicinski da radis dok ti se ne zakaze intervju jer medicinski ti vazi sest meseci a proces do vize moze I da potraje

cekamo broj iz NVC,znam ,ne znam sta da radi u vezi toga,koliko dugo ljekarski pregled vazi za vizu ,barem cu morati pocei prikupljati ostale papire,da se spremim sto bolje.

moj ti ej savet ,nigde ne zuri sve ces stici na vreme bez brige .ono sto ti mozes sada da uradis jeste da skupis civilna dokumenta potvrdu iz suda i mupa i ostalo sto imas izvode .ta dokumenta moraju biti prevedena .tek kada dobijes pismo od ambasade mozes da organizujes medicinski koji ti ej gotov za dan .opet kazem medicinski ti je vazan samo 6 meseci i dokel ti vazi medicinski do tada moras da udjes u usa .

jer nije iskljuceno da u nvc-u zaglavite nekoliko meseci ...

moj ti ej savet ,nigde ne zuri sve ces stici na vreme bez brige .ono sto ti mozes sada da uradis jeste da skupis civilna dokumenta potvrdu iz suda i mupa i ostalo sto imas izvode .ta dokumenta moraju biti prevedena .tek kada dobijes pismo od ambasade mozes da organizujes medicinski koji ti ej gotov za dan .opet kazem medicinski ti je vazan samo 6 meseci i dokel ti vazi medicinski do tada moras da udjes u usa .

jer nije iskljuceno da u nvc-u zaglavite nekoliko meseci ...

da tako cu i uraditi,zaglavili smo u texasu 8 mjeseci za prvu fazu,sad sam optimista,nadam se da ce sve biti brze nego na pocetku,iznaci svaki dokumenat moram prevesti na engleski

da sve mora biti prevod na enleski osim ako imas dokumenta koja su internacionalana kao sto je izvod iz maticne knjige rodjenih .ja vam drzim figfe za nvc ali kazem ti to je ne predvidivo.ove godine mnogi su bezpotrebno bili zaglavljeni dva meseca jer im sistem nije radio ,prosle godine je bila oluja i tu su mnogi izgubili skoro pa mesec dana...znaci ne mozes da znas nista unapred .

miinkili onaj par o kojem ti pricah dobili su mejl 15.novembra imaju intervju a cc su imali 11 avgusta

Pisalo je negdje, mada sad ne mogu naci, da konzulati prihvataju dokumente na engleskom i na jeziku koji se govori u drzavi gdje se konzulat nalazi. Ja apsolutno nista nisam prevodila i nisam imala nikakvih problema. Kada dodjes ovamo i budes predavao za adjustment of status, tada ti sve mora biti na engleskom (ja sam imala medjunarodni rodni list i mada mnogi nemaju problema oko toga, ja sam dobila RFE da im posaljem prevod medjunarodnog rodnog lista, iako na njemu ima iverzija na engleskom jeziku - kad smo kod toga, prije dolaska ovamo otidji u opstinu i izvadi nekoliko primjeraka ovog medjunarodnog rodnog lista, trebace ti :) )

Ako imas podatke o vakcinama, nadji to i pripremi da poneses na ljekarski. Bitne vakcine su ti varicella, MMR, tetanus i flu. Ako ih nemas, moraces ih sve ovamo ganjati, ako imas, super, obavezno otidji i primi flu shot jer je sad sezona gripe da ne moras radi jedne vakcine ovdje ganjati civil surgeons koji uzimaju kamaru para da popune najobicniji formular. Tetanus je prije vazio 10 godina, ja mislim da mi je doktorica rekla da sad vazi 7, obavezno to provjeri prije ljekarskog, puno ce ti pomoci ako budes tamo sve to kompletirao, a ne ovdje u USA.

da tako cu i uraditi,zaglavili smo u texasu 8 mjeseci za prvu fazu,sad sam optimista,nadam se da ce sve biti brze nego na pocetku,iznaci svaki dokumenat moram prevesti na engleski

Spoiler

My AOS journey

EAD/AP renewal electronic NOA1: 2015-11-10 (saying USCIS received and accepted my applications on 2015-11-06)

Email from Congressman's office - reviewing my case, will contact me with info: 2015-11-13

Received letter of continuance asking for another translation of my BC (long story): 2015-11-20 (online status never changed)

USCIS/DHS in Sacramento received my response (delivery confirmation): 2015-12.01

ROC:

I kad budes imao vremena, ispuni timeline :)

http://www.visajourney.com/timeline/intro.php

Spoiler

My AOS journey

ROC:

Sta sve Treba od dokumenta Za intervju ?

Meni Je sve isteklo vise od godinu...jer smo predali oktobar 2014.

Ina Sta traze tebi da doneses ?

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.
Guest
This topic is now closed to further replies.
- Back to Top -

Important Disclaimer: Please read carefully the Visajourney.com Terms of Service. If you do not agree to the Terms of Service you should not access or view any page (including this page) on VisaJourney.com. Answers and comments provided on Visajourney.com Forums are general information, and are not intended to substitute for informed professional medical, psychiatric, psychological, tax, legal, investment, accounting, or other professional advice. Visajourney.com does not endorse, and expressly disclaims liability for any product, manufacturer, distributor, service or service provider mentioned or any opinion expressed in answers or comments. VisaJourney.com does not condone immigration fraud in any way, shape or manner. VisaJourney.com recommends that if any member or user knows directly of someone involved in fraudulent or illegal activity, that they report such activity directly to the Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement. You can contact ICE via email at Immigration.Reply@dhs.gov or you can telephone ICE at 1-866-347-2423. All reported threads/posts containing reference to immigration fraud or illegal activities will be removed from this board. If you feel that you have found inappropriate content, please let us know by contacting us here with a url link to that content. Thank you.
  • Create New...