Jump to content
aussiewench

Hello Poland!

Share

867 posts in this topic

Recommended Posts

Filed: AOS (apr) Country: Poland
Timeline

Long time no post! Czesc dziewczyny! Weszlam tutaj, zeby sie przyjzec lifting conditions do mojej zielonej karty i juz mi sie stres przypomnial z dawnych czasow. Niki ja bede starala sie o obywatelstwo rowniez, wlasnie zeby uniknac tego calego imigracyjnego balaganu, bo jak widze co sie dzieje to mnie krew zalewa. STRESSSS!

Z innej beczki, ciesze sie ze jestescie aktywne, cudownie jest widziec ze wszystki robicie postepy! Monika gratuluje zielonej karty, mialas interview? Czy w ogole jest interview do 10 letniej karty? Pozostalym dziewczynom, ktorych nie znam rowniez gratuluje!

Niki, czytalam o twojej sytuacji w sprawie zeznan jako swiadek, moja sprawa byla nieco inna...ja bylam swiadkiem w sprawie karnej (pracowalam na monitoringu i zlapalam zlodzieja na kradziezy), policjant spisal zeznania, a po jakims roku dostalam wezwanie na sprawe. Problem polegal na tym ze termin byl wyznaczony na poczatek stycznia 2006, a ja w tym czasie bylam w niemczech gotowa do wyjazdu do stanow na k-1. Wiec wyslalam list do sadu z wyjasnieniem, ze przebywam za granica i nie jestem w stanie uczestniczyc w rozprawie sadowej (tyle czekania na k-1, bilet lotniczy kupiony, a tu sprawa jakiegos zlodzieja z bylej pracy ma mnie powstrzymac).

Wyslalam list z niemiec (przykrywka, ahhaah) i do tej pory nie dostalam zadnej odpowiedzi, nic :)

Dziewczyny mam zapytanie dotyczace umiejscowienia malzenstwa w Polsce. Z tego co widze wymagaja oryginalny akt slubu a nie kopie, no i jak ja mam im dac oryginal? Jak wy zalatwialyscie to, wysylalyscie oryginal aktu slubu? Konsulat w nowym jorku, do ktorego naleze tez chce oryinal, blah! A w washyngtonie dc mozna dac certified copy, ale ja do dc nie naleze.

Dzieki serdeczne z gory :)

• Replies 866
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja mialam ostatnio umiejscowiany akt malzenstwa w Polsce, bo potrzebny mi byl do zmiany nazwiska w paszporcie. W polskich Urzedach Stanu Cywilnego rzeczywiscie chca orginalny akt malzenstwa, ale mozna to obejsc. Istnieje cos takiego jak umiejscowienie zagranicznego aktu malzenstwa przez "odtworzenie"i uzyskanie w ten sposob polskiego aktu malzenstwa. Moja mama, ktora mi zalatwiala umiejscowienie naszego amerykanskiego aktu mazlenstwa w Polsce zostala tak poinformowana przez pania urzedniczke. Ja oczywiscie wyslalam mamie orginalny akt malzenstwa i kopie, ale powiedzialam jej ze za zadne Chiny ma im nie pokazywac orginalu jak beda chcieli ten orginal zatrzymac. Co prawda na poczatku pani urzedniczka nie byla zbytnio zachwycona kopia, ale po skontaktowaniu sie z przelozonym i wyjezdzie na jakies tam szkolenie poinformowala moja mame, ze sprawe da sie zalatwic. I w ciagu tygodnia akt malzenstwa zostal umiejscowiony a mama dostala orginalny, polski akt naszego malzenstwa. Summa summarow ten akt z "odtworzenia" kosztowal mniej niz normalny :D. Nie wiem czy kazdy urzednik ma taka wiedze i checi zeby wspolpracowac, ale warto sie z nimi troche poklocic, bo jedna szkoda stracic jedyny orginal aktu malzenstwa(tak przynajmniej jest w PA, daja tylko jeden a jak chcesz wiecej to dostaniesz kopie albo odpis, ktore wygladaja inaczej). Moj Urzad Stanu Cywilnego jest w Swidniku(lubelskie).

Jezeli bedziesz chciala zalatwiac to przez kogos w Polsce, to bedzie Ci potrzebne upowaznienie, ktore dostaniesz w polskim konsulacie odrecznie napisane na papierze do drukarki z pieczatka konsula, za ktore musisz zabulic $80 :angry::angry:. Ja swojej wizyty w konsulacie w NY nie zapomnie do konca zycia.

Powodzenia,

Dorota

17 June 2005- entered US on tourist visa, I came to visit my boyfriend. We hadn't seen each other for 9 months.

18 November 2005- We got married!!!

8 December 2005- we sent I-485 package to Chicago

16 December 2005- notice date for I-485, I-130, I-765

28 December 2005- biometrics appointment letter

11 January 2006-biometrics done

1 April 2006- finally got EAD

7 April 2006- applied for SSN

6 May 2006- SSN arrived

26 June 2006- got my driver's license

17 August 2006- got my interview letter!!!!

02 October 2006 11:30- we had an interview and we were approved!!!

07 October 2006- I got my Welcome Notice

14 October 2006- Permanent Resident Card Arrived!!!

12 July 2008- I-751 sent

17 July 2008-check cashed

19 July 2008-NOA from VSC

8 August 2008- biometrics appointment letter arrived

9 August 2008- request for rescheduling sent

4 September 2008-biometrics

25 February 2009-case transferred to CSC

19 June 2009- Green Card arrived !!!

No USCIS for the next 10 years!

" This is all

that I know

of love...

that it begins

and ends

with you."

.png

Timeline

Witam wszystkich,

Dziewczyny, co to znaczy "oryginalny akt malzenstwa" ? Z tego, co ja rozumiem to takich oryginalow mozna sobie zamowic kilka - czy ja cos zle rozumiem ?

Jak bralam slub (Virginia) i poszlismy wziac ten caly akt, to Pani zrobila kilka kserokopii (byle jak i krzywo) i przypieczetowala taka wypukla pieczecia. Co to w takim razie jest ? Kopia czy oryginal ?

Inny, ktory mam (bo pani agentka z biura podrozy powiedziala mojemu mezowi ze jest niezbedny przy przekraczaniu granicy jezeli mam inne nazwisko w paszporcie a inne na zielonej karcie i moj maz skads go sciagnal) to tak bardziej wyglada oficjalnie, ale z tego, co rozumiem to tez moge go zamawiac w ilosciach dowolnych.

Wg mnie wszystko to, co ja widzialam to sa tzw. odpisy.

pozdrawiam

Ana

Timeline

No wlasnie Dorota, mi tez potrzebne jest to do nowego paszportu bo waznosc konczy mi sie w czerwcu przyszlego roku, a jade do polski w sierpniu wiec postanowilam sie tym zajac.

Ohio rowniez wydaje jeden akt malzenstwa, reszta to jest certified copy. A wizyta w ambasadzie w nowym jorku czeka mnie w zw. z zalatwianiem paszportu, bo trzeba sie stawic osobiscie. Dorota, co tam sie dzialo a ambasadzie? :lol: My z mezem przy okazji zwiedzimy New York City skoro juz sie bedziemy fatygowac :P

Wiesz co Anastassia, to samo przeszlo mi przez glowe zanim jeszcze weszlam na vj, bo dostalam odpowiedz z mojego urzedu miasta na zapytanie, ktore wyslalam wczoraj.

Wczesniej myslalam, ze oryginal to jest wlasnie ten, ktory wyglada bardziej oficjalnie i otrzymalismy go zaraz po zawarciu zwiazku malzenskiego.

Te kserokopie, o ktorych mowisz to sa wlasnie certified copies i mialam nadzieje, ze moge uzyc to przy umiejscowieniu nazwiska, bo suma sumarow to jest oryginalny odpis! CO nie? :dance:

A to jest odpowiedz jaka dostalam z urzedu stanu cywilnego:

W celu umiejscowienia zagranicznego aktu małżeństwa w polskiej księdze stanu cywilnego należy złożyć oryginalny odpis tego aktu wraz z tłumaczeniem dokonanym przez tłumacza przysięgłego w Urzędzie Stanu Cywilnego właściwym dla miejsca stałego zameldowania wnioskodawcy.W przypadku braku informacji w odpisie aktu małżeństwa o nazwisku noszonym po ślubie należy złożyć odręczne pisemne oświadczenie w tej sprawie.Aby akt małżeństwa zawierał pełne dane obydwu stron należy również dołączyć odpis aktu urodzenia małżonka - jednakże przy braku tego aktu USC wpisze jedynie dane zawarte w odpisie aktu małżeństwa. Opłata za wpis wynosi 50 zł a za sprostowanie ewentualnych błędów i uzupełnienie danych - 39 zł.

No i skad te panie beda wiedzialy jak wyglada oryginalny odpis, jak ja nawet nie mam pojecia :jest: (tzn. domyslam sie)Wydaje mi sie, ze certified copy wystarczy (tak jak w polsce mozesz wyciagnac 50 odpisow jednego dokumentu, tak tutaj w przypadku aktu slubu twoim odpisem bedzie certified copy?), a jesli nie to wyrobie sobie paszport na nazwisko panienskie jak to zrobila Anastassia. Za duzo rozmyslam nad tym dlatego pozniej tyle pytan mi z tego wychodzi.

Wyczytalam jeszcze na stronie urzedu, ze umiejscowianie trwa do 30 dni, a w przypadkach skomplikowanych do 60! haha!

Dziekuje za "input"

Edited by forever&ever

W PA orginalny akt malzenstwa i certified copie wygladaja zupelnie inaczej. My dostalismy jeden orginal po zawarciu zwiazku malzenskiego, a jak pozniej byla mi potrzebna kopia to po zaplacie $5 dostalismy certified copie, ale tak jak wspomnialam wyglada to zupelnie inaczej niz orginal. Orginalny akt malzenstwa ma wodna(chyba tak to sie nazywa) pieczatke, ktora nie jest widoczna golym okiem. Certified copie natomiast ma normalna, taka zlotawa pieczatke.

Jak moja mama udala sie do Urzedu Stanu Cywilnego to pani urzedniczka wyciagnela jej jakas ksiazke czy skoroszyt gdzie miala wzory orginalnych aktow malzenstwa ze wszystkich stanow! Oni wiec wiedza co robia. Ale da sie to obejsc, trzeba sie tylko upierac ze sie orginalu nie ma tylko kopie czy odpis.

Konsualt w NYC to koszmar. Dwa okienka do obslug klienta, z czego jedno do odbierania paszportow, a drugie do przyjmowania roznego rodzaju wnioskow i podan. Jak my dotarlismy na miejsce(dosyc latwo znalezc, ale po drodze zlapalismy gume :( i trzeba bylo wymieniac opone) bylo gdzies po godzinie 10, ja sie do okienka dostalam po 12(duza kolejka, sporo bylo ludzi) panie oczywiscie obsluguja cie z laska, atmosfera rodem z PRL. Do tego duszno jeszcze bylo. Najlepiej jedz do konsulatu jak jest dluzej otwarty, chyba w srody. Zdjec do paszportu nie rob u amerykanskiego fotografa, bo oni nie wiedza jak je zrobic, nawet jak im wytlumaczysz i pokazez wydruk ze strony internetowej konsulatu(ja tak zrobilam i zmarnowalam $15) Po drugiej stronie ulicy od konsluatu znajduje sie sklep i punkt fotograficzny gdzie "przemily" pan Hindus zrobi Ci zdjecia, ktore bede spelnialy wymogi konsulatu :angry:.

Do konsulatu beda Ci potrzebne tylko polskie dokumenty ich zielona karta ani amerykanskie prawo jazdy nie interesuje.Wez wiec ze soba akt urodzenia, stary paszport, i moze dowod osobisty na wszelki wypadek. Ja najpierw zlozym wniosek na paszport z nowym nazwiskiem, a dopiero pozniej umiejscowilam nasz akt mazlenstwa. Pozniej tylko im doslalam kopie orginalnego, polskiego aktu malzenstwa. Jak na razie to wciaz czekam na paszport(od 15 kwietnia). :(

A stary w czerwcu stracil waznosc, wiec nie moge sie nigdzie ruszyc :crying:

Aha, w konsulacie jak sie zdecydujesz na paszport z nowym nazwiskiem, to bedziesz musiala zlozyc takie oswiadczenie, ktore kosztuje $80.

Powodzenia,

Dorota

17 June 2005- entered US on tourist visa, I came to visit my boyfriend. We hadn't seen each other for 9 months.

6 May 2006- SSN arrived

12 July 2008- I-751 sent

" This is all

that I know

of love...

that it begins

and ends

with you."

.png

Timeline
Jak moja mama udala sie do Urzedu Stanu Cywilnego to pani urzedniczka wyciagnela jej jakas ksiazke czy skoroszyt gdzie miala wzory orginalnych aktow malzenstwa ze wszystkich stanow! Oni wiec wiedza co robia.

o kurde :lol:

nie ma co, po prostu wezme certified copy z tlumaczeniem i bede sie upierala przy swoim, moze sie uda...

Natomiast co do ambasady to po prostu juz nie moge sie doczekac :blink: a najlepiej bedzie jesli zaczne zbierac pieniazki do swinki skarbonki bo przeciez przez te oplaty mozna sie do bankructwa doprowadzic, takie tam oplaty urzedowe :)

Kase rzeczywiscie z czlowieka zdzieraja. Ja na szczescie jako studentka zaplacilam polowe ceny za paszport. Ale do tego doszly jeszcze dwie oplaty po $80 kazda, za upowaznienie i orzeczenie o zmianie nazwiska, wiec sumka sie niezla uzbierala.

6 May 2006- SSN arrived

12 July 2008- I-751 sent

" This is all

that I know

of love...

that it begins

and ends

with you."

.png

Timeline

Wiecie co ? Ja mysle ze to jest tak, ze zalezy od tego gdzie sie te wszystkie dokumenty wyrabia. Ja chcialam umiejscowic akt malzenstwa i mialam taka historie:

Bralam pod uwage dwie opcje: albo przez konsulat albo przez rodzicow w Polsce. Konsulat zazyczyl sobie 150 dolcow za posrednictwo w umiejscowieniu. Zadzwonilam do USC tam gdzie mam w Polsce meldunek a pan mi na to, ze mam jechac do konsulatu i zlozyc oswiadczenie o zmianie nazwiska i mam sie nie dac nabrac na oplaty bo to bezprawne i sie powolac na jakis tam artykul. Cale szczescie ze nie pojechalam tylko zadzwonilam, wyjasnilam o co mi chodzi a konsul sie pyta: "A w jakim miescie ten urzad ? " Zbaranialam, bo co to za roznica jak miasto w Polsce i go sie spytalam co to za roznica. A on mi na to: "No wie Pani jest roznica bo gdyby to bylo w jakiejs malej miescinie to jeszcze bym zrozumial, ale w Tomaszowie Mazowieckim (wg mnie to tez mala miescina ale konsul mial inne zdanie) powinni sie znac na przepisach" I zaczal mi perorowac jak to ten kierownik USC sie nie zna bo wyszly nowe przepisy i nawet jak ja przyjade do konsulatu to i tak nie zrobi tego co ten kierownik nakazal zrobic. W tym momencie stwierdzilam ze chrzanie te nasze wladze i robie paszport na nazwisko panienskie bo jestem tu trzy lata i mialam stary paszport jak wyjezdzalam. A gdybym miala nowy to na pewno bym go nie wymieniala i bylabym skazana na paszport z innym nazwiskiem przez 10 lat i tez bym przezyla. Nie zdecydowalam sie na wysylanie rodzicow do USC aby przekazali kierownikowi informacje od konsula bo sa juz starsi i nie chce zeby sie tam denerwowali.

Widze, ze ktos napisal ze tylko oswiadczenie trzeba zlozyc o zmianie nazwiska, ale jak sie okazalo to w Tomaszowie nie jest to takie proste.

Poza tym pocieszyla mnie znajoma Bialorusinka ktora wybrala sie na Bialorus z biletem wykupionym na nowe nazwisko i paszportem ze starym nazwiskiem. Zielona karte oczywiscie miala na nowe nazwisko i zadnego aktu malzenstwa ani oryginalu ani kopii. Wszedzie ja poprzetrzymywali po godzinie po stronie bialoruskiej bo tutaj to nawet nikt nie spojrzal na nazwiska, wiec stwierdzilam ze jak w posowieckim kraju to przeszlo to chyba nie jest to az takie straszne wykroczenie.

Na zakonczenie dodam, ze bylam w konsulacie w Waszyngtonie i polecam kazdemu, rewelacyjne doswiadczenie, chociaz przez telefon nic sie nie mozna bylo dowiedziec. Na miejscu mnie rewelacyjnie obsluzyli chociaz spoznilam sie godzine i dojechalam po godzinach urzedowania i wszyscy byli bardzo mili. Mnie powiedziano ze wyrobienie paszportu trwa ok. 6 miesiecy - to znaczy moze byc szybciej ale trzeba sie nastawic na oczekiwanie do 6 miesiecy. Wyrobilam sobie paszport tymczasowy bo bardzo sie balam co by bylo gdyby wypadlo jakies emergency i musialabym wyjechac w trakcie "produkcji" tego paszportu - do Polski by mnie wpuscili ale juz by nie wypuscili (tak mi sie wydaje). Ten tymczasowy jest wazny na rok i wyglada jakby go dzieci zrobily na pracach recznych, kosztowal chyba 30 dolarow.

Jade za miesiac do Meksyku z tymczasowym paszportem wygladajacym bardzo nieprofesjonalnie na panienskie nazwisko, zielona karta o skonczonej waznosci i tym tzw. "extension letter". Jak wroce to napisze jak bede miala jakies problemy i zdam sprawozdanie na czym polegaly. Jak nie wroce to tez napisze...... z Polski ;)

pozdrawiam

Czesc Dziewczyny,

Z tymi konsulatami Polskimi to sa naprawde przeprawy. Ja dzieki Bogu mam juz za soba. Dobra nowina, bo mam juz polski paszport prawie tydzien czasu! Konsulat w Chicago by to zalatwial chyba wiekami, wiec wziela sie za te sprawy moja mama. Akt urodzenia umiejscowila w polsce (tzn rodzina w polsce) bo konsulat tutaj mowil ze samo to moze trwac rok czasu, a juz nie mowie o koszcie! Akt malzenstwa ominelismy bo nie zmienilam nazwiska po mezu, i zaoszczedzilam sobie troche kosztow i czasu (a najwarzneij to nerwow!).

Anastassia - Na paszport jak mowia ze czeka sie 6 miesiecy, to co do dnia. Moja mama, biedna sie juz niecierpliwila i dzwonila do Warszawy by pospieszyc to wszystko i upewnic sie ze wszystko maja co potrzeba. Wlasnie wtedy jakas pani w urzedzie jej mowila ze nie ma co po sie niecierpliwic, bo paszporty do USA sa tylko wysylane raz na 3 miesiace. Jest nie mozliwe paszport wyrobic za 3 miesiace, wiec albo zdarzy na 6 miesiecy, a jak sa wakacje lub swieta to 9 miesiecy. Moj byl co do dnia 6 miesiecy.

Konsulat w Chicago juz jest na originalnej lokacji (byl przeniesiony tymczasowo), ale podobno nadal nie aktualna informacje wydaja. Kolezanka byla tam o info o paszport, to kazali jej pierw zlozyc papiery o obywaltestwo polskie, i mowili ze moze to trwac 2-3 lata! Widocznie ktos training pelnego nie przeszedl :wacko: i glupoty gada.

12140.gif

Timeline

Nanusia a moge spytac po co Ci polski paszport ? Bo z tego, co zrozumialam jestes tu urodzona tak ? Mam syna ktory tez sie tu urodzil i w ogole nie myslalam mu juz polskiego paszportu wyrobic jak sie obecny "skonczy" ale moze jest cos o czym nie wiem i mu bedzie potrzebny ?

Timeline
Kase rzeczywiscie z czlowieka zdzieraja. Ja na szczescie jako studentka zaplacilam polowe ceny za paszport. Ale do tego doszly jeszcze dwie oplaty po $80 kazda, za upowaznienie i orzeczenie o zmianie nazwiska, wiec sumka sie niezla uzbierala.

Dorota, jakie upowaznienie? Orzeczenie o zmianie nazwiska? Przegladam wlasnie strone internetowa konsulatu i nie jest napisane nic o orzeczeniu o zmianie nazwiska, ale zdaje sobie sprawe, ze info moze byc nieaktualne, albo po prostu z zaskoczenia zdzieraja kase. Nie wiem czy se przygotowac na wiekszy wydatek? To jest co maja napisane:

W momencie składania dokumentów pobierana jest CAŁKOWITA opłata (za paszport + za doręczenie pocztą). Konsulat przyjmuje w urzędzie opłaty gotówką, lub korespondencyjnie w formie money order, cashier's check lub certified check. CZEKI PERSONALNE i KARTY PŁATNICZE NIE SĄ HONOROWANE!

wydanie paszportu 10-letniego – 169 USD (opłata ulgowa - 85 USD)

wydanie paszportu w zamian za utracony - 297 USD

wydanie paszportu małoletniemu, który w dniu złożenia podania o wydanie paszportu ukończył 7 lat a nie ma ukończonego 13 roku życia – 59 USD

wydanie paszportu małoletniemu, który w dniu złożenia podania o wydanie paszportu nie ma ukończonego 7 roku życia – 59 USD

wydanie paszportu małoletniemu na żądanie rodziców – 59 USD

wydanie paszportu tymczasowego na czas oczekiwania na paszport – 23 USD

wydanie paszportu tymczasowego małoletniemu do 5 roku życia – 29 USD

wydanie paszportu tymczasowego (np. w celu umożliwienia powrotu do kraju) - 62 USD

wpisanie zagranicznego dokumentu stanu cywilnego do polskich ksiąg stanu cywilnego oraz doręczenie sporządzonego na tej podstawie odpisu polskiego aktu stanu cywilnego – 77 USD

sprawdzenie i poświadczenie tłumaczenia – 48 USD (za każdą rozpoczętą stronę)

doręczenie paszportu drogą pocztową – 10 USD (W uzasadnionych przypadkach, zwłaszcza w warunkach szczególnie utrudnionego dojazdu do urzędu konsularnego, istnieje możliwość odstąpienia przez konsula od wymogu osobistego odbioru paszportu, na pisemny wniosek osoby ubiegającej się o jego wydanie. W takim przypadku konieczne jest uiszczenie opłaty za przesyłkę zwrotną w wysokości 10 USD. W przypadku ubiegania się o paszport 10-letni (lub 5-letni) i tymczasowy, opłata za przesyłkę zwrotną wynosi 20 USD)

Timeline

Dorota, jakie upowaznienie? Orzeczenie o zmianie nazwiska? Czy to dlatego, ze pozniej im dosylalam dokumenty? Bo przegladam wlasnie strone internetowa konsulatu i nie jest napisane nic o orzeczeniu o zmianie nazwiska, ale zdaje sobie sprawe, ze info moze byc nieaktualne, albo po prostu z zaskoczenia zdzieraja kase. Nie wiem czy se przygotowac na wiekszy wydatek? To jest co maja napisane:

W momencie składania dokumentów pobierana jest CAŁKOWITA opłata (za paszport + za doręczenie pocztą). Konsulat przyjmuje w urzędzie opłaty gotówką, lub korespondencyjnie w formie money order, cashier's check lub certified check. CZEKI PERSONALNE i KARTY PŁATNICZE NIE SĄ HONOROWANE!

wydanie paszportu 10-letniego 169 USD (opłata ulgowa - 85 USD)

wydanie paszportu w zamian za utracony - 297 USD

wydanie paszportu małoletniemu, który w dniu złożenia podania o wydanie paszportu ukończył 7 lat a nie ma ukończonego 13 roku życia 59 USD

wydanie paszportu małoletniemu, który w dniu złożenia podania o wydanie paszportu nie ma ukończonego 7 roku życia 59 USD

wydanie paszportu małoletniemu na żądanie rodziców 59 USD

wydanie paszportu tymczasowego na czas oczekiwania na paszport 23 USD

wydanie paszportu tymczasowego małoletniemu do 5 roku życia 29 USD

wydanie paszportu tymczasowego (np. w celu umożliwienia powrotu do kraju) - 62 USD

wpisanie zagranicznego dokumentu stanu cywilnego do polskich ksiąg stanu cywilnego oraz doręczenie sporządzonego na tej podstawie odpisu polskiego aktu stanu cywilnego 77 USD

sprawdzenie i poświadczenie tłumaczenia 48 USD (za każdą rozpoczętą stronę)

doręczenie paszportu drogą pocztową 10 USD (W uzasadnionych przypadkach, zwłaszcza w warunkach szczególnie utrudnionego dojazdu do urzędu konsularnego, istnieje możliwość odstąpienia przez konsula od wymogu osobistego odbioru paszportu, na pisemny wniosek osoby ubiegającej się o jego wydanie. W takim przypadku konieczne jest uiszczenie opłaty za przesyłkę zwrotną w wysokości 10 USD. W przypadku ubiegania się o paszport 10-letni (lub 5-letni) i tymczasowy, opłata za przesyłkę zwrotną wynosi 20 USD)

Wiec naliczylam sobie 169 za paszport+10 za doreczenie poczta (zakladajac ze dokonam umiejscowienia aktu slubu w polsce i dostarcze oryginalny odpis aktu slubu wydany przez moj USC), ale jak dojda do tego wnioski o zmiane nazwiska i oplaty za wnioski o doreczenie paszportu poczta (poza oczywscie standardowych $10), o ktorych nie pisza, no to ja sie zrujnuje, a na dodatek musze tam jakos dojechac z Cleveland!

W moim przypadku wymiana paszportu nastapi z powodu konczoncej sie waznosci no i przy okazji zmiany nazwiska.

lol lol lol lol lol ( juz nie mam sily) lol lol lol lol

glupi ewok wlasnie w ten sposob zedytowal moj wczesniejszy post :rolleyes:

Timeline
Na zakonczenie dodam, ze bylam w konsulacie w Waszyngtonie i polecam kazdemu, rewelacyjne doswiadczenie, chociaz przez telefon nic sie nie mozna bylo dowiedziec. Na miejscu mnie rewelacyjnie obsluzyli chociaz spoznilam sie godzine i dojechalam po godzinach urzedowania i wszyscy byli bardzo mili. Mnie powiedziano ze wyrobienie paszportu trwa ok. 6 miesiecy - to znaczy moze byc szybciej ale trzeba sie nastawic na oczekiwanie do 6 miesiecy. Wyrobilam sobie paszport tymczasowy bo bardzo sie balam co by bylo gdyby wypadlo jakies emergency i musialabym wyjechac w trakcie "produkcji" tego paszportu - do Polski by mnie wpuscili ale juz by nie wypuscili (tak mi sie wydaje). Ten tymczasowy jest wazny na rok i wyglada jakby go dzieci zrobily na pracach recznych, kosztowal chyba 30 dolarow.

Jade za miesiac do Meksyku z tymczasowym paszportem wygladajacym bardzo nieprofesjonalnie na panienskie nazwisko, zielona karta o skonczonej waznosci i tym tzw. "extension letter". Jak wroce to napisze jak bede miala jakies problemy i zdam sprawozdanie na czym polegaly. Jak nie wroce to tez napisze...... z Polski ;)

pozdrawiam

Ana, mi by bardziej pasowalo udac sie do DC jesli nie ze wzgledow na doswiadczenie przy zalatwianiu paszportow to przynajmniej ze wzgledu na podroz, bo Virginia to jest tak jakby drugi dom i cala trase znamy na pamiec, no i krotsza droga! Ale nie wiem czy jest taka mozliwosc, bo stan Ohio podlega pod konsulat w NY, chociaz zamiast sie rozpisywac tutaj to pownnam chwycic za telefon i to sprawdzic.

Najgorsze jest to, ze za 10 lat trzeba znowu zalatwiac nowy paszport, ciekawe co nowego wymysla. :girlwerewolf2xn:

Nanusia a moge spytac po co Ci polski paszport ? Bo z tego, co zrozumialam jestes tu urodzona tak ? Mam syna ktory tez sie tu urodzil i w ogole nie myslalam mu juz polskiego paszportu wyrobic jak sie obecny "skonczy" ale moze jest cos o czym nie wiem i mu bedzie potrzebny ?

Ja tez myslalam ze mi nigdy nie bedzie potrzebny. Ale nie mozna miec ziemi przepisanej na siebie (ani kupic) trzeba sie legitymowac polskim paszportem do tego. Mozna kupic/przepisac/byc spadkobierca na dom, mieszkanie ale nie na ziemie. Wiec bylo mi do tego potrzebne.

A pozatym, to ja lubie po europie duzo podrozowac. Z US paszpartem na kazdej granicy byly problemy, bo nie kazda grancia byla miedzy narodowa. Potem znow jak jechalam z PL na wycieczke do Grecji autokarem to z Uni to nie Unijnego kraju, i tak pare razy. I przez ten US paszport raz czekalismy 5 godzin by przyjechal odpowiedni officer sprawdzic czy jest prawdziwy i podbic go. Po tej przeprawie, obiecalam ze wyrobie polski paszport by to sie nie powtorzylo!

A drugi aspekt jest ze ostatnio Unia sie ujela (nareszcie!) za polska w celu uzyskania bez wizowy wiazd do USA. Unia powiedziala ze albo Polska bedzie na nastepnym przyjeciu krajow do VWP, albo kazdy USC bedzie potrzebowal vize by jechac gdziekolwiek po EU. Wiec po co mi potem problemy, jak mi sie nalezy to mam :)

Skoro twoj syn juz ma wyrobiony, to wiele latwiej odnowic, bo bylo troche pracy z tymi papierami by nowy teraz uzyskac.

12140.gif

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.