Jump to content
aussiewench

Hello Poland!

Share

867 posts in this topic

Recommended Posts

Filed: AOS (apr) Country: Poland
Timeline

Witam wszystkich serdecznie!

Ja wrociłam juz z Polski, bylo super, spedzilam ten czas w wiekszosci z rodzinka i z przyjaciolmi. Przyznam sie szczerze ze bylo mi ciezko wyjezdzac, moi rodzice bardzo przezyli to rozstanie. Tak wiec musze sie tu na nowo przyzwyczaic do nowych realiow ale juz jest mi lepiej.

W Polsce nie bylam tylko rok czasu wiec nie widze jakichs duzych zmian, w TV wciaz kabaret polityczny, drogi tak samo podziurawione, Krakow wciaz ma klimat

podpisuje sie pod tym wielkimi literami.

W Polsce nie bylam poltora roku takze przezycie ogromne. Spedzilismy tam 5 tyg, wydawaloby sie dlugo, ale mnie przelecial ten pobyt jakby 5 dni a nie tygodnii. Sniegu nie bylo, szok; prognozy sie sprawdzily. Tak jak Anutka napisala "kabaret polityczny " w Polsce kwitnie. Szczerze mowiac lepszy niz film komedia. Zaczynajac od Anetki Krawczyk poszukujacej tatusia dla swojego dziecka w swiatku politycznym, ujawniajac przy tym gwalty na prostytutkach i sekretarkach i takie tam ceregiele a konczac na klamliwym ksiedzu , ktory wspina sie po stolek glowy kosciola. Chyba nie przesadzilam ( przepraszam jesli kogos obrazilam), to streszczeni z doza humoru.

Pozdrawiam wszystkich!

Agnieszka

P.S. Ania, gdzie bedziesz mieszkala kolo Waszyngtonu?

• Replies 866
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Filed: AOS (pnd) Country: Poland
Timeline

Witam

Tydzien temu ozenilem sie z byla dziewczyna.

Ona jest amerykanka(polka z obywatelstwem amerykanskim)

Teraz zamiezam sie ubiegac o zielona karte i teraz moje pytanie jak ten proces przebiega i czy potrzebuje do tego prawnika(bylismuy na konsultacji i kosztowalo by to ok 4 tys$ lacznie z formami itp) Jestem na wizie J1

Czy jest mozliwosc zalatwienia calej sprawy samemu?

Ew ile was kosztowal prawnik?

Mam pytanie do samych form

czy potrzebuje badania lekarkie do wyslania z I-130 czy dopiero na rozmowe/

Tomek

Witam

Tydzien temu ozenilem sie z byla dziewczyna.

Ona jest amerykanka(polka z obywatelstwem amerykanskim)

Teraz zamiezam sie ubiegac o zielona karte i teraz moje pytanie jak ten proces przebiega i czy potrzebuje do tego prawnika(bylismuy na konsultacji i kosztowalo by to ok 4 tys$ lacznie z formami itp) Jestem na wizie J1

Czy jest mozliwosc zalatwienia calej sprawy samemu?

Ew ile was kosztowal prawnik?

Mam pytanie do samych form

czy potrzebuje badania lekarkie do wyslania z I-130 czy dopiero na rozmowe/

Tomek

Witaj Tomek,

Wiekszosc ludzi na tej stronie to sami zalatwiaja, bez pomocy prawnika. Process jest dlugi wiec trzeba byc cierpliwym. Mysle ze prawnicy przedstawiaja zalatwienie sprawy ze to takie ciezkie by udowodnic czemu chca policzyc np $4tys. Wchodz na ta stronke, pytaj pytania i kazdy pomoze z dorada :)

12140.gif

• 2 weeks later...
Timeline

Hejka wszystkim!

Dawno mnie tu nie bylo :D...wiec buzka dla wszystkich.

Widze,ze niektorzy byli w Polsce,albo sie wybieraja :D zazdroszcze...

Ja osobiscie mam w planach pojawic sie tam w maju.Wkoncu po 2 latach prawie:/Bede 3 tygodnie bawic sie ze znajomymi i rodzinka :D

Do tego czasu jednak musze tu wysiedziec, bo juz nie moge sie doczekac :D

Ze spraw bierzacych nic sie nie zmienilo...dalej sie kochamy :thumbs: i staramy sie obecnie o bejbika :D ale cienko cos narazie nam idzie :P

Wczoraj bylam w Petsmarcie i widzialam malutkie kotki i zachcialo mi sie miec jakiegos futrzaka w domku(to chyba instynkt macierzynski :P),wiec namawiam meza na kupno psiaka(alaskan malamut)...chyba szybciej bedziemy mieli psiaka niz bejbika :P

W planach mamy tez sprzedaz domu i kupno nowego, blizej pracy Slawka.Takze moze po powrocie z Polski bedziemy juz w nowym domku...z psiakiem lub brzuchem jak pila,zalezy co sie wczesniej uda :P

A no i planuje zmienic prace,ale to po powrocie z Polski badz przed samym wyjazdem jak nie ebda chcieli mnie wypuscic na 3 tyg...

A tak btw to chyba cos ostatnio wszyscy nie mamy czasu, bo nie bylo dnia,zebym nie dostawala maila o tym,ze jest nowa notka,a obecnie rzadko...

Wszyscy robia bejbiki,ze tacy zajeci? :P

Buzka wszystkim :D

:devil:

What doesn't kill you...makes you stronger:D

12/07/04 I-129F send to NSC...

06/06/05 INTERVIEW DATE!!!VISA IN THE HAND!!!

06/23/05 I'm in USA

08/05/05 WE ARE MARRIED!!!

09/08/05 AOS & EAD package send!!!

02/09/06 EAD

05/22/06 Interview!!!APPROVED

06/02/06 GC in mail

04/04/08 I-751 package send

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Filed: AOS (pnd) Country: Poland
Timeline

Mam nastepne pytanie mamy ju z gotowe dokumenty ale jestem troszke zdezorientowany w zwiazku z adresem do wyslania form.

Prawnik powiedzal ze powinnismy wyslac je do Chicago a nainfolini USCIS mowili ze do Nebraski(mieszkamy w Colorado)?

I nastepne pytanie czy formy I-130 i I-485 mozna wyslac w jednej kopercie?

Dzieki

Tomek

Timeline
Hejka wszystkim!

Dawno mnie tu nie bylo :D...wiec buzka dla wszystkich.

Widze,ze niektorzy byli w Polsce,albo sie wybieraja :D zazdroszcze...

Ja osobiscie mam w planach pojawic sie tam w maju.Wkoncu po 2 latach prawie:/Bede 3 tygodnie bawic sie ze znajomymi i rodzinka :D

Do tego czasu jednak musze tu wysiedziec, bo juz nie moge sie doczekac :D

Ze spraw bierzacych nic sie nie zmienilo...dalej sie kochamy :thumbs: i staramy sie obecnie o bejbika :D ale cienko cos narazie nam idzie :P

Wczoraj bylam w Petsmarcie i widzialam malutkie kotki i zachcialo mi sie miec jakiegos futrzaka w domku(to chyba instynkt macierzynski :P),wiec namawiam meza na kupno psiaka(alaskan malamut)...chyba szybciej bedziemy mieli psiaka niz bejbika :P

W planach mamy tez sprzedaz domu i kupno nowego, blizej pracy Slawka.Takze moze po powrocie z Polski bedziemy juz w nowym domku...z psiakiem lub brzuchem jak pila,zalezy co sie wczesniej uda :P

A no i planuje zmienic prace,ale to po powrocie z Polski badz przed samym wyjazdem jak nie ebda chcieli mnie wypuscic na 3 tyg...

A tak btw to chyba cos ostatnio wszyscy nie mamy czasu, bo nie bylo dnia,zebym nie dostawala maila o tym,ze jest nowa notka,a obecnie rzadko...

Wszyscy robia bejbiki,ze tacy zajeci? :P

Buzka wszystkim :D

Hey!

Alicja, dlugo Cie nie bylo. Widze, ze wielkie masz plany, bardzo dobrze. Moze przestancie sie starac o "bejbika" to wtedy moze Wam sie przytrafii szybciej :whistle: !

My dwa dni temu adoptowalismy pieska ze schroniska. To jest owczarek niemiecki mix labrador. Ma 3 latka i ma na imie "Tosia" i jest laziest dog ever, albo jeszcze nie pokazala co potrafi :devil: ! Bardzo wesolo sie zrobilo odkad jest u nas, teraz na przyklad teraz chrapie gorzej niz moj maz, ale jest zabawnie :dance: ! Pies- najlepszy przyjaciel czlowieka!

Pozdrawiam wszystkich

Mam nastepne pytanie mamy ju z gotowe dokumenty ale jestem troszke zdezorientowany w zwiazku z adresem do wyslania form.

Prawnik powiedzal ze powinnismy wyslac je do Chicago a nainfolini USCIS mowili ze do Nebraski(mieszkamy w Colorado)?

I nastepne pytanie czy formy I-130 i I-485 mozna wyslac w jednej kopercie?

Dzieki

Tomek

Czesc Tomek,

Prawnik ma racje, powinno byc wyslane wszystko na adres do Chicago. Tu jest link na dodatkowe info o AOS. Wszystko mozesz razem wyslac w jednej kopercie.

http://www.visajourney.com/forums/index.ph...mp;page=k1k3aos

12140.gif

hello

To musi być pech! Andrew i Ja ( Beata) pobraliśmy się w Warszawie 25 listopada zeszłego roku. Tydzień temu Andrew poszedł do ambasady, żeby złożyć wszystkie wymagane dokumenty do K-3 trójki. Cały proces miał zabrać jakieś 3 miesiące. Na miejscu, jednak, dowiedział się, że dwa miesiące temu zmieniono prawo. Nie możemy już ubiegać się o wizę dla mnie tutaj w Warszawie. Wszytko trzeba zacząć od wysłania dokumentów do Nebraski!! Czy ktoś wie cokolwiek o tym adam walsh act?? Co my teraz mamy zrobić? Podobno cały proces może zająć około sześć miesięcy. Będę wdzięczna za pomoc w tej sprawie. Nie mam pojęcia co zrobić. Andrew jest na skraju załamania ( albo rozstrzelania kogoś) :help:

hello

To musi być pech! Andrew i Ja ( Beata) pobraliśmy się w Warszawie 25 listopada zeszłego roku. Tydzień temu Andrew poszedł do ambasady, żeby złożyć wszystkie wymagane dokumenty do K-3 trójki. Cały proces miał zabrać jakieś 3 miesiące. Na miejscu, jednak, dowiedział się, że dwa miesiące temu zmieniono prawo. Nie możemy już ubiegać się o wizę dla mnie tutaj w Warszawie. Wszytko trzeba zacząć od wysłania dokumentów do Nebraski!! Czy ktoś wie cokolwiek o tym adam walsh act?? Co my teraz mamy zrobić? Podobno cały proces może zająć około sześć miesięcy. Będę wdzięczna za pomoc w tej sprawie. Nie mam pojęcia co zrobić. Andrew jest na skraju załamania ( albo rozstrzelania kogoś) :help:

Niestety prawo sie zmienilo. Ja wyslalam na K-1 (prawie tyle samo czekania co na K-3) pod koniec Sierpnia, i koncem Stycznia Lukasz dostal wize do wiazdu... wiec 5 miesiecy. Ustawa sie nie zmieni, wiec skladajcie jak najszybciej papiery.

12140.gif

Filed: Citizen (pnd) Country: Poland
Timeline

Hej moze to zabrzmi troche okrutnie, ale "get a grip"... Jak powiedziala Nancy ustawa sie nie zmieni, wiec skladajcie papiery i uzbrojcie sie w cierpliwosc. Nie wiem kto wam powiedzial, ze K3 zajmie 3 miesiace. Z obserwacji wynika, ze K3 zajmowalo duzo wiecej czasu niz K1. Kazdy z nas oddczekal swoje, w wiekszosci przypadkow duzo dluzej niz 3 miesiace. Nawet 6 miesiecy to nie jest az tak dlugo, kiedy sie popatrzy na inne sprawy K1 lub K3. Jesli juz teraz jestescie na skraju zalamania, to radze kupic sobie kilka paczek srodkow uspakajajacych, bo droga imigracyjna przed wami dluga. I nie mowie tego ze zlosliwosci, tylko dlatego, ze kazdy z nas musial przez to bagno przejsc. W twoim wypadku bedzie ci nawet latwiej, bo nie bedziesz musiala sie starac o AOS jak wiekszosc z nas i od razu bedziesz miec pozwolenie na prace... Ja na moje musialam czekac 5 miesiecy. Go figure. I powodzenia.

~*Niki & Ryan*~

K1:

Nov 13, 2004 - I-129F sent to CSC

Mar 09, 2005 - Interview at the Warsaw Embassy

total time: 114 days

AOS:

Sep 02, 2005 - AOS/EAD packet sent to Chicago

Nov 19, 2005 - AOS/EAD biometrics done

Nov 28, 2005 - EAD card in the mail

Mar 20, 2006 - interview

Mar 29, 2006 - Permanent Resident Card arrived in the mail

total time: 197 days

joint I-751:

Feb 11, 2008 - I-751 sent to NSC

Mar 12, 2008 - biometrics done

Jul 28, 2008 - I-751 approved

Aug 04, 2008 - 10-year GC arrived in the mail

total time: 158 days

detailed timeline in my profile

.png

oMDEm6.png

Timeline

Ach, ale sie porobilo! Ala stara sie o dzidzie, nowy dom, i tyle nowych "twarzy"!!!

U nas tez troche sie zmienilo1 :) Juz nie mieszkamy z tesciami - znalezlismy mieszkanko! o domu jeszcze nie myslimy, bo kto wie gdzie bedziemy... ;) Bardzo, i to bardzo sie cieszymy, ze jestesmy "na swoim" W koncu mlode malzenstwo potrzebuje wasnego konta :)

Poza tym u nas zima jak szalona! Trzyma sie i nie chce puscic! Juz 5 tyg. non stop! Pewnie kazda/y z Was slyszal o CNY! Lake effect i te sprawy! Masakra! Ale bynajmniej dzieki temu maz i ja Walentynki spedzilismy milo w domciu :) Oboje "snow day" :)

Co do papierkowych spraw, to juz niezbyt poradze, bo jak tylko zakonczyl sie nam proces, wymazalam do ze swojej pamieci, az do momentu skladania papierow o 10letnia Green Card. Poki co szykujemy sie do wesela w Polsce, a do tego zostalo nam niecale 6 mies!

OK! Mam nadzieje,ze u wszystkich, ktorzy juz tylko tu zagladaja, a nic nie pisuja, wszystko dobrze sie wiedzie!

POZDRAWIAM goraco z mroznego Syracuse!

Ola

K-1

May 5th, 2005 - Oct 3rd, 2005

total time: 150 days

Love You Jeremiah!!!!!!!

May 5th, 2005 (day 1)- Mailed I-129F to uscis.com

May 13th, 2005 (day 9)- NOA1 in the mail!!!!!!!

July 27th, 2005 (day 79) NOA2 in 13 wonderful e-mails![/b]

September 9th, 2005 (day 99) Packet 4 received@the 12th) :-D GREAT!!!!!!

September 19th,2005 MEDICAL COMPLETED!

! ! ! K-1 INTERVIEW - Oct. 3rd, 2005 ! ! ! ! ! !

> VISA APPROVED < :-D

Nov 22, 2005 OLA back in USA!!!!!!!! :-D

Jan 20, 2006 - We said "I DO" ! ! ! - :)

AOS & EAD

June 9th, 2006 - AOS & EAD applications send to Chicago's lockbox :D FINALLY

June 23rd, 2006 - NOA for AOS & EAD received :D

June 26th, 2006 - received Biometrics' Appointment

July 7th, 2006 - BIOMETRICS

August 28, 2006 - INTERVIEW ! ! ! GREEN CARD on it's way! STAMP in Passport! YEAH!

Timeline

Witam wszystkich!

beatrix glowa do gory i szybko skladajcie papiery.6 miesiecy zleci wam szybciutko zwlaszcza jak trzeba bedzie zalatwiac jakies sprawy,a przed samym wyjazdem do USA bedziesz mowila,ze tak malo czsu,a tak duzo spraw :D

Ola super,ze macie swoj kacik, rzeczywiscie to najwazniejsze dla mlodej pary.Trzymam kciuki za wesele w Polsce :thumbs: My moze za rok....jak dobrze pojdzie :P

Narazie zamieszanie ze sprzedaza domu, jak wkoncu kupimy to bedzie takie nasze prawdziwe pierwsze gniazdko.Szkoda bedzie mi sie wyprowadzac z Chicago i znowu zamieszkac "obcy" teren,ale trudno, kiedys to by sie wkoncu stalo. Zreszta nika jest mistrzynia w przeprowadzkach, to cos wie o tym :P

Wogole to najwazniejsza sprawa: JADE DO POLSKI!!! od 8 marca do 5 kwietnia bede smigac po polskiej krainie :D juz sie nie moge doczekac i siedze na szpilkach. Mielismy z mezem jechac w maju,ale doszlismy do wniosku(glownie ja),ze lepiej bedzie teraz , jezeli chcemy kupic dom , i oboje chcemy zmienic prace,a poza tym koszty biletu(teraz dwa razy tansze). takze smigam sama.z jeden strony to dobrze, bo babskie pogaduchy,a takowe napewno beda nie sa zbyt ciekawe dla meskiej czesci :Pz drugiej strony bedzie mi smutno bez niego i bede tesknic ;( wogole nie wiem jak wy,ale ja mam takie przeswiadczenie,a wlasciwie gdzies takie wsrodku uczucie strachu,ze qrde co jak nie wpuszcza z powrotem.Ostatnim razem jak wyjezdzalam to bylam przeswiadczona,ze wpuszcza,a wrocilam po 4 latach :( i teraz tak w srodku cos siedzi i mowi,ze znowu dlugie rozstanie....

nio,ale nic nie zrobilam zlego, wiec napewno wroce:P staram sie byc dobrym obywatelem Polski na obcej ziemi :P

Pozdro dla waszystkich :D

Edited by vdal

06/23/05 I'm in USA

02/09/06 EAD

06/02/06 GC in mail

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Timeline

No ja wlasnie w poniedzialek wrocilam z Polski! Tyle ze na nieszczescie rozchorowalam sie w dzien wyjazdu i lecialam z Chicago do Warszawy z goraczka 38.6.. No myslalam ze sie zabije. Ale ogolnie, oprocz tego ze 4 dni przelezalam chora w lozku, to bylo fajnie. Ale jednak szczerze wam powiem ze wyjazd uswiadomil mi, ze jednak moj dom jest teraz tu w Stanach... Choc oczywiscie brakuje mi rodziny. Oprocz tego to nic nowego. Nie wiem czy wspomnialam wczesniej, ze buduje nam sie nasz pierwszy dom, i przeprowadzka albo nastepnej zimie albo na wiosne 2008. Mam nadzieje, ze jak najszybciej! No i to chyba tyle!

~*Niki & Ryan*~

K1:

AOS:

Mar 20, 2006 - interview

joint I-751:

.png

oMDEm6.png

Timeline

nika czemu wyjazd uswiadomil ci,ze twoj dom jest w usa?

pytam, bo troszke jestem zdenerwowana, bo boje sie,ze wyjazd uswiadomi mi,ze wlasciwie to nie mam po co wracac. rodzinak daje rade sobie beze mnie, znajomi maja swoj swiat, do ktorego ja juz nie naleze pomimo,ze dalej utrzymujemy kontakt,ale you know nie widujemy sie czesto jak kiedys?

nie chce,zeby ten wyjazd zburzyl mi mit, ktorym zyje,ze bylo mi tak fajnie w Polsce :D

06/23/05 I'm in USA

02/09/06 EAD

06/02/06 GC in mail

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Timeline

Hmmm... To byl moj pierwszy raz w Polsce od wyjazdu i wiele sie przez ten czas zmienilo, zarowno tu jak i tam... No i jak jestem tu, no to oczywiscie tesknie za rodzina i znajomymi. Kiedy bylam w Polsce jednak bardzo tesknilo mi sie do meza i moich przyjaciol tu. Przez caly czas jak bylam w Polsce myslalam o tym jakie sa roznice (i niestety jakos w wiekszosci wypadaly na gorsze dla Polski...) a ze drogi za waskie, a instytut na uczelni obdrapany, a ceny drogie w porownaniu do zarobkow, a ze tluc sie tramwajem trzeba, a ze kelnerka w restauracji arogancka... I przez caly czas tez myslalam o tym co bede robic jak wroce... Nie zrozumcie mnie zle, super bylo wrocic do Polski, ale ja juz tam chyba jako turystka jestem. Moze i sie zamerykanizowalam za bardzo, a moze kazdy ruszyl w swoja strone (tu mam na mysli znajomych z Polski), nie wiem. Ale odpowiada mi zycie tutaj bardziej niz zycie w Polsce. Teraz jak juz osiedlismy w Salt Lake City wszystko sie dosyc dobrze uklada, mam zajebistych przyjaciol ktorych uwielbiam i jak tak mysle to moja najlepsza przyjaciolka tu w Stanach jest mi teraz blizsza niz najlepsze kumpele z Polski. Nadal je uwielbiam, ale jakos juz nie nadajemy zawsze na tych samych falach. Moze to ja sie zmienilam, ale to w sumie nie wazne. Moj dom jest tu, moj maz, moi przyjaciele... I moze to i lepiej niz byc gdzies gdzie nie czujesz sie calkowicie jak w domu.

~*Niki & Ryan*~

K1:

AOS:

Mar 20, 2006 - interview

joint I-751:

.png

oMDEm6.png

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.