Jump to content

867 posts in this topic

Recommended Posts

Filed: AOS (apr) Country: Poland
Timeline
Posted (edited)

http://www.hallmarkchannel.com/us_framewor...DAM_FAM_3999812

UWAGA, UWAGA!

Jak mowi link ;) jutro czyli w niedziele na Hallmark'u bedzie film: Karol, czlowiek ktry zostal papiezem :)

Pewnie czesc z Was juz go gladala, a czesc nie bedzie zainteresowana. Ale tak sobie pomyslalam,ze to milo zobaczyc cos co nas dotyczy (poniekad) i pokazac naszym "bliskim" tu po tej stronie oceanu.

Ja to juz nawet chcialam kupic DVD, ale mysle,ze uda nam sie ten film nagrac!

Goraco polecam, bo mnie film sie bardzo i to nawet bardzo podobal ! :thumbs:

p.s. a co do kielbasek, to poszukuje bialej :/ szukalam on-line i znalazlam na jednej strnce $29 za 3lb :o

ale moze uda mi sie cos znalezc w tutejszym sklepie europejskim :lol:

CIAO all!

Ola

Edited by OLA&JP

K-1

May 5th, 2005 - Oct 3rd, 2005

total time: 150 days

Love You Jeremiah!!!!!!!

May 5th, 2005 (day 1)- Mailed I-129F to uscis.com

May 13th, 2005 (day 9)- NOA1 in the mail!!!!!!!

July 27th, 2005 (day 79) NOA2 in 13 wonderful e-mails![/b]

September 9th, 2005 (day 99) Packet 4 received@the 12th) :-D GREAT!!!!!!

September 19th,2005 MEDICAL COMPLETED!

! ! ! K-1 INTERVIEW - Oct. 3rd, 2005 ! ! ! ! ! !

> VISA APPROVED < :-D

Nov 22, 2005 OLA back in USA!!!!!!!! :-D

Jan 20, 2006 - We said "I DO" ! ! ! - :)

AOS & EAD

June 9th, 2006 - AOS & EAD applications send to Chicago's lockbox :D FINALLY

June 23rd, 2006 - NOA for AOS & EAD received :D

June 26th, 2006 - received Biometrics' Appointment

July 7th, 2006 - BIOMETRICS

August 28, 2006 - INTERVIEW ! ! ! GREEN CARD on it's way! STAMP in Passport! YEAH!

• Replies 866
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Timeline
Posted (edited)

Kurka swieta ida! Ola, Ala to z was zdolne dziewuchy! Juz na sama nazwe zurek cieknie mi slinka, a w Polsce to nie za czesto jadlam. Teraz za zurek dalabym sie pokroic!

Jak was czytam to czuje sie jak w domu i co najwazniejsze to w koncu czuje, ze swieta sie zblizaja. Ola, my w niedziele idziemy do Brada kuzynki i jej rodziny, wiec na bank indyk bedzie i raczej to wszystko :unsure:

Tez nie raz mialam ochote pakowac sie do domu, takze chyba wszystko w normie jest, skoro kazdy ma takie napady od czasu do czasu ;)

Gdybysmy mieszkali z Bradem sami, to pewnie tez bym sie zajela gotowaniem i swieta obchodzilibysmy tak jak w Polsce, ale nie ma szans. I ze swieconka nie pojde do kosciola, a to ja w domu zawsze chodze! :crying:

Szkoda, ze nie mamy Hallmarku, film jest piekny, tak jak wszystko co dotyczy Papieza. Ja widzialam Karola jeszcze w Polsce, mialam tez na cd, ale zapomnialam zabrac...

Paulina, co do slubu to mialysmy taki sam sklad, mlodzi plus tesciowa ;) to Ci chcialam powiedziec, bo pierwotnie to tez sami chcielismy byc, hehe.

Ah wlasnie, Ola probowalas Hot Italian Sussage? Jest podobna do naszej bialej tylko bardziej przyprawiona i pikantna, no i duzo tansza, bo faktycznie $29 za 3lb bialej to jest kosmiczna cena!!!

Pozdrawiam

Monika

Edited by forever&ever
Filed: Citizen (pnd) Country: Poland
Timeline
Posted

U nas pewnie bedzie Wielkanoc po amerykansku... :( Moze jak juz sie przeprowadzimy to zaczne teraz elementy polskie wprowadzac... Ech.. Kto mnie zaprosi na wielkanoc? :(

Co do jedzenia.. Biala kielbase mozna dostac. Nawet jest Polish sausage (ale nie taka wedzona, tylko wlasnie biala). Popatrz w dziale miesnym z miesem surowym. Jak nie, to jakas inna pork sausage. Drozdze tez sa. Maka ziemniaczana tez (potato flour). Jest tez maka zytnia (rye flour). Kurcze fajnie tak, chcialabym zrobic jakies wielkanocne potrawy.. Ale ani czasu nie mam i w ogole bieda ;)

W Phoenix jest polski kosciol, tyle tylko, ze jest prawie godzine drogi samochodem skad ja mieszkam i nie wiem czy Ryan bedzie chcial mnie zawiesc :(

A w ogole o co chodzi z tym gosciem i jego durnymi usmiechami? Lata po roznych folderach i bezsensu cos postuje.

~*Niki & Ryan*~

K1:

Nov 13, 2004 - I-129F sent to CSC

Mar 09, 2005 - Interview at the Warsaw Embassy

total time: 114 days

AOS:

Sep 02, 2005 - AOS/EAD packet sent to Chicago

Nov 19, 2005 - AOS/EAD biometrics done

Nov 28, 2005 - EAD card in the mail

Mar 20, 2006 - interview

Mar 29, 2006 - Permanent Resident Card arrived in the mail

total time: 197 days

joint I-751:

Feb 11, 2008 - I-751 sent to NSC

Mar 12, 2008 - biometrics done

Jul 28, 2008 - I-751 approved

Aug 04, 2008 - 10-year GC arrived in the mail

total time: 158 days

detailed timeline in my profile

.png

oMDEm6.png

Timeline
Posted

te usmiechy to chyba na zbieranie ilosci postow - serduszek - tak mysle...

a co do gotowania, to moja tesciowa, to az wstyd i glupio pisac, ale domem to sie slabo zajmuje. Chyba dkad przylecialam, to ja wiecej razy gotowalam niz na... Takze bozonarodzeniowe potrawy, to ja wszystkie robilam. Oni to mieli tylko indyka i te ich dodatki ()ak masched potatos;) ) takze na wielkanoc bede cos wymyslala, by poczuc sie troche jak u mamy. Dobrze ze odkrylam ze umiem pichcic, bo inaczej to smutno by bylo. A co do swieconki, to u nas na szczescie jest polski kociol, a nawet to bazylika jest :D i tylko 15 minut drogi od nas, takze w prawie kazda niedziele tam jestesmy. Dzis nawet maz moj poszedl ze mna na polska msze - ten to ma cierpliwosc - tym bardziej, ze dlugie czytanie bylo bo to palmowa.

OK, dzis chyba bede sama ogladala Karola :( bo maz cos mwil, ze z tata beda w ogrodzie robili i ogolnie, tu to tak tego nie przezywaja!

Ale ja i tak dopne swego :D kupie DVD i zmusze wszystkich do ogladania tego filmu w weekend Wielkanocny hehehe...

To tyle na dzis - mykam cos zjesc i moze jakies wydmuszki zrobie!

p.s. ja tez musze w koncu zamiescic jakies zdj.tylko nie wiem czy uda mi sie t wykombinowac...

to BUZKA wszystkim

badzcie dzielne/dzielni! :)

PA

Ola

K-1

Love You Jeremiah!!!!!!!

AOS & EAD

August 28, 2006 - INTERVIEW ! ! ! GREEN CARD on it's way! STAMP in Passport! YEAH!

Timeline
Posted

kochane kielbaski,poledwiczki,boczki wyszly zarypiscie :D normalnie miodzio w gebie :D

polecam wam wedzarke z menards za 129$ jezeli lubicie takie rzeczy, jak wedzony schabik,czy poledwiczka domowej roboty, to jest to dobry zakup.

ja qrde w sobote pracuje do 7ej,wiec za duzo czasu an gotowanie nie bede miala,ale naszczescie mam meza, ktory lubi gotowac, i troszke mnie wyreczy.

wogole dziewczyny chcialam sie pochwalic,ze w drugi dzien pracy na "podlodze" wykonalam zamowienie na 20.000 $ :D. asystent menadzera jak to zobaczyl to powiedzial: jak ona robi takie zamowienia na treningu , to co dopiero na normalnej pozycji :D

pozdrawiam wszystkich i zmykam ogladac karola :D

buzia

<diablo>

What doesn't kill you...makes you stronger:D

12/07/04 I-129F send to NSC...

06/06/05 INTERVIEW DATE!!!VISA IN THE HAND!!!

06/23/05 I'm in USA

08/05/05 WE ARE MARRIED!!!

09/08/05 AOS & EAD package send!!!

02/09/06 EAD

05/22/06 Interview!!!APPROVED

06/02/06 GC in mail

04/04/08 I-751 package send

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Timeline
Posted (edited)

Wlasnie zauwazylam, ze mamy 199 postow na tym forum, takze zebralam sie by napisac 200! Lekko nawet sie pdekscytowalam :P Takze mamy juz 200. Ciekawe ile zajmie kolejne 100? :whistle:

Ja dzis wracalam z pracy piechotka i tak mnie wymeczylo, ze smok ;)

Od kiedy pogoda sie poprawila, zaczelam jezdzic do pracy autbusem. Ogolnie, to zaczelam jedzic autobusem od momentu jak raz maz moj musial zabrac autko na caly dzien. Moze wyjasnie, ze ja od czasu jak zaczelam prace, to zawsze Jeremiah na 7 odwozilam, a potem do domku sie wyszykowac i do siebie na 10, a po cos przez godzinke porobilam i meza o 4:30pm znowu odebrac z pracy. Takze to w ogole sie nie kalkulowala tym bardziej, ze moja praca jest bliziutko domu, a on musi kawalek jechac "hajlejem". No ale koniec mojego wywodu.

Chcialam tylko napisac 200 posta i powiedziec ze zmeczona jestem, a to dopiero poniedzialek! Ale jest Si, bo wiosna coraz czesciej nas tu odwiedza!

(F) "Swiat nie jest taki zly

Swiat nie jest wcale mdly

Niech no tylko zakwitna jablonie..." (F)

:star:

Edited by OLA&JP

K-1

Love You Jeremiah!!!!!!!

AOS & EAD

Timeline
Posted

hahaha ola zabilas mnie tym postem 2setnym :P.

ale rzeczywiscie qrka niezle dwiescie postow tylko na jednym temacie...nice :D

mnie maz odwozi do pracki rano,troszke mi go szkoda, bo przyjezdza do domu o 3ciej w nocy(tak bedzie do konca miesiaca),a wstaje ze mna o 7.30,zeby mnie zawiesc do pracki.pozniej sama wracam autobusem.

w zwiazku z tym wpadlismy z mezem an pomysl,ze przydalby sie drugi samochod.jak zapewne wiecie nie wszedzie da sie dojechac autobusem, to nie to co nasze miastka w polsce :P

i tu kolega slawka wyskoczyl z propozycja:ma do sprzedania auto:

Ford focus rocznik 2003,przebieg 50.000, czarny, z przyciemnami szybami, skora,cdplayer na 6 cd,zadbany(bo to samochod zonki,a wiadomo jak my kobitki dbamy o swoje cacka :D) za 10.000(tyle pozostalo do splacenia).

Co myslicie o tym warto go kupic, czy nie.Mam mieszane uczucia troszke, bo tu zaczelam dopiero pracke,ale z drugiej strony tutaj bez samochodu to ciezko.Nawet jakbym stracila pracek to mam teraz juz jakies doswiadczenie w usa(male ,bo male ale juz cos),a dwa majac samochod moglabym szukac pracy gdzies w okolicach chicago nwet ,a nie ograniczacs ie do miejsc gdzie dojezdza autobus lub kolejka.nio i wlasnie tu mam rebus. ktos wie co zrobic ? :D

:devil:

06/23/05 I'm in USA

02/09/06 EAD

06/02/06 GC in mail

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Timeline
Posted

Czesc!

Ala, ja az tak na samochodach sie nie znam, ale wiem, ze za 12tys mozesz kupic juz nowy samochod. My miesiac temu kupilismy scion toyota za 14tys z salonu, rocznik 2006 i przynajmniej wiesz, ze wszystko jest ok. No coz moze nie mamy skory i cdplayer na 6 cd, ale za to jak go kupilismy to nawet nie mial 1 mili przejechanej. Dla mnie jest w sam raz, malutki (europejski rozmiar :lol: ), wszedzie zaparkuje bez problemu. Niestety na te samochody z wyzszej pulki jeszcze nas niestac...a marzy mi sie audi A6...ach :P

Czy ktos z Was korzystal z programu My Webpage

dzwoniac do Polski. Sciagnelam sobie ten program i przez godzine rozmawialam za darmo dzwoniac z komputera na stacjonarny. I po godzinie dostalam wiadomosc, ze wykorzystalam darmowy limit i jak chce dluzej rozmawiac, to nalezy wykupic kredyt 10 euro na 120 dni i rozmowy sa bez limitu. Zastanawiam sie czy ktos z Was juz moze korzystal z tej opcji i ma jakies doswiadczenie? Ja mam juz dosyc kupowania free connect calling card. Zanim sie obejrze, juz jej nie ma!

http://www.voipdiscount.com/en/splash.html ale sierota ze mnie

Timeline
Posted

Nio wlasnie qrka plusem tego samochodu jest to,ze znamy wlasciciela i wiemy co i jak.

A co do nowych samochodow to za te pieniadze nie dostaniemy o takiej mocy wasza toyotka ma 1,5 l silnik 4 cylindrowy,a taurus ma 3 l i 6 cylindrow,wiec juz ma cos pod maska.wiem,ze duza pali,ale nie jest tak zle.liczy sie moc :P probowalam znalesc samochod w porownywalnej cenie o takiej mocy,ale qrka poopa, narazie cienko mi idzie :D

06/23/05 I'm in USA

02/09/06 EAD

06/02/06 GC in mail

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Timeline
Posted

Ja sie zgadzam z Aga, ze nawet za 10,000 mozna kupic nowe autko (np. Chevy Aveo), ale oczywiscie jesli chcesz miec duzo mocy, no to trzeba troche wyzej popatrzec. My na razie nie kupujemy drugiego samochodu, bo nas po prostu nie stac. W Arizonie ubezpieczenie jest zajebiscie drogie, bo jestesmy przy granicy z meksykiem i jest duzo nielegalnych jezdzacych bez ubezpieczenia itp.. Wiec jak cie taki stuknie to rob sobie co chcesz. Tak wiec, jak mialabym splacac samochod nawet jedyne $100 miesiecznie, plus kolejne $150-200 za ubezpieczenie, no i oczywiscie gaz (ktory idzie w gore) to duzo mi z pensji nie zostanie. A dodajac wszystkie rachunki i dlugi (Ryan splaca caly czas swoja szkole) to juz w ogole chyba na minusie bysmy skonczyli.... Co nie zmienia faktu ze bardzo bym chciala zaczac jezdzic i martwi mnie jak to bedzie dalej.

~*Niki & Ryan*~

K1:

AOS:

Mar 20, 2006 - interview

joint I-751:

.png

oMDEm6.png

Timeline
Posted

Dokladnie Niki, mamy ten sam problem z tym, ze ja jeszcze nie pracuje! Moze ten nasz samochod nie ma wielkiej mocy, ale ja czuje sie w nim bezpiecznie. Przejechalismy nim juz troszeczke i fajnie sie jezdzi i parkuje wszedzie. Ja parkuje jak sierota :lol: wiec maly samochod jak najbardziej dla mnie.

Timeline
Posted

Hmm, widze ze sie tu swiatecznie zrobilo. Mi zawsze smutno troche (zawsze tzn. dopiero drugi raz bo przyjechalam tu przed swietami Bozego Narodzenia) - bo nie ma tutaj takich tradycji jak w PL a to sie jednak pamieta na zawsze...umm o i te pysznosci na stole. Moze kiedys - jak wytrenuje swoje zdolnosci kulinarne.

Powoli odchodze od zmyslow czekajac na pozwolenie na prace. I to nie dlatego ze juz mam dosc leniuchowania ale dlatego ze bardzo mi zalezy na zarabianiu, nie przelewa sie nam.

Praca na mnie juz czeka - a w zwiazku z tym przeprowadzka do Arizony - Scottsdale - jak tylko dostane EAD. Wiem ze to trwa troche ale ja juz jestem tak bardzo zniecierpliwiona ... :(:(:(

Pilot's girl - widze ze mieszkasz w Phoenix, tak wiec i ja niedlugo dolacze do tamtejszej Poloni :)

Pozdrawiam

06 December 2005 - entered US on tourist visa

08 February 2006 - got married

06 March 2006 - 15 March 2006 - medical exam done

15 March 2006 - I-485 package sent to Chicago Lockbox

21 March 2006 - USCIS received papers

24 March 2006 - notice date for I-130,I-485,I-765 (28 March 2006 - received NOA for I-130,I-485,I-765)

01 April 2006 - I-130, I-485, I-765 touched

06 April 2006 - Notice date for biometrics appointment (received on 13 April 2006)

29 April 2006 - Biometrics done

06 May 2006 - I-765, I-145 touched

08 May 2006 - I-765, I-130 touched

03 June 2006 - I-765 touched

06 June 2006 - Interview letter arrived

07 June 2006 - e-mail received: EAD approved !!!

09 June 2006 - EAD card received in mail

12 June 2006 - applied for SSN

26 June 2006 - SSN arrived

25 July 2006 - Interview

APPROVED!!!

31 July 2006 - Welcome Notice arrived

4 August 2006 - GREEN CARD ARRIVED !!!!

I am back!!!

30 April 2008 - sent out form I-751 to remove conditional residence

12 May 2008 - extention letter arrived

.png

Timeline
Posted

Ale numer! Anutka was tez do Arizony ciagnie? :D Ja widze, ze moj maz stracil zapal co do przeprowadzki tam, ale zdecydowany jest sprobowac, wiec nie wiem jak to nam wyjdzie, a poza tym jeszcze w tym tygodniu mamy sie dowiedziec, czy dostal lepsza prace tutaj w Cleveland. Ah, juz sama nie wiem. A poza tym to jestem zalamana, bo moj brat bedzie za kilka dni sluzbowo w stanach, ale w L.A, kawal drogi stad, wiec ja nawet go nie zobacze!!! Nam tez sie nie przelewa jak widac, bo juz bym dawno miala bilet lotniczy w kieszeni :(:(:(

Pozdrawiam

Monika

Timeline
Posted

Haha... ale smiesznie, no jak Monika i Anutka sie przeprowadza do Arizony to juz 4 nas bedzie w jednym miescie! Anutka, ja nie mieszkam dokladnie w Phoenix (bron Boze, tozto getto), ale w Gilbert. Co jednak sie liczy jako Phoenix Metro Area. Scottsdale! No popatrz, popatrz! Scottsdale to jedna z ekskulzywniejszych dzielnic, bardzo mi sie podoba. Mam nadzieje, ze jestes przygotowana na temp. 40 C ;)

~*Niki & Ryan*~

K1:

AOS:

Mar 20, 2006 - interview

joint I-751:

.png

oMDEm6.png

Timeline
Posted
Haha... ale smiesznie, no jak Monika i Anutka sie przeprowadza do Arizony to juz 4 nas bedzie w jednym miescie! Anutka, ja nie mieszkam dokladnie w Phoenix (bron Boze, tozto getto), ale w Gilbert. Co jednak sie liczy jako Phoenix Metro Area. Scottsdale! No popatrz, popatrz! Scottsdale to jedna z ekskulzywniejszych dzielnic, bardzo mi sie podoba. Mam nadzieje, ze jestes przygotowana na temp. 40 C ;)

:D na temperatury jestem przygotowana (juz kiedys bylam w Phoenix w samym srodku lata :devil: ) Uwielbiam slonce - i napewno wszystkie inne miesiace oprocz lata sa o niebo lepsze niz w innych miejscach.

Czekam na EAD jak na zbawienie - bo przyniesie to wiele zmian (na lepsze - mam nadzieje).

Czy jest tutaj ktos kto przyjechal na wizie turystycznej - i stara sie o zielona karte w oparciu o malzenstwo - tak z ciekawosci pytam.Niedawno jestem na tym forum - a przynajmniej w tym watku :) wiec jeszcze Was nie znam :)

Pozdrawiam z juz prawie wiosennego Oregonu

Anutka

06 December 2005 - entered US on tourist visa

08 February 2006 - got married

06 March 2006 - 15 March 2006 - medical exam done

15 March 2006 - I-485 package sent to Chicago Lockbox

21 March 2006 - USCIS received papers

24 March 2006 - notice date for I-130,I-485,I-765 (28 March 2006 - received NOA for I-130,I-485,I-765)

01 April 2006 - I-130, I-485, I-765 touched

06 April 2006 - Notice date for biometrics appointment (received on 13 April 2006)

29 April 2006 - Biometrics done

06 May 2006 - I-765, I-145 touched

08 May 2006 - I-765, I-130 touched

03 June 2006 - I-765 touched

06 June 2006 - Interview letter arrived

07 June 2006 - e-mail received: EAD approved !!!

09 June 2006 - EAD card received in mail

12 June 2006 - applied for SSN

26 June 2006 - SSN arrived

25 July 2006 - Interview

APPROVED!!!

31 July 2006 - Welcome Notice arrived

4 August 2006 - GREEN CARD ARRIVED !!!!

I am back!!!

30 April 2008 - sent out form I-751 to remove conditional residence

12 May 2008 - extention letter arrived

.png

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.