Jump to content
aussiewench

Hello Poland!

Share

867 posts in this topic

Recommended Posts

Filed: AOS (apr) Country: Poland
Timeline

nika pytanie bylo dlaczego kazda z nas albo chce brac obywatelstwo,albo nie chce :D

wiec JA odpowiedzialam jakie sa MOJE obiekcje przed braniem obywatelswta.JA traktuje ameryke jako miejsce gdzie musze(w zasadzie nikt na sile mnie nie trzyma) mieszkac poprostu :D, bo moj maz kocha ameryke. I to MI wystarczy zielona karta.Ja bym sie czula nie fair.I to Ja nie chce brac obywatelstwa,wiec nie twierdze,ze ktos nie bedzie Polakiem jak zmieni obywatelstwo.nika powtarzam, to jest wytlumaczenie na MOJA niechec do obywatelstwa. :D

Poza tym moja mama byla urodzona we lwowie,moja babcia tez, jej mama urodzona byla w austrii,a jeszcze ktos tam we francji, wiec ja w sumie to jestem troszku obywatel europy :P,bo patrzac po "krwi" to nie mam swojej ojczyzny :P

A co do tego gabinetu lekarskiego to sie nie dziwie jak wyglada,bo qrde maja z czego to oplacic kasujac takie ceny za wizyty :P JA nie ialam problemu ze sluzba zdrowia w Polsce,moze tylko kolejki jeszcze jakeis 10 lat temu mnie wykanczaly:PI te babcie tam, qrde one chyba tam nocowaly,albo to byly kiedys mlode kobitki tylko czekajac tak sie postarzaly:P

co do mojej lapki to jonandaga to,ze mam uszkodzony nerw to ja wiem,wiedzialam to nawet bez wizyty u lekarza, bo jezeli masz zdretwiale palce 24 h to to nie jest cos fajnego.Lekarz potrzebowal 3 wizyt,zeby to potwierdzic.Dostalam jakies koksy, po pierwszej wizycie, po ktorych tak napierdzielaly mnei stawy(lokciowy,i nadgarstek),ze nie moglam wykonywac nikontrolowanych zgiec.Naszczescie koksy bralam tydzien i po 2 tygodniach te bole przeszly,ale odretwienie ie minelo,wiec wysal mnie na badanie,zeby sprawdzic jak bardzo uszkodzony jest nerw i w ktorym miejscu.Po badaniu wyszlo,ze jest to male uszkodzenie jakies 1 cm nad lokciem.Pan,zeby to sprawdzic traktowal mnie pradem :P.Qrde dziewczyny zadna rewelacja,bo kapko bolalo i dziwne uczucie jak ci reka skacze,a ty tego nie kontrolujesz,a juz nr z igla wbijana do cialka i smyranie nia w srodku przebilo wszystko :D

W sumie poszlam na AWF, o mialam korbe na punkcie takich testow,ale osobiscie wolalabym juz nie rbac w nich udzialu jako obiekt badany.

Ps:Podkreslilam zaimki dzierzawcze,zeby bylo wiadomo,ze to MOJA OPINIA I MOJE WYTLUMACZENIE.

Kazdy ma prawo sie z tym nie zgodzic :D

:devil:

What doesn't kill you...makes you stronger:D

12/07/04 I-129F send to NSC...

06/06/05 INTERVIEW DATE!!!VISA IN THE HAND!!!

06/23/05 I'm in USA

08/05/05 WE ARE MARRIED!!!

09/08/05 AOS & EAD package send!!!

02/09/06 EAD

05/22/06 Interview!!!APPROVED

06/02/06 GC in mail

04/04/08 I-751 package send

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

• Replies 866
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Timeline

Kurka, pikantnie sie zrobilo, a mnie tu nie ma, hehe. Nie, zartuje, ale potrafie sobie wyobrazic co czuje Alicja, mam tu na mysli obywatelstwo. Pomimo tego, ze Polska nie prosperuje tak dobrze jak wiekszosc zachodnich krajow, to jednak to jest moja ojczyzna i kurna Ala, ja przy Mazurku wyje jak male dziecko! hehe

Jednak co sie ma obywatelstwa nie jest to dla mnie najwazniejsze, ale... nie zamykam tej opcji, bo z drugiej strony jest to bardzo praktycznie. Nie chce osiwiec biegajac wiecznie po urzedach z papierami i dlaczego nie mam miec takich samym praw jak kazdy inny skoro juz zdecydowalam sie tu mieszkac. Moje uczucia do Polski nie stopnieja, to wiem na pewno. Tylko tak jak mowilyscie, jeszcze zielonej karty nie mamy, no przynajmniej czesc z nas.

Dziewczyny i chlopaki jutro wychodze za maz! AAAAAAAA!!!!!!!!

P.S. Niki, jeszcze raz gratuluje zielonej!

Edited by forever&ever

Timeline

Wow!!! nio to trzymam kciuki :D

Tylko nie pomyl sie przy slowach "I do" :P

Napisz po wszystkim jak bylo :D

Ja sie tez nie zarzekam,ze nie wezme obywatelstwa, moze kiedys kiedys,ale to i tak jak mowilam bede rozpatrywac tylko w kwestii czy bedzie mi to do czegos potrzebne :D

Narazie mam wszystko co jest mi potrzebne: meza, prace,dom, swiety spokoj :P

Moj maz np mowi:Wezmiesz obywatelstwo jak ja to i ty :P

Pozdrawiam

Alicja

06/23/05 I'm in USA

02/09/06 EAD

06/02/06 GC in mail

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Timeline

Wlasnie dostalam zaproszenie na interview na GC na 22 maja :D

Qrka zaskoczyli mnie z tym,ale to i dobrze, bo mialam w wakacje skladac papiery na AP,ale jak tak to qrka dobrze przynajmniej wiecej bedzie funduszu na wakacje :P.

Dziewczyny glupie pytanie,ale qrde, co ja mam wziac na ten interview, co bedzie swiadczylo,ze jestesmy razem? :D.W sumie razem mieszkamy.dom jest na meza i na brata, wiec nie ma sensu wpisywac jeszcze mnei tam,zwlaszcza,ze jest w planach sprzedaz domu.konto mamy wspolne od niedawna(od poczatku pracy),a tak to w sumie nic wspolnego :P

W weekend mamy zamiar smignac sobie do Wisconsin Dells, to moze tam wziac jakis rachunek za pobyt,ze bylismy razem czy cos?:/

Co myslicie:D

Bo qrka naprawde nie mamy jakis takich urzedowych rzeczy za duzo:P(telefon,dom,samochod itd-wszystko an meza)ja tylko korzystam z tego:P

A wogole przyszlo dzisiaj wezwanie do sadu dla mojego meza na lawnika :P.Bede sie z niego nabijac :D

To jeden z przywilejow bycia obywatelem :P, b chyba nie biora zielonokartowcow :D?

Pozdrawiam :dance:

06/23/05 I'm in USA

02/09/06 EAD

06/02/06 GC in mail

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Timeline

Hejka wszystkim

Widze ze dyskusja sie porzadnie rozkrecila :D

Chcialem sie tez pochwalic ze dostalem zaproszenie na rozmowe z oficerem imigracyjnym, 18 maja, dzien po urodzinach zony :D

Co do dyskusji o obywatelstwie, to nikt nie wspomnial, ze przyjecie obywatelstwa amerykanskiego jest jedynym sposobem na rozwiazanie poreczenia finansowe czyli Affidavit of Support.

A poza tym to fajnie ze sie nasze towarzystwo rozrasta :D

Powodzenia wszystkim i trzymajcie sie cieplo

Monika gratki z powodu zmiany stanu cywilnego :)

K1

04-15-2005 I-129f sent to NSC (day1)

04-18-2005 NOA1 (day4)

07-20-2005 NOA2 online (day97)

09-16-2005 INTERVIEW, VISA GRANTED!!! (day 149)

09-27-2005 Flight to US, POE Minneapolis (day 160)

10-23-2005 MARRIED!!!

AOS

11-05-2005 I-485, I-765 sent to CHI (day 1)

11-16-2005 NOA's I-485 and I-765 (day 12)

11-28-2005 AOS/EAD touched (day 24)

01-20-2006 EAD touched (day 77)

02-06-2006 received biometrics appointment letter (day 94)

02-28-2006 AOS/EAD biometrics done (day 116)

03-01-2006 AOS/EAD touched (day 117)

03-02-2006 InfoPass appointment (day 118)

03-07-2006 EAD touched (day 123)

03-08-2006 EAD touched (day 124)

03-11-2006 EAD Card in the mail (day 127)

03-22-2006 Letter from USCIS: Interview scheduled - May 18th (day 138)

05-18-2006 INTERVIEW approved (day 196)

05-23-2006 Welcome to US letter in mail

05-30-2006 GC in mail

Timeline

Pajda gratuluje :D

Chcialam zapytac was kobitki i pana :P czy macie jakas swoja korbke czyt. hobby,albo swoj swiat czyt. zainteresowania, ktora tutaj realizujecie? :D

Ja np uwielbiam sztuki walki,ale rpzez te lapke musialam zakonczyc treningi na jakis czas, oprocz tego mam rybki slodkowodne(dwa akwaria(10 G i 30G i planujemy jeszcze 100 G na morskie),a poza tym sezonowa korba czyli rower i camping :D

W Chicago jest 23 stopnie C dzisiaj i bylam pierwszy raz na rowerku w tym roku.Qrka normalnie miodzio tak cieplutko.

Nio wiec jak macie jakis tutaj "swoj swiat"?*

*nie liczy sie maz/zona, sprzatanie,pranie,gotowanie obiadkow,cerowanie,praca, itp

Ps:aaa jeszcze filmy DVD(mamy juz z mezem spora kolekcje)

:diablo:

Edited by vdal

06/23/05 I'm in USA

02/09/06 EAD

06/02/06 GC in mail

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Filed: Citizen (pnd) Country: Poland
Timeline

Hej Agnieszka! Fajnie ze jestes fizykoterapeutka! Co konczylas? Moj ojciec jest fizykoterapeuta po AWF Warszawa. Pierwszy rocznik fizykoterapii.. hehe.. Prawie caly jego rok jest teraz w Stanach, ale moj ojciec gupi nigdy sie nie zakrecil i teraz za psie pieniadze zapieprza w panstwowej sluzbie zdrowia. Jego najlepszy kumpel ze studiow jest z rodzina w Chicago i taka kase trzepie ze az przykro sie robi ;) Mam nadzieje, ze zlapiesz/zlapalas fajna i dobrze platna prace bo tu (w Stanach) potrzebuja fizykoterapeutow.. Nawet specjalna wiza jest.. hehe.. Kiedys myslalam zeby isc na fizykoterapie, ale ja nie lubie dotykac ludzi, wiec chyba by nie wypalilo... ;)

Alicja i Marcin, gratulacje z tytulu interview!

Monika, powidzenia jutro. Bedzie super! Jakies zdjecia zarzuc potem

A tak w ogole, to co powiecie zeby kazdy swoje foto (z mezem bac zona) zamiescil w tym folderze? Tak zebysmy sie mogli zobaczyc? W sumie nikt oprocz nas tu nie wchodzi, potem moglibysmy je usunac. Co Wy na to?

Pozdro

Niki

~*Niki & Ryan*~

K1:

Nov 13, 2004 - I-129F sent to CSC

Mar 09, 2005 - Interview at the Warsaw Embassy

total time: 114 days

AOS:

Sep 02, 2005 - AOS/EAD packet sent to Chicago

Nov 19, 2005 - AOS/EAD biometrics done

Nov 28, 2005 - EAD card in the mail

Mar 20, 2006 - interview

Mar 29, 2006 - Permanent Resident Card arrived in the mail

total time: 197 days

joint I-751:

Feb 11, 2008 - I-751 sent to NSC

Mar 12, 2008 - biometrics done

Jul 28, 2008 - I-751 approved

Aug 04, 2008 - 10-year GC arrived in the mail

total time: 158 days

detailed timeline in my profile

.png

oMDEm6.png

Timeline

dzieki nika :D

Ten pomysl ze zdjeciami jest niezly.popieram :D

06/23/05 I'm in USA

02/09/06 EAD

06/02/06 GC in mail

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

No rozkreciliscie sie bardzo, nie wiem na ktory temat sie rozpisac teraz ;)

Zaczne od gratulacji dla Marcina i Alicji... jeszcze troszke i bedziecie miec spokoj z papierzyskami na jakis czas :thumbs:

Monika, trzymaj sie jutro!!! Wszystkiego najlepszego.

Co do obywatelstwa amerykanskiego, to tak jak pisalam ja mam do tego podejscie praktyczne, jak bede potrzebowac to bede sie starac jak nie to nie. Kazdy ma prawo miec wlasna opinie na ten temat. Jedynie wkurzam sie na jedna pare Polakow ktorzy mieszkaja tutaj, przyjeli obywatelstwo amerykanskie a opowiadaja najgorsze rzeczy na Amerykanow i o tym jak to chca wrocic do Polski... Szlag mnie trafia jak o tym slysze. A najlepsze jest to, ze calej swojej rodzinie i znjomym powiedzieli, ze im po prostu przyznali te obywatelstwo, bo juz tutaj dlugo sa... Na takie cos sie oburzam... :angry:

Pomysl ze zjeciami jest fajny, chetnie Was wszystkich zobacze.

K-1 Timeline

09/29/04 - petition I-129F sent to Nebraska

10/01/04 - NOA1

01/06/05 - NOA2 online (98 days)

04/04/05 - ***INTERVIEW*** (186 days)

AOS Timeline

04/29/05 - I'm in the United States (POE Chicago)

06/15/05 - We got married

06/30/05 - AOS & EAD delivered to Chicago lockbox (day 1)

07/08/05 - NOA's for EAD and AOS (day 9)

08/24/05 - biometrics & fingerprints in Grand Rapids (day 56)

09/08/05 - EAD approved (day 71)

02/24/05 - ***AOS INTERVIEW*** (day 239)

Removing Conditions on Residency

11/29/07 - a joint petition I-751 sent to NSC (day 1)

12/12/07 - NOA1 from CSC (day 13)

01/04/08 - biometrics appointment in Grand Rapids (day 36)

05/19/08 - green card received

N-400

07/21/09 - mailed N-400 to AZ Lockbox

07/23/09 - delivered

07/28/09 - NOA's date

08/01/09 - NOA received

08/29/09 - biometrics

09/06/09 - interview letter received

11/10/09 - interview

12/09/09 - oath

Timeline

Czesc Niki! To Twoj ojciec to stary wyjadacz, zwlaszcza Ci z AWF W-wa, oni sa najlepsi. Niesamowicie duzo super fachowcow siedzi w Polsce za te naprawde marne grosze jak na tego typu prace. Ja skonczylam Akademie Medyczna dawniej WAM. Mam nadzieje wkrecic sie do jakiejs dobrej pracy, ale przede mna jeszcze sporo egzaminow, ktore calkowicie odpychaja mnie od tego, na poczatek chce pracowac gdziekolwiek zeby cos w koncu zarobic i sie rozkrecic. Biometrics mam za tydzien!!! ALe sie podniecam a tu ludzie zaproszenia na interview dostaja!

Alicja i Marcin gratulacje i powodzenia :D

Monika! Jutro wielki dzien przed Toba, glowa do gory! Juz nigdy nie bedzie tak samo (zartuje)hi hi hi, ale faktycznie po slubie troszeczke sie zmienia, doroslejemy (moja opinia)!

Alicja! Dobrze, ze macie konto razem, najlepiej jak maz wprowadzi Cie na ubezpieczenie samochodu (1 min przez tele i po robocie) (occasional driver). Oprocz tego maz moze uwzglednic Cie takze w power bill (nie musisz byc wlascicielem domu),cable bill. Ty chyba pisalas, ze wyrobilas sobie ID, pewnie tam jest Twoj adres, ktory bedzie dowodzil, ze wlasnie tam mieszkasz i co jeszcze, zdjecia! Jak przyjdzie mi jeszcze cos do glowy to dopisze.

P.S. Pomysl ze zdjeciami niezly, ale musze zorientowac sie jak je tu przypiac. :whistle:

Pozdrawiam

Agnieszka

Timeline

Aga dzieki za rady :D

W sumie sobie przypomnialam,ze ja przeicez jestem na ubezpieczeniu tez,plus jeszcze jestem na rachunku za sale ktora wynajelismy na wesele w sierpniu.korespondencja jest na nas oboje.

Z tym ubezpieczeniem na samochod to pomysle,a z rachunkami edzie gorzej, bo wszystkie sa na brata slawka, bo moj sierota zawsze zapominal placic rachunkow,a nie chcialo mu sie zrobic zlecen stalych:P,wiec przepisali wszystko na brata :Dnio,a zdjec jest troche...baaa jest bardzo troche:P

Zalaczam zdjecie ze slubu :D smiac sie prosze niezbyt glosno,zebym nie uslyszala :P

:diablo:

post-2983-1143773382_thumb.jpg

Edited by vdal

06/23/05 I'm in USA

02/09/06 EAD

06/02/06 GC in mail

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Timeline
Tylko nie pomyl sie przy slowach "I do" :P

:lol::lol::lol::lol: Usmialam sie do lez, bylo dobre!!!!!

Kochani, nie wiem czy dziekowac czy nie, bo to ponoc pecha przynosi, w kazdym razie wdzieczna jestem bardzo :yes: No, samochod umyty, sukienka wyprasowana i juz sie mniej stresuje, suknie mialam szyta w Polsce to sie pogniotla w walizce ;) Jonandaga mam nadzieje, ze to prawda z tym dorastaniem po slubie, bo juz stracilam nadzieje, ze Brad kiedys dorosnie :lol:;)

Jeszcze, Alicja, Marcin i Jonandaga KONGRATULEJSZYN!!!! :dance::dance:

Trzymajcie sie grupa, powodzenia!

Monika

Z czego mam sie smiac wariatko ;) , toc to piekne zdjecie jest! (F)(F)

Timeline

Monika! Nie panikuj! Moj maz strasznie sie usmial z Twojego postu:

"Jonandaga mam nadzieje, ze to prawda z tym dorastaniem po slubie, bo juz stracilam nadzieje, ze Brad kiedys dorosnie " Kazal mi napisac zebys sie nie przejmowala, bo on wlasnie cartoons oglada :lol: ! To tyle na temat dorastania :thumbs:

Trzymamy kciuki za Was!

Alicja bardzo ladne zdjecie i sukienka!!!

Timeline

dzieki dzieki :P

hiehie z tym dorastaniem to prawda,ale chyab w stosunku do kobietek, bo jak widac nasi panowie to dalej duzi chlopcy.moj np za boze narodzenie zazyczyl sobie playstation 2.Nawet nie wiecie jak szukal gierek dla siebie zaciecie,a czasami jak slysze z drugiego pokoju jak moj maz sie wkurza, bo wilczek (crash bandicoot) nie tak poszedl jak trzeba mu to mi sie smiac chce,ze dzieci nam nie tzreba , bo jzu jedno mamy :D

proponuje dziewczyny kiedys spotkanie rpzy piwku,a nasi "chlopcy" to przy klockach lego :P

06/23/05 I'm in USA

02/09/06 EAD

06/02/06 GC in mail

04/14/08 NOA recieved

polusa.GIFpoland.gif

d.png

RXN2m6.png

Filed: Citizen (pnd) Country: Poland
Timeline

Haha... Kiedys rozmawialam przez telefon z Monika, stoje sobie w kuchni, i patrze jak moj Ryan najpierw rzucil kontrolerem o podloge a potem ze zlosci probowal przegrysc kabel... No posikac sie poprostu, myslalam ze padne... Na zywo zdawalam Monice relacje co sie dzieje, a on nawet nie wiedzial ze o nim mowa... haha lol

Alicja, super fotka. Bardzo mi sie podoba Twoja sukienka.

No to ja tez zaraz wrzuce moje zdjecie. Tylko niech znajde ;)

No jak slubne wrzucamy to ja tez...

Aaa co tam, jeszcze jedno ;)

Edited by pilot's girl

~*Niki & Ryan*~

K1:

Nov 13, 2004 - I-129F sent to CSC

Mar 09, 2005 - Interview at the Warsaw Embassy

total time: 114 days

AOS:

Sep 02, 2005 - AOS/EAD packet sent to Chicago

Nov 19, 2005 - AOS/EAD biometrics done

Nov 28, 2005 - EAD card in the mail

Mar 20, 2006 - interview

Mar 29, 2006 - Permanent Resident Card arrived in the mail

total time: 197 days

joint I-751:

Feb 11, 2008 - I-751 sent to NSC

Mar 12, 2008 - biometrics done

Jul 28, 2008 - I-751 approved

Aug 04, 2008 - 10-year GC arrived in the mail

total time: 158 days

detailed timeline in my profile

.png

oMDEm6.png

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.