Jump to content
malamu

Bosnia and Herzegovina

Share

2,316 posts in this topic

Recommended Posts

Pitala i u drugom 'lokalnom' topicu i na jos jednom mjestu na forumu, no za svaki slucaj.. pisem i ovdje:

Zna li netko, onako na brzinu, tocan odgovor na moje prilicno jednostavno pitanje:

Putujem u Hrvatsku sredinom devetog mjeseca. Pasos, hrvatski, a ujedno i jedini koji imam, na moje je djevojacko prezime, kao i svi hrvatski dokumenti. Zelena karta mi je na novo prezime, muzevo.

Na koje ime kupujem avionsku kartu?

U Hrvatskoj cu mijenjati sve dokumente, ukljucujuci i pasos jer namjeravam i tamo registrirati brak i tako to. Znaci na putu natrag prema SAD-u, u pasosu cu imati novo ime.

Sto mi je ciniti? Kako se to, zapravo, radi? Pod kojim imenom se kupuju karte, a da bez problema mogu doci i odavde u Zagreb, pa onda i iz Zagreba natrag za Minnesotu?

Ja mislim da moras kartu kupiti na novo prezime.Mora ti se slagati prezime i u pasosu, zelenoj karti kao i avionskoj karti.

Ovo sam trebala odavno pitati, sad mi se cini da smo usrali i da cu morati otkazati karte koje imam...

Hvala svima unaprijed!

Filed: AOS (apr) Country: Croatia
Timeline

Ne moze mi se slagati prezime na sva tri dokumenta, u tome je i problem.

Pasos je na staro prezime, zelena karta na novo. Tek u povratku iz Hrvatske, kad cu vec imati povratnu kartu, dopola iskoristenu, imat cu i novo prezime u pasosu.

Edited by Badgerella

I-129F Sent: Aug 20th 2008

Interview Date: April 8th 2009, 10:30 - APPROVED!

K-1 Visa Received: April 9th 2009

POE: Aug 8th 2009, Minneapolis

Wedding: Aug 28th 2009

-------------------------------------------------------------------

Our I-129f was approved in 107 days from our NOA1 date.

Our I-129f was approved in 114 days from our filing date.

Our case spent 52 days being chewed by NVC.

Our interview took 224 days from your I-129F NOA1 date.

AOS, AP, EAD filed: Oct 15th 2009

Biometrics: Nov 24th 2009

AP received: Dec 14th 2009

EAD received: Dec 17th 2009

Green Card received: Dec 18th 2009

http://www.badgerella.com/forum

Ne moze mi se slagati prezime na sva tri dokumenta, u tome je i problem.

Pasos je na staro prezime, zelena karta na novo. Tek u povratku iz Hrvatske, kad cu vec imati povratnu kartu, dopola iskoristenu, imat cu i novo prezime u pasosu.

Uzmi kartu do Zagreba i idi sa starim pasosom, promjeni dokumente u Hrvatskoj i uzmi novu kartu od Zagreba do MN, ja mislim da nemas drugo rjesenje.

Timeline

Ima sigurno rjesenje, samo ga se ne sjecam - pisalo se o tome. Nema sansi da kupujem dvije odvojene karte, pa to je visestruko veci trosak.

Hvala svejedno.

Ima sigurno rjesenje, samo ga se ne sjecam - pisalo se o tome. Nema sansi da kupujem dvije odvojene karte, pa to je visestruko veci trosak.

Hvala svejedno.

A sta mislis o opciji da sa sobom u povratku poneses ponisteni stari pasos, da gospoda na kontroli mogu vidjeti da je doslo do promjene prezimena?!

:unsure:

Uglavnom, kako god,sretno...

Timeline

Prema informacijama koje smo dobili od americke ambasade u Zagrebu - karte trebaju biti na djevojacko prezime, koje mi je sad u pasosu, a onda na povratku imati oba pasosa i vjencani list s apostilom.

I dalje cekam milimelo da se javi, za svaki slucaj. :)

Prema informacijama koje smo dobili od americke ambasade u Zagrebu - karte trebaju biti na djevojacko prezime, koje mi je sad u pasosu, a onda na povratku imati oba pasosa i vjencani list s apostilom.

I dalje cekam milimelo da se javi, za svaki slucaj. :)

Evo, ja sam sad zvala prijateljicu, koja je imala slicnu situaciju prije 5-6 godina. Kod nje je green card bila na djevojacko prezime, jer ju je dobila prije nego se udala, a pasos na novo prezime. Ona kaze, niko je nije nista "peglao" kad je odavde otisla u Sarajevo, ali kad se vracala, malo su "zatezali" u USA (ne znam gdje joj je bio POE) i rekli su joj da "ce je ovaj put pustiti, ali da mora promijeniti to sto prije." Sto se tice karata, prilicno je sigurna da su karte bile na njeno novo prezime, sto znaci, na prezime u pasosu ne na green card. U svakom slucaju, mislim da ne treba da panicis, samo ponesi oba dokumenta i lijepo im objasni situaciju. Mozda bi cak bilo dobro da poneses i neki picture ID iz state gdje stanujes, kao potvrdan dokumenat da si promijenila prezime i na drugim dokumentima, a razlog zasto jos imas pasos na staro prezime je, sto nije jos istekao i velika je procedura da se issue u konzulatu u USA. Smisli nesto, use your charm :)

Eto, nadam se da ce ti ovo pomoci i sretno. :)

Evo informacija za buduce putnike.

Ako se iko ikad zapitao u vezi prtljaga- stalno se uvode neke restrikcije. Kao checked luggage moze se ponijeti samo jedna torba cija tezina ne smije preci 23 kg a zbir ukupnih dimenzija ne smije preci 158 cm (sirina, duzina i visina zajedno), a kao carry-on luggage moze manja torba cija tezina ne smije preci 8 kg (ustvari 5-12, ali vecina aviokompanija prime carry-on luggage od najvise 8 kg) a zbir ukupnih dimenzija ne smije preci 114 cm.

Malo sam se razocarala kada sam dobila ovaj podatak, morace mi mama slati paketima stvari iz Bosne, ali eto, sta bi.. Sta je tu je. Blago onima koji su u Ca sto nemaju zime i sto im ne trebaju cizme i kaputi..

Pozz svima.

Hehehe, nije ni u CA bas PREtoplo zimi, ali barem nemamo snijega i stvarno nekad u po zime mozes u kratkom rukavu izaci napolje.:) Ja iskoristim zimsku opremu (kapute, rukavice, cizme), kad idem u BiH u decembru ili kad sam isla po Mid-West i Kanadi. :) Ono, da malo "prosetam" zimsku opremu. Ma, svugdje narod zivi i prilagodjava se klimi tamo gdje je, ali jeste lakse za prtljagu kad ne moras "vlaciti" sa sobom "tesku" zimsku odjecu.

Timeline

Evo, ja sam sad zvala prijateljicu, koja je imala slicnu situaciju prije 5-6 godina. Kod nje je green card bila na djevojacko prezime, jer ju je dobila prije nego se udala, a pasos na novo prezime. Ona kaze, niko je nije nista "peglao" kad je odavde otisla u Sarajevo, ali kad se vracala, malo su "zatezali" u USA (ne znam gdje joj je bio POE) i rekli su joj da "ce je ovaj put pustiti, ali da mora promijeniti to sto prije." Sto se tice karata, prilicno je sigurna da su karte bile na njeno novo prezime, sto znaci, na prezime u pasosu ne na green card. U svakom slucaju, mislim da ne treba da panicis, samo ponesi oba dokumenta i lijepo im objasni situaciju. Mozda bi cak bilo dobro da poneses i neki picture ID iz state gdje stanujes, kao potvrdan dokumenat da si promijenila prezime i na drugim dokumentima, a razlog zasto jos imas pasos na staro prezime je, sto nije jos istekao i velika je procedura da se issue u konzulatu u USA. Smisli nesto, use your charm :)

Eto, nadam se da ce ti ovo pomoci i sretno. :)

Hvala ti puno! :)

Uspjela sam srediti karte da budu na djevojacko prezime, kao u pasosu, a za povratak, kad cu imati drugi pasos, oboruzat cu se svim dokumentima iz svih mogucih drzava.

I onda slati razglednice iz nekog zatvora u, stajaznam, Amsterdamu. :)

Hej vi sto ste vec otisli u Ameriku :dance: znate li treba li se opet sta vaditi od papira za vjencanje tu, npr. rodni list i sl? Ili je to sve u onoj zutoj koverti koju sam dobila u ambasadi?

Koliko je trebalo vremea da dobijete zeleni karton i da li se moze izlaziti iz zemlje i prije toga?

E i jel iko nostrifikovao diplomu temo? Ja sam zavrsila engleski jezik i knjizevnost, pa me interesuje priznaju li oni ove nase fakultete i diplome!

Eto ako neko zna nesto o ovome pisiteeeeeeeeee!

Hvalaaaaaaaaaaaa

Koliko se ja sjecam, a to je bilo prije 4mj., mi smo samo ispunili aplikaciju za marriage certificate, otisli u city hall i moj muz (tad zarucnik) je pokazao svoj pasos kao validan dokumenat sa slikom, a ja California Driver license i to su svi dokumenti koji su nam bili potrebni da dobijemo dozvolu. Taj papir smo nas dvoje odmah potpisali, a kad se vjencanje obavilo (poslije 2 dana), potpisao je onaj ko nas je vjencao i 2 svjedoka. Sa tim sam otisla opet u City Hall i odmah dobila dvije kopije originala od marriage certificate. Ti provjeri kako to fercera u drzavi gdje ti ides, jer ovdje stvarno ne mozes donositi zakljucke na osnovu iskustva nekoga ko zivi u jednoj od 50 US states. Svaka drzava ima svoj zakon i trebas da se raspitas kako to funkcionise u tvojoj drzavi. Kod nas je bilo veoma jednostavno i bez ikakvih extra dokumenata osim muzevog pasosa.

Sretno! :thumbs:

Timeline

Zuta koverta iz ambasade nema nista s maticnim uredom u drzavi u koju ides. Nama nije trebalo nista osim mojeg hrvatskog pasosa i muzeve americke vozacke.

Hrvatsku diplomu sam prevela u Hrvatskoj, bas kao i prijepis ocjena, a evaluaciju (nostrifikaciju) je odradio ECE. Bez problema su mi priznali diplomu (novinarstvo).

Koliko se ja sjecam, a to je bilo prije 4mj., mi smo samo ispunili aplikaciju za marriage certificate, otisli u city hall i moj muz (tad zarucnik) je pokazao svoj pasos kao validan dokumenat sa slikom, a ja California Driver license i to su svi dokumenti koji su nam bili potrebni da dobijemo dozvolu. Taj papir smo nas dvoje odmah potpisali, a kad se vjencanje obavilo (poslije 2 dana), potpisao je onaj ko nas je vjencao i 2 svjedoka. Sa tim sam otisla opet u City Hall i odmah dobila dvije kopije originala od marriage certificate. Ti provjeri kako to fercera u drzavi gdje ti ides, jer ovdje stvarno ne mozes donositi zakljucke na osnovu iskustva nekoga ko zivi u jednoj od 50 US states. Svaka drzava ima svoj zakon i trebas da se raspitas kako to funkcionise u tvojoj drzavi. Kod nas je bilo veoma jednostavno i bez ikakvih extra dokumenata osim muzevog pasosa.

Sretno! :thumbs:

Hvala puno! Koliko si cekala na green card?

Pozzzzzzzzzzzzzzz

Zuta koverta iz ambasade nema nista s maticnim uredom u drzavi u koju ides. Nama nije trebalo nista osim mojeg hrvatskog pasosa i muzeve americke vozacke.

Hrvatsku diplomu sam prevela u Hrvatskoj, bas kao i prijepis ocjena, a evaluaciju (nostrifikaciju) je odradio ECE. Bez problema su mi priznali diplomu (novinarstvo).

Sve su ti priznaliiiiiiiiiiiiiiiiii? Jeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Blago ti se! Koliko je trajao taj proces nostrifikacije,i kosta li puno? U kojoj si ti drzavi!

Hvala,pozdraaaaaaaaaaaav :)

Ma putovala sam i ja avionom, isla sam tamo, obisla pola USA. Ja uzivam u letu avionom.

Sinoc mi daidza kaze: ''Zaboravi svoje roditelje, sada mora da njegove prihvatis kao svoje..'' a ja pogledam u tatu a on u mene i vidim kako su mu se oci smanjile i zakrvavile k'o da je 20 grama vutre popusio.. Sekund je falio da mu suze krenu pred svima, a ja se nisam mogla suzdrzati i nisam ni htjela. Sta da pricam.. Koliko god se bojim ostaviti svoje toliko se, jos i vise, bojim kako cu sa njegovima (sreca pa necemo biti u istoj kuci, ali ipak..)..

A momku sam rekla da mi napuni frizider do vrha hranom (majko mila- kao da ovdje gladujem ili nesto) jer cu prva dva dana samo da jedem! Tako sam pozelila sve njihovo!

Danas mi je posljednji dan u mojoj kuci.. Ja kofere jos nisam spakovala :) Neda mi se :) Zjape onako otvoreni u hodniku i cekaju, a ja ne mogu da se skontam.. Crnjak..

Hvala na podrsci. Ali ne vjerujem da ce me bilo sta tamo moci dovoljno utjesiti kada mi budu nedostajali mama i tata, kada budem imala problem a ne bude mame da ga s njom podijelim niti tate da me zastiti.. (Pomislit ce neko da sam nezrela, ali sta sad..)

Uhhhhhh...

Eeeeej jesi li stiglaaaaaa?

Kako je proslo? Jesu li se emocije malo stisale? Uf otkad sam procitala ovu tvoju poruku sve mi se zeludac zavrce od pomisli sta me ceka za manje od mjesec!

nadam se da ti je sve kako treba!

:star:

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.
Guest
This topic is now closed to further replies.
- Back to Top -

Important Disclaimer: Please read carefully the Visajourney.com Terms of Service. If you do not agree to the Terms of Service you should not access or view any page (including this page) on VisaJourney.com. Answers and comments provided on Visajourney.com Forums are general information, and are not intended to substitute for informed professional medical, psychiatric, psychological, tax, legal, investment, accounting, or other professional advice. Visajourney.com does not endorse, and expressly disclaims liability for any product, manufacturer, distributor, service or service provider mentioned or any opinion expressed in answers or comments. VisaJourney.com does not condone immigration fraud in any way, shape or manner. VisaJourney.com recommends that if any member or user knows directly of someone involved in fraudulent or illegal activity, that they report such activity directly to the Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement. You can contact ICE via email at Immigration.Reply@dhs.gov or you can telephone ICE at 1-866-347-2423. All reported threads/posts containing reference to immigration fraud or illegal activities will be removed from this board. If you feel that you have found inappropriate content, please let us know by contacting us here with a url link to that content. Thank you.
  • Create New...