Jump to content
malamu

Bosnia and Herzegovina

Share

2,316 posts in this topic

Recommended Posts

pozdrav,

ja sam isto to sve proso skoro, i mene uhvati ovaj 350 $ taksa :) ja sutra imam intervju zakazan pa cemo vidit sta i kako :) Sto se vojske tice, ja sam morao ici u MUP, odjel za odbranu i vojsku tako nesto i oni ti samo daju potvrdu da nisi sluzio vojsku, ako je nisi sluzio:)

pozdrav

Sretno, mire...Samo opusteno :thumbs:

Filed: AOS (apr) Country: Croatia
Timeline

Draga Badgerella,

vidjela si, ja sam napisala "frisko" iskustvo mog muza na DMV-u i ovdje stvarno zavisi od state do state, kakav je ciji zakon. Doduse, kad su ove vize u pitanju, mislim da isto zavisi kad se vjencate, poslije dolaska zarucnika/ce. Mi smo se odmah vjencali, tako da je moj muz, sedmicu dana nakon dolaska u USA, aplicirao za SSN, dobio ga za 10-ak dana i poslije sedmicu smo otisli na DMV da radi pismeni test. Polozio je i odmah zakazao test za voznju, ali mu je to uzelo vise od mjesec dana, posto je pretprano. Doduse, dobro mu je doslo da voza okolo, da nauci pravila, da se pripremi za test, ali je imao samo temporary vozacku, da moze voziti sa suvozacem pored sebe (suvozac koji ima legalnu vozacku te drzave). Polozio je voznju iz prve, dobio temporary papir dok ne dodje prava vozacka, koja je dosla za 10-ak dana. Ova sad, mislim da mu vrijedi 2 god. Tacno 2 mj. je bio ovdje, kad je dobio vozacku. Ni on nije trebao voziti neke casove kod instruktora, da bi mogao izaci na test voznje. To je super, ako mozes koristiti medjunarodnu vozacku, ali u njegovom slucaju didn't work out iako je meni i "obicna" B-H vozacka vrijedila 3 mj. kad sam polozila pismeni test, ali to je bilo prije 10 god. Mozda, da je dosao kao turista, ali ako je vec dosao da polaze i da planira da zivi u toj drzavi, onda su mozda drugacija pravila. Ne znam, ovo sad nagadjam :) U svakom slucaju, mislim da je on super prosao i da je dobio vozacku relativno brzo, kad vidim kako se pojedini zale, da ne mogu jos ni polagati.

Pretpostavljam da je onda rijec o skroz drugacijim pravilima od drzave do drzave. Ja sam dosla u SAD s K-1 vizom i udala se 20. dan boravka. Nakon toga sam otisla po SSN, a s vozackom se nisam htjela zamarati prije zelene karte, s obzirom da su mi rekli da slobodno smijem voziti s medjunarodnom hrvatskom. Razlog zbog kojeg nisam dobila privremenu vozacku, vec su mi dopustili direktno polaganje za pravu je upravo cinjenica da sam vec imala vozacku domicilne zemlje. Vrijedi cetiri godine, bas kao i svaka druga u ovoj saveznoj drzavi.

Eto, to je sve sto znam. :)

I-129F Sent: Aug 20th 2008

Interview Date: April 8th 2009, 10:30 - APPROVED!

K-1 Visa Received: April 9th 2009

POE: Aug 8th 2009, Minneapolis

Wedding: Aug 28th 2009

-------------------------------------------------------------------

Our I-129f was approved in 107 days from our NOA1 date.

Our I-129f was approved in 114 days from our filing date.

Our case spent 52 days being chewed by NVC.

Our interview took 224 days from your I-129F NOA1 date.

AOS, AP, EAD filed: Oct 15th 2009

Biometrics: Nov 24th 2009

AP received: Dec 14th 2009

EAD received: Dec 17th 2009

Green Card received: Dec 18th 2009

http://www.badgerella.com/forum

Filed: AOS (apr) Country: Croatia
Timeline

Mali dodatak - sto se viza tice (K1, ili bilo kojih drugih), a i pravila vezanih uz zemlje o kojima prosjecni Amerikanac nista ne zna (definitivno je na popisu cijeli prostor bivse Juge, a i vecina svijeta), vrlo cesto nitko ni o cemu nema pojma. Mene su cak i u SSN uredu uglavnom gledali kao mladog majmuna, a ja sam bila ta koja je mahala zakonima i propisima u kojima je pisalo kako da mi, zapravo, izdaju SSN pod uvjetima pod kojima sam bila ovdje (ulazak s K1 i udaja kroz par dana). Tako da... ne bi me cudilo da ovo s vozackom nije stvar od drzave do drzave, vec do sluzbenika koji sjedi za pultom kad dodjes pitati.

I-129F Sent: Aug 20th 2008

Interview Date: April 8th 2009, 10:30 - APPROVED!

K-1 Visa Received: April 9th 2009

POE: Aug 8th 2009, Minneapolis

Wedding: Aug 28th 2009

Our I-129f was approved in 107 days from our NOA1 date.

Our I-129f was approved in 114 days from our filing date.

Our case spent 52 days being chewed by NVC.

Our interview took 224 days from your I-129F NOA1 date.

AOS, AP, EAD filed: Oct 15th 2009

Biometrics: Nov 24th 2009

AP received: Dec 14th 2009

EAD received: Dec 17th 2009

Green Card received: Dec 18th 2009

http://www.badgerella.com/forum

Pozdrav svima..

Evo ja danas dobih pismo od ambasade.. Sve je kristalno jasno i sve imam spremno OSIM UPLATNICE. Pise ovako: ''Za svaki zahtjev za vizu treba uplatiti iznos od 350 dolara u bilo kojoj poslovnici Raiffeisen banke i priloziti potvrdu o uplati.''

Ok, 350 dolara, cijena se povecala davno- to vec znam. Moje pitanje je da li u poslovnicama Raiffeisen bank postoje gotove uplatnice za ovakve vrste uplata?

Kada sam prosli put isla u USA ja nisam uopce vidjela uplatnicu ni banku jer je to za mene uradila moja koordinatorica. Kada sam putovala u Austriju kao turista mogla sam uplatiti samo na jednom uplatnom mjestu u Sarajevu. Da li iko zna odgovor na ovo pitanje, neko od ovih koji su u istom procesu ili su prosli sve to nedavno?

I jos jedna stvarka.. Moj vjerenik je kupio kucu prije oko godinu dana medjutim jos uvijek je s roditeljima. Trenutno oprema tu novu kucu za moj dolazak. Ne namjerava se useliti u nju do zadnjih sedam dana prije nego ja tamo stignem. Sve dokumente koje je slao- slao je sa adrese na kojoj zivi sa roditeljima. Sada ja u ovim formularima treba da navedem adresu na kojoj cu tamo boraviti. Ako navedem njegovu novu adresu da li bi to mogao biti problem u ambasadi? Vjerenik mi je uz I-134 poslao i dokument o procjeni imovine (te nove kuce) tako da ne vjerujem da ce iko ista da pita u vezi s tim, ali ipak postoji doza nesigurnosti. Molim bilo koga ko zna odgovor na moja pitanja da mi napise/objasni kako da to rijesim.. Mozda bi trebao da nazove ambasadu da im kaze za to.. Takodjer znam da postoji obrazac AR-11 koji se popunjava na USCIS stranici ali to se radi samo u slucaju da u tom trenutku USCIS procesuira tvoje dokumente, sto kod nas nije vise slucaj. Nemamo nista sa njima dok ne predamo dokumente za AOS. Sta se onda radi u ovakvim slucajevima kao sto je moj? Mislim da se ne radi nista i da se to ne prijavljuje nikome, ali mi treba neka potvrda o tome. Svaki savjet je vise nego dobrodosao.

Pozz..

K-1 VISA JOURNEY 2010:

March 24th: I-129F filed

March 26th: NOA1 date

May 24th: NOA2 date

May 25th- Jun 3rd: Case @ NVC

Jun 7th: Embassy received

Jun 15th: Embassy sent pkt 3

Jun 17th: Pkt 3 received :)

Jun 22nd: Medical @ 7 a.m. (Kosevo)/ Jun 23rd: Passed

Jun 29th: Interview @ 13:30: Approved/ Jun 30th: Visa in hand

AOS JOURNEY 2010/2011:

October 25th: AOS, EAD and AP filed

November 1st: AOS, EAD and AP NOA1 date

November 18th: AOS and EAD biometrics appointment

January 6th: AOS case transferred to CSC

January 15th: AP document received (YAY! One step closer to GC!)

January 18th: EAD card received :)))))

February 17th: GC card production ordered

February 24th: GC arrived in mail :) What a relief..

event.png

Pozdrav svima..

Evo ja danas dobih pismo od ambasade.. Sve je kristalno jasno i sve imam spremno OSIM UPLATNICE. Pise ovako: ''Za svaki zahtjev za vizu treba uplatiti iznos od 350 dolara u bilo kojoj poslovnici Raiffeisen banke i priloziti potvrdu o uplati.''

Ok, 350 dolara, cijena se povecala davno- to vec znam. Moje pitanje je da li u poslovnicama Raiffeisen bank postoje gotove uplatnice za ovakve vrste uplata?

Kada sam prosli put isla u USA ja nisam uopce vidjela uplatnicu ni banku jer je to za mene uradila moja koordinatorica. Kada sam putovala u Austriju kao turista mogla sam uplatiti samo na jednom uplatnom mjestu u Sarajevu. Da li iko zna odgovor na ovo pitanje, neko od ovih koji su u istom procesu ili su prosli sve to nedavno?

I jos jedna stvarka.. Moj vjerenik je kupio kucu prije oko godinu dana medjutim jos uvijek je s roditeljima. Trenutno oprema tu novu kucu za moj dolazak. Ne namjerava se useliti u nju do zadnjih sedam dana prije nego ja tamo stignem. Sve dokumente koje je slao- slao je sa adrese na kojoj zivi sa roditeljima. Sada ja u ovim formularima treba da navedem adresu na kojoj cu tamo boraviti. Ako navedem njegovu novu adresu da li bi to mogao biti problem u ambasadi? Vjerenik mi je uz I-134 poslao i dokument o procjeni imovine (te nove kuce) tako da ne vjerujem da ce iko ista da pita u vezi s tim, ali ipak postoji doza nesigurnosti. Molim bilo koga ko zna odgovor na moja pitanja da mi napise/objasni kako da to rijesim.. Mozda bi trebao da nazove ambasadu da im kaze za to.. Takodjer znam da postoji obrazac AR-11 koji se popunjava na USCIS stranici ali to se radi samo u slucaju da u tom trenutku USCIS procesuira tvoje dokumente, sto kod nas nije vise slucaj. Nemamo nista sa njima dok ne predamo dokumente za AOS. Sta se onda radi u ovakvim slucajevima kao sto je moj? Mislim da se ne radi nista i da se to ne prijavljuje nikome, ali mi treba neka potvrda o tome. Svaki savjet je vise nego dobrodosao.

Pozz..

Kada odes u R. banku samo kazes da je za americku vizu.. i oni znaju sve sta da ti daju i sl.. jer su upuceni u to!

sto se tice tog stana.. i mi smo imali istu situaciju.. mi nismao nista prijavljivali niti mijenjali adresu (on je naveo da ima stan u nekoj formi cini mi se..).. ali tek kada smo slali za aos stavili smo novu adresu (to je vec kada ti dodjes).. jer ni moj muz nije zivio sam u stanu, tek kada sam ja dosla poceli smo tu zivjeti..

i kada pises na formama gdje ces zivjeti.. stavi ti staru adresu (gdje ste sve do sada slali.. barem smo mi tako).. i kada dodjes ovamo, mozes napisati da ste zivjeli s njegovim roditeljima par dana i onda da ste se preselili u taj novi stan (jer je i to donekle logicno, npr. ako on ne zeli da oprema stan bez tebe).. bolje vam je ne komplikovati.. nego stavite staru adresu, a tek akda ovdje stignes i pocnes zivjeti s njim za sve ostalo stavljaj novu adresu..

ne znam sta ce ti drugi odgovoriti, ja ti ovo iz iskustva..

iako mislim da ne bi bio ni problem da odmah stavis novu njegovo adresu (ali on jos uvijek nije prijavljen na toj adresi, a sve je na tu staru dolazilo, pa nema potrebe sada u zadnji trenutak da mijenjas adresu i sl.. nema potrebe kad on svakako tamo i ne zivi.. ).. ne znam.. do vas je.. kako god uradite, mislim da necete pogrijesiti

Service Center : Vermont Service Center

Consulate : Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

I-129F Sent : July 11, 2009

I-129F NOA1 : July 14, 2009

I-129F RFE(s) : None, thank God

I-129F NOA2 : November 04, 2009

Interview: December 15, 2009

Visa received: December 16, 2009

loveshower.gifloveshower.gif

Kada odes u R. banku samo kazes da je za americku vizu.. i oni znaju sve sta da ti daju i sl.. jer su upuceni u to!

sto se tice tog stana.. i mi smo imali istu situaciju.. mi nismao nista prijavljivali niti mijenjali adresu (on je naveo da ima stan u nekoj formi cini mi se..).. ali tek kada smo slali za aos stavili smo novu adresu (to je vec kada ti dodjes).. jer ni moj muz nije zivio sam u stanu, tek kada sam ja dosla poceli smo tu zivjeti..

i kada pises na formama gdje ces zivjeti.. stavi ti staru adresu (gdje ste sve do sada slali.. barem smo mi tako).. i kada dodjes ovamo, mozes napisati da ste zivjeli s njegovim roditeljima par dana i onda da ste se preselili u taj novi stan (jer je i to donekle logicno, npr. ako on ne zeli da oprema stan bez tebe).. bolje vam je ne komplikovati.. nego stavite staru adresu, a tek akda ovdje stignes i pocnes zivjeti s njim za sve ostalo stavljaj novu adresu..

ne znam sta ce ti drugi odgovoriti, ja ti ovo iz iskustva..

iako mislim da ne bi bio ni problem da odmah stavis novu njegovo adresu (ali on jos uvijek nije prijavljen na toj adresi, a sve je na tu staru dolazilo, pa nema potrebe sada u zadnji trenutak da mijenjas adresu i sl.. nema potrebe kad on svakako tamo i ne zivi.. ).. ne znam.. do vas je.. kako god uradite, mislim da necete pogrijesiti

E Musho..

Hvala ti mucho.. Tako mi je i on danas rekao da uradim a i ja sam na kraju shvatila da je to ipak najbolje. Sve nam je nekako teklo bez problema pa ne bih ja sada da zakompliciram nesto. Bas mi je trebalo iskustvo nekoga ko je prosao slicnu situaciju. Hvala jos jednom!!! :thumbs:

K-1 VISA JOURNEY 2010:

AOS JOURNEY 2010/2011:

event.png

E Musho..

Hvala ti mucho.. Tako mi je i on danas rekao da uradim a i ja sam na kraju shvatila da je to ipak najbolje. Sve nam je nekako teklo bez problema pa ne bih ja sada da zakompliciram nesto. Bas mi je trebalo iskustvo nekoga ko je prosao slicnu situaciju. Hvala jos jednom!!! :thumbs:

Hmm, cijena turisticke vize je otisla samo par dolara vise, mozda ces morati naglasiti da je za K-1 vizu i da placas $350. Jesi probala poslati email konzularnom u SA - tu sam negdje email adresu stavila. Mozes ih i nazvati i pitati - ne onaj PIN broj vec broj ambasade pa trazis da te prebace na konzularno imigraciono.

BTW, ja sam zavrsila sa intervjuom za drzavljantstvo danas, zakletva je 29 juna!

ROC 2009
Naturalization 2010

Hmm, cijena turisticke vize je otisla samo par dolara vise, mozda ces morati naglasiti da je za K-1 vizu i da placas $350. Jesi probala poslati email konzularnom u SA - tu sam negdje email adresu stavila. Mozes ih i nazvati i pitati - ne onaj PIN broj vec broj ambasade pa trazis da te prebace na konzularno imigraciono.

BTW, ja sam zavrsila sa intervjuom za drzavljantstvo danas, zakletva je 29 juna!

Imam taj broj koji spominjes, pa nazvacu ih ako budem imala neki problem u poslovnici Raiffeisen banke u Zenici. Mozda sacekam cak i taj dan kada mi zakazu intervju pa uplatim to u Sarajevu prije intervjua.

Cestitam tebi, presla si jako dug put.. Sada si stvarno zavrsila sa USCIS-om zauvijek.

K-1 VISA JOURNEY 2010:

AOS JOURNEY 2010/2011:

event.png

I jos nesto... Takodjer od ovih koji su nedavno obavljali medicinske preglede.. Radi se u Eurofarm na Ilidzi ili u Eurofarm na Marin Dvoru? Ili je to potpuno svejdeno? Ako moze samo u ovoj poliklinici na Ilidzi ja radije idem na Kosevo jer je blize..

I koja je zadnja cijena toga? Znam da je bilo 70 pregled, 20 EKG pluca i 50 testovi na HIV i hepatitis. Bas mi je Malamu poslala nedavno jedan link na kom stoji da se ukinuo test na HIV i to cini mi se negdje krajem februara ove godine. To gospoda u USCIS-u donijeli novi zakon. Da li se nasi ljekari pridrzavaju toga i jesu li s tim u vezi umanjili cijenu ljekarskog ili naplacuju i rade po starom?

Ako neko zna nek javi..

Pozzdrav :)

K-1 VISA JOURNEY 2010:

AOS JOURNEY 2010/2011:

event.png

I jos nesto... Takodjer od ovih koji su nedavno obavljali medicinske preglede.. Radi se u Eurofarm na Ilidzi ili u Eurofarm na Marin Dvoru? Ili je to potpuno svejdeno? Ako moze samo u ovoj poliklinici na Ilidzi ja radije idem na Kosevo jer je blize..

I koja je zadnja cijena toga? Znam da je bilo 70 pregled, 20 EKG pluca i 50 testovi na HIV i hepatitis. Bas mi je Malamu poslala nedavno jedan link na kom stoji da se ukinuo test na HIV i to cini mi se negdje krajem februara ove godine. To gospoda u USCIS-u donijeli novi zakon. Da li se nasi ljekari pridrzavaju toga i jesu li s tim u vezi umanjili cijenu ljekarskog ili naplacuju i rade po starom?

Ako neko zna nek javi..

Pozzdrav :)

Eh.. Ja ocekivala da ce mi neko odgovoriti preko noci :P

Saznala sam sve sto me zanimalo pa evo da napisem za sve buduce narastaje. Sto se tice poliklinike Eurofarm pregled rade samo i iskljucivo na Ilidzi, nista od Marin Dvora. Ilidza je fkt predaleko od autobusne a i zeljeznicke stanice, bez taksija nula bodova. Madam koja se javila rekla mi je da se pregled mora dogovoriti direktno sa doktoricom Eldinom a posto je doktorica bila busy atm ostavila sam broj telefona i ime i prezime da bi me mogla kasnije kontaktirati. Nakon toga sam nazvala doktora Kapetanovica (Kosevo). Broj koji se dobije u pismu od abmasade je broj njegovog mobilnog telefona tako da dogovor oko pregleda ide bez posrednika. Doktor je bio iznenadjujuce iznimno ljubazan i objasnio mi sve detalje ljekarskog pregleda, ukljucujuci i cinjenicu da ce vrata njegovog ofisa s brojem 309 biti sirom otvorena kada ja stignem i da necu imti potrebu da kucam na njih. Cak mi je rekao da se na prvi sprat do njegove kancelarije popnem pokretnim stepenicama a ako one ne budu radile posavjetovao me da idem pjesaka :P Majkemi.. :D Pregled kod njega je 150 KM. Treba ponijeti jednu sliku kao za vizu, dokaz o primljenim vakcinama, pasos i licnu kartu, a ako si nekada bio ozbiljnije bolestan treba ponijeti i nalaze iz tog perioda. Sve se radi na jednom mjestu i nema nikakvog hodanja u neke druge zdravstvene institucije po RTG snimak pluca (btw u proslom sam postu napisala EKG pluca, koji idiot.. Ali nervoza oko svega cini svoje, pa evo ovdje ispravljam tu greskicu). Sto se tice rezultata rekao je da to bude gotovo za par dana a nakon toga on te direktno nazove i kaze ti rezultate odnosno da je sve to citiram: ''naravno u redu, ne brini se za pregled'' i da mozes zvati ambasadu da zakazes intervju. Cijena je ostala dakle ista stim da koliko se meni cini niko tom pregledu ne pridaje puno paznje. Kao i u bilo kojoj drugoj instituciji u bilo kojoj sferi zivota u BiH- bitno je da se uzme lova a rezultat manje vise... I to je Bosanski merhametluk- ''ma hajde, bice to sve u redu, sredicemo mi to, ma daj pusti ga itd..'' Sve za pare..

Btw, proslo je vec sat vremena otkako sam zvala Eurofarm, od dr. Eldine ni traga ni glasa.. ''Plaho'' je mlada busy..

K-1 VISA JOURNEY 2010:

AOS JOURNEY 2010/2011:

event.png

evo i mene skupio sam sve dokumente :)

po ovom tvom i ja ću na Koševo, a gdje je to na Koševu, gore živim al nemam pojma gdje :) ipak bolje kod Doktora ;)

hehe

nego molim nekog da mi kaže, za to garantno pismo, je li u redu da moja cura navede primanja svojih roditelja, pošto ona nije zaposlena, i je li to neki problem, pošto dok ja ne dođem nećemo imati 'svoju' adresu već kod njenih. nadam se da nisam zakomplikovao.

još samo keš da skupim i znaćemo hoćel ta viza, vrijeme leti hewheheh

i gdje ovaj mire jel dobio vizu :)

Doktor je na DIP-u. :)

To sto je ona nezaposlena jeste problem. I ne moze navesti nicija primanja na svom obrascu, ali njeni roditelji mogu biti co-sponsori. Hm, ako sam dobro razumjela pitanje. Cudi me da to ne znas.

Meni je u pon 6 mjeseci od NOA1, pa stupamo u "akciju" :PP

Edited by malamu

10z8daa.jpg1267okh.jpg14o8ygx.jpg

NOA date for I-485, AP and EAD 12/21/2009

RFE date 01/06/2010 ...RFE response recieved 01/27/2010

Biometrics date 01/19/2010

Transfer Date (CSC) 02/04/2010

AP/EAD Approved Date 02/05/2010

AP Received Date 02/11/2010

EAD Received Date 02/16/2010

I-485 - Last touch 02/24/2010

Service Request -06/21/2010

06/24/2010 - touch

07/10/10..07/28/10..07/29/10...touch

07/29/2010 - GC approved

Eh.. Ja ocekivala da ce mi neko odgovoriti preko noci :P

Saznala sam sve sto me zanimalo pa evo da napisem za sve buduce narastaje. Sto se tice poliklinike Eurofarm pregled rade samo i iskljucivo na Ilidzi, nista od Marin Dvora. Ilidza je fkt predaleko od autobusne a i zeljeznicke stanice, bez taksija nula bodova. Madam koja se javila rekla mi je da se pregled mora dogovoriti direktno sa doktoricom Eldinom a posto je doktorica bila busy atm ostavila sam broj telefona i ime i prezime da bi me mogla kasnije kontaktirati. Nakon toga sam nazvala doktora Kapetanovica (Kosevo). Broj koji se dobije u pismu od abmasade je broj njegovog mobilnog telefona tako da dogovor oko pregleda ide bez posrednika. Doktor je bio iznenadjujuce iznimno ljubazan i objasnio mi sve detalje ljekarskog pregleda, ukljucujuci i cinjenicu da ce vrata njegovog ofisa s brojem 309 biti sirom otvorena kada ja stignem i da necu imti potrebu da kucam na njih. Cak mi je rekao da se na prvi sprat do njegove kancelarije popnem pokretnim stepenicama a ako one ne budu radile posavjetovao me da idem pjesaka :P Majkemi.. :D Pregled kod njega je 150 KM. Treba ponijeti jednu sliku kao za vizu, dokaz o primljenim vakcinama, pasos i licnu kartu, a ako si nekada bio ozbiljnije bolestan treba ponijeti i nalaze iz tog perioda. Sve se radi na jednom mjestu i nema nikakvog hodanja u neke druge zdravstvene institucije po RTG snimak pluca (btw u proslom sam postu napisala EKG pluca, koji idiot.. Ali nervoza oko svega cini svoje, pa evo ovdje ispravljam tu greskicu). Sto se tice rezultata rekao je da to bude gotovo za par dana a nakon toga on te direktno nazove i kaze ti rezultate odnosno da je sve to citiram: ''naravno u redu, ne brini se za pregled'' i da mozes zvati ambasadu da zakazes intervju. Cijena je ostala dakle ista stim da koliko se meni cini niko tom pregledu ne pridaje puno paznje. Kao i u bilo kojoj drugoj instituciji u bilo kojoj sferi zivota u BiH- bitno je da se uzme lova a rezultat manje vise... I to je Bosanski merhametluk- ''ma hajde, bice to sve u redu, sredicemo mi to, ma daj pusti ga itd..'' Sve za pare..

Btw, proslo je vec sat vremena otkako sam zvala Eurofarm, od dr. Eldine ni traga ni glasa.. ''Plaho'' je mlada busy..

jedan savjet za sve koje tek ceka ambasada i ljekarski..

OBAVEZNO TRAZITI KOPIJU LJEKARSKOG PREGLEDA.. da vam sve iskopiraju sta su tu napisali, POSEBNO VAKCINE! a i na samim tim papirima (koje doktor ispunjava).. pise dole na kraju lista.. dati kopiju aplikantu!

ja kada sam kopiju ljekarskog trazila toj doktorici na Ilidzi.. jedva mi je dala.. ali budite uporni.. vi to placate i imate pravo da vam da kopiju!

to ce vas poslije spasiti muka kada dodjete u USA da ne radite ponovo cijeli ljekarski (jer cete ga imati, a vakcine su najbitnije)!

MILIMELO.. CESTITAMMMM! bas mi je drago zbog tebe!

ej imam jedno pitanje.. jucer dobih obavijest da mi je radna dozvola odobrena.. i da su poslali kao da se card pravi.. i da im dadnemo 30 dana da to sve bude gotovo i da mi posalju!

koliko ste vi cekali.. je li se stvarno toliko dugo ceka?

pozz

Service Center : Vermont Service Center

Consulate : Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

I-129F Sent : July 11, 2009

I-129F NOA1 : July 14, 2009

I-129F RFE(s) : None, thank God

I-129F NOA2 : November 04, 2009

Interview: December 15, 2009

Visa received: December 16, 2009

loveshower.gifloveshower.gif

Musho hvala na savjetu. Ovdje sam negdje procitala da taj ljekarski pregled koji mi prolazimo vrijedi godinu dana i da kada se salje dokumentacija za AOS treba im poslati samo dokument o primljenim vakcinama. Ali ja cu traziti kopiju za svaki slucaj, nikad se ne zna. Ovaj doktor, cini mi se Bakir Kapetanovic, meni je preko telefona bio jako ljubazan, mislim da necu imati problema da dobijem kopiju, a ako budem morala ici po nju neki drugi dan, sto ce najvjerovatnije i biti slucaj, nije ni to problem..

I da, doktor je na DIP-u, to je, kako je meni on objasnio danas, srednja zgrada u sastavu bolnice Kosevo. Iskreno, ne znam kako ni izgleda ta bolnica, gore sam lezala samo jednom, kao djevojcica od dvije godine. Ali ne brinem se da se necu snaci.

zazivotcijeli: Pa sta je to s tim garantnim pismom?.. Meni djeluje kao belaj.. Nije problem sto ces ti zivjeti kod njenih roditelja. Problem je u tom garantnom. Vas dvoje trebate co-sponsora. To moze biti neko od njenih roditelja, ili bilo ko drugi ko ima uslove da bude co-sponsor. Posto ti djevojka ne radi ona ni ne treba onda da ispuni taj obrazac, nego samo co-sponsor ga ispunjava. Taj co-sponsor ce morati da dokaze da prelazi granicu od ''poverty guidelines'' za tri osobe (osobu koja to popunjava, tvoju zarucnicu i tebe). Eh, sad neki kazu da je za I-134 dovoljan iznos od 100% te granice, a da tek za I-864 (to je Affidavit koji se ispunjava kada predajes dokumente za AOS) iznos treba biti 125% od granice ''poverty guidelines''. Isto sam negdje ovdje, na nekom od foruma, procitala, da ako se radi o co-sponsoru za K1 koji treba dokazati da ce izdravati oba supruznika, ta granica mora biti 125%... Joj, mora da je ovo sve zbunjujuce.. Ali da budem iskrena bolje to sve razumijem nekako ne engleskom, kad prevedem na nas jezik dosta tih stvari je velika nepoznanica upravo zato sto kod nas to ne postoji. Uglavnom, idi na google, ukucaj ''poverty guidelines'' i potrazi tacno koliki iznos je potreban za 3 ljudi (radi se o godisnjoj zaradi). I bolje da co-sponsor prikupi sve dokumente kojima moze dokazati istinitost podataka u toj formi (tax returns od zadnje 3 godine, stanje na bankovnim racunima, dokaz o imovini, posljednjih 5-6 odsjecaka od plate)...

Ako ti nesto dalje ne bude jasno ili pitaj ovdje ili istrazuj po forumu..

K-1 VISA JOURNEY 2010:

AOS JOURNEY 2010/2011:

event.png

Koliko ja znam, ona radila ili ne mora ispuniti obrazac, jer je ona primary sponsor. A co-sponsor (koji ispunjava sve uslove) mora ispuniti obrazac i skupiti svu trazenu dokumentaciju.

Ja bih to pocela odmah skupljati.

10z8daa.jpg1267okh.jpg14o8ygx.jpg

NOA date for I-485, AP and EAD 12/21/2009

RFE date 01/06/2010 ...RFE response recieved 01/27/2010

Biometrics date 01/19/2010

Transfer Date (CSC) 02/04/2010

AP/EAD Approved Date 02/05/2010

AP Received Date 02/11/2010

EAD Received Date 02/16/2010

I-485 - Last touch 02/24/2010

Service Request -06/21/2010

06/24/2010 - touch

07/10/10..07/28/10..07/29/10...touch

07/29/2010 - GC approved

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.
Guest
This topic is now closed to further replies.
- Back to Top -

Important Disclaimer: Please read carefully the Visajourney.com Terms of Service. If you do not agree to the Terms of Service you should not access or view any page (including this page) on VisaJourney.com. Answers and comments provided on Visajourney.com Forums are general information, and are not intended to substitute for informed professional medical, psychiatric, psychological, tax, legal, investment, accounting, or other professional advice. Visajourney.com does not endorse, and expressly disclaims liability for any product, manufacturer, distributor, service or service provider mentioned or any opinion expressed in answers or comments. VisaJourney.com does not condone immigration fraud in any way, shape or manner. VisaJourney.com recommends that if any member or user knows directly of someone involved in fraudulent or illegal activity, that they report such activity directly to the Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement. You can contact ICE via email at Immigration.Reply@dhs.gov or you can telephone ICE at 1-866-347-2423. All reported threads/posts containing reference to immigration fraud or illegal activities will be removed from this board. If you feel that you have found inappropriate content, please let us know by contacting us here with a url link to that content. Thank you.
  • Create New...