Jump to content
malamu

Bosnia and Herzegovina

Share

2,316 posts in this topic

Recommended Posts

Pozdrav svima!

Evo i ja se konacno "dokopala" Amerike nakon desetosatnog leta u zadnjem redu Boeinga 767 :bonk: .

Kazna Bozija, ali nekako sam prezivjela, zahvaljujuci simpaticnoj djevojci koja je sjedila do mene, kao i pozitivnim mislima koje sam samu sebe prisiljavala da mislim... plac beba u avionu necu da pominjem. :wacko:

Jos uvijek sam pod uticajem jet lag-a, valjda ce brzo proci. Sljedeci korak nam je SSN i marriage licence... bas imam trip od svega toga... ja i dragi smo inace bili veliki zagovornici veza bez braka, i imali smo oboje duge veze bez namjere za brak, i evo sta nas snadje. :lol: Ali snasli smo se extra, pravo se radujemo svemu tome. :yes:

I jos samo jedan savjet za one koji ce tek da prodju sto sam i ja... NE idite u red za US citizens prilikom dolaska u USA, bez obzira sta vam kazu u Ambasadi. Meni su rekli da stanem u taj red, i opet sam za svaki slucaj pitala na aerodromu da li je to ispravno, neki lik je pazljivo pogledao moju vizu i rekao "da" tj. "yes". :lol:

Kad dodjoh do prvog sluzbenika, on me otkaci i rece da idem "tamo ili tamo", gdje god to bilo... djelovalo je kao da cu njemu licno biti na teretu u USA... ili sam samo umislila. Opet pitam tog nekog tipa, on mi rece da idem u red "A i G visa holders"... odem tamo, kad neka Azijatkinjia, tri puta gora i neljubaznija od prvog cike. Bas je bila odvratna... postala sam rasista tog momenta. :lol:

I na kraju, opet odem kod ovog tipa, sva iznervirana, te me on preko reda pusti u non-citizens red. Tu je radio jedan veoma sipma decko, onako vrlo flegmatican i smoren od posla, ali ipak spreman za malo flertovanja... :yes: Odmah mu se pozalim kako su mu kolege drske, pita on "koje?", te ja fino istuzakah i opisah ova dva mentola, ne bi mi mrsko i prstom da pokzem na njih. :devil:

On je samo otvorio onu kovertu, nesto cack'o po njoj, posvrljao mi vizu i rekao mi koliko ona vazi, mada je pretpostavio da znam, sto je i tacno. Uzeo mi je otiske prstiju samo jedne ruke, pitam ja treba li desna, kaze on da ne treba "jer imam jako jasne i lijepe otiske prstiju". :unsure: Gledam ga sva zbunjena, a on kaze "nema na cemu" :lol: ... dobio je jedno zakasnjelo "hvala".

I to je bilo to... Odem po prtljag, prodjem kroz carinsku kontrolu, i nakon toga, medju masom ljudi, vidim najdraze lice na svijetu kako mi se smijesi, sa velikim buketom ruza u ruci (F) ... Ostavim kolica sa koferima na sred puta, potrcim mu u zagrljaj i tek tad shvatim koliko mi je nedostajao, koliko ga volim i kako su sve one face sa kojim sam se susretala u toku procesa, i u BiH i u USA, mali i nebitni... vrijedilo je svog onog maltretiranja... :luv:

Jos jednom vas pozdravljam, vejrovatno cu se javiti uskoro sa pitanjima za dalje korake, ali za sada hvala vam mnogo na pomoci i da budete srecni, a proces brz. B&D (L)

dobrodosla u usa B&D! Super post....

as1cETc0g000510NjhvanwyMDk2MjhzfHNpbmNlIG91ciB3ZWRkaW5nIA.gif

04-15-2011 Package sent to VSC

04-16-2011 Package delivered

04-22-2011 Check cashed

04-23-2011 Received NOA1

06-08-2011 Bio appointment done

01-18-2012 Approval Letter came dated 01-12-2012

01-19-2012 Received Card Production Order text

i ja sam stigla..i ja sam isla u red za USC jer sam negdje procitala da tako treba.. i sva sreca da jesam, jer sam, iako me je officer poslao na drugi salter, prosla brze nego da sam cekala u visitors redu. tu su pregledali kovertu, uzeli otiske, uslikali me. officer je ponistio vizu i zakacio mi onaj odrezak od I-94 za pasos. i to je bilo to. jesam li trebala dobiti nesto drugo uz to ili je to sve?

juce smo predali za m. licence i bit ce gotova u pon.

moj dragi je putovao sa mnom tako da mi je bilo ludo i nezaboravno :D:)))

10z8daa.jpg1267okh.jpg14o8ygx.jpg

NOA date for I-485, AP and EAD 12/21/2009

RFE date 01/06/2010 ...RFE response recieved 01/27/2010

Biometrics date 01/19/2010

Transfer Date (CSC) 02/04/2010

AP/EAD Approved Date 02/05/2010

AP Received Date 02/11/2010

EAD Received Date 02/16/2010

I-485 - Last touch 02/24/2010

Service Request -06/21/2010

06/24/2010 - touch

07/10/10..07/28/10..07/29/10...touch

07/29/2010 - GC approved

i ja sam stigla..i ja sam isla u red za USC jer sam negdje procitala da tako treba.. i sva sreca da jesam, jer sam, iako me je officer poslao na drugi salter, prosla brze nego da sam cekala u visitors redu. tu su pregledali kovertu, uzeli otiske, uslikali me. officer je ponistio vizu i zakacio mi onaj odrezak od I-94 za pasos. i to je bilo to. jesam li trebala dobiti nesto drugo uz to ili je to sve?

juce smo predali za m. licence i bit ce gotova u pon.

moj dragi je putovao sa mnom tako da mi je bilo ludo i nezaboravno :D:)))

Joined the Mile High Club, haven't you? :devil:

12/05/11.......................Filed I-751

12/06/11.......................NOA

01/03/12......................BIO

09/10/12..................... Approved

09/21/12..................... Received GC

Pozdrav svima!

Evo i ja se konacno "dokopala" Amerike nakon desetosatnog leta u zadnjem redu Boeinga 767 :bonk: .

Kazna Bozija, ali nekako sam prezivjela, zahvaljujuci simpaticnoj djevojci koja je sjedila do mene, kao i pozitivnim mislima koje sam samu sebe prisiljavala da mislim... plac beba u avionu necu da pominjem. :wacko:

Jos uvijek sam pod uticajem jet lag-a, valjda ce brzo proci. Sljedeci korak nam je SSN i marriage licence... bas imam trip od svega toga... ja i dragi smo inace bili veliki zagovornici veza bez braka, i imali smo oboje duge veze bez namjere za brak, i evo sta nas snadje. :lol: Ali snasli smo se extra, pravo se radujemo svemu tome. :yes:

I jos samo jedan savjet za one koji ce tek da prodju sto sam i ja... NE idite u red za US citizens prilikom dolaska u USA, bez obzira sta vam kazu u Ambasadi. Meni su rekli da stanem u taj red, i opet sam za svaki slucaj pitala na aerodromu da li je to ispravno, neki lik je pazljivo pogledao moju vizu i rekao "da" tj. "yes". :lol:

Kad dodjoh do prvog sluzbenika, on me otkaci i rece da idem "tamo ili tamo", gdje god to bilo... djelovalo je kao da cu njemu licno biti na teretu u USA... ili sam samo umislila. Opet pitam tog nekog tipa, on mi rece da idem u red "A i G visa holders"... odem tamo, kad neka Azijatkinjia, tri puta gora i neljubaznija od prvog cike. Bas je bila odvratna... postala sam rasista tog momenta. :lol:

I na kraju, opet odem kod ovog tipa, sva iznervirana, te me on preko reda pusti u non-citizens red. Tu je radio jedan veoma sipma decko, onako vrlo flegmatican i smoren od posla, ali ipak spreman za malo flertovanja... :yes: Odmah mu se pozalim kako su mu kolege drske, pita on "koje?", te ja fino istuzakah i opisah ova dva mentola, ne bi mi mrsko i prstom da pokzem na njih. :devil:

On je samo otvorio onu kovertu, nesto cack'o po njoj, posvrljao mi vizu i rekao mi koliko ona vazi, mada je pretpostavio da znam, sto je i tacno. Uzeo mi je otiske prstiju samo jedne ruke, pitam ja treba li desna, kaze on da ne treba "jer imam jako jasne i lijepe otiske prstiju". :unsure: Gledam ga sva zbunjena, a on kaze "nema na cemu" :lol: ... dobio je jedno zakasnjelo "hvala".

I to je bilo to... Odem po prtljag, prodjem kroz carinsku kontrolu, i nakon toga, medju masom ljudi, vidim najdraze lice na svijetu kako mi se smijesi, sa velikim buketom ruza u ruci (F) ... Ostavim kolica sa koferima na sred puta, potrcim mu u zagrljaj i tek tad shvatim koliko mi je nedostajao, koliko ga volim i kako su sve one face sa kojim sam se susretala u toku procesa, i u BiH i u USA, mali i nebitni... vrijedilo je svog onog maltretiranja... :luv:

Jos jednom vas pozdravljam, vejrovatno cu se javiti uskoro sa pitanjima za dalje korake, ali za sada hvala vam mnogo na pomoci i da budete srecni, a proces brz. B&D (L)

Congradulations and welcome!

Drago mi je cuti da je sve proslo uglavnom bez problema. Predpostavljam da je ovo aerodrom u Washington D.C.-u buduci da su prilicno neljubazni? Ne znam koliko malo placaju tim ljudima ali svi su ljuti na nesto - najneljubaznije mjesto na svijetu, i kad polazis i kad sljeces bez obzira ko si i sta si i gdje ides. Mi se spremamo za jedan slican dolazak nadam se uskoro!

Znaci ok je cekati u redu za US citizens?

Nakon one ustalkjene kucice gdje ti pogleda pasos/vizu (predpostavljam da je to D.C.) i slicno, da li te spremi u neku posebnu sobu za jos jedan intervju ili odmah nakon tog jednog pregleda stvari ides na prtljagu i dalje? Znaci nema puno peglanja na aerodromu - osim trpljenja njihove neljubaznosti?

Hvala na post-u i sretno!

eeee...imam jedno pitanje OPET :D...planiram da apliciram za K-1 vizu..da li neko mozda zna ili je vec prosao kroz taj medical exam.. cula sam da traze sve vakcine od malena pa do ...neznam ni ja kad ? ali najgore je sto u mene vjernik to ovjerenje kako se vec zove nema..izgubio..=/.. ????

eeee...imam jedno pitanje OPET :D...planiram da apliciram za K-1 vizu..da li neko mozda zna ili je vec prosao kroz taj medical exam.. cula sam da traze sve vakcine od malena pa do ...neznam ni ja kad ? ali najgore je sto u mene vjernik to ovjerenje kako se vec zove nema..izgubio..=/.. ????

Koliko sam ja procitao na ljkarskom ce pitati dali je primio sve vakcine a nije lose ako ima knjizicu. Jer ako nesto nije primio onda ce morati kod njha da to primi. Mislim da se knjizica moze dobiti u domu zdravlja u mjestu gdje zivi jer ako je u tom mjestu isao u skolu npr. onda je i primio te vakcine pa ce mu i dati potvrdu. (Tako meni rece moj doktor jer isto nemam nikakvu knjizicu).

Ja cu sljedecu sedmicu zvati za ljekarski u Sarajevo pa cu da provjerim bas i to, pa javim ovdje.

AOS

11/22/2010 Package delivered

12/02/2010 Ckeck cashed :)

eeee...imam jedno pitanje OPET :D ...planiram da apliciram za K-1 vizu..da li neko mozda zna ili je vec prosao kroz taj medical exam.. cula sam da traze sve vakcine od malena pa do ...neznam ni ja kad ? ali najgore je sto u mene vjernik to ovjerenje kako se vec zove nema..izgubio..=/.. ????

Koliko sam ja procitao na ljkarskom ce pitati dali je primio sve vakcine a nije lose ako ima knjizicu. Jer ako nesto nije primio onda ce morati kod njha da to primi. Mislim da se knjizica moze dobiti u domu zdravlja u mjestu gdje zivi jer ako je u tom mjestu isao u skolu npr. onda je i primio te vakcine pa ce mu i dati potvrdu. (Tako meni rece moj doktor jer isto nemam nikakvu knjizicu).

Ja cu sljedecu sedmicu zvati za ljekarski u Sarajevo pa cu da provjerim bas i to, pa javim ovdje.

Ako vam ja mogu pomoci sa sljedecim hintom bice mi drago :-)

Ako nemate knjizicu a znate da ste primili vecinu vakcina otidjite u Dom zdravlja Vrazova (na Marindvoru) te na zadnji sprat gdje je Zavod za javno zdravstvo. Ljubazne doktorice ce vam za 10 KM (bar je tako bilo 2006 u decembru) izdati WHO zutu knjizicu vakcinacija sa izlistanim vakcinacijama (kazete im datum rodjenje i idu po tome). Nosite zutu knjizicu sa sobom na ljekarski pregled kod doktora koje je ovlastila ambasada. Meni teta doktorica u Hrvatskoj nije bas fino gledala na WHO knjizicu ali posto je to javni dokument morala ju je prihvatiti (valjda joj bilo vokri sto mi nece zabosti i naplatiti koju vakcinu).

ROC 2009
Naturalization 2010

Prvo, hvala Tihana, Sandro&Lamia...

Da, POE je bio DC, tacnije Washington Dulles, uzasno jedno mjesto... Ja nisam imala nikakav naknadni intervju, tip je samo nesto nasvrljao, rekao mi do kada mi viza vazi i sta treba da radim sa njom i to je to. Bio je vrlo nonsalantan... do granica krajnje nezainteresovanosti, sto me nije nimalo pogodilo. Iz licnog iskustva, ne bih savjetovala stajanje u Citizens redu, ali sam vidjela da su mnogi imali prijatna iskustva. Meni je valjda ovo bila kompenzacija za vrlo lagan proces razgovora i dobijanja vize u Ambasadi :) .

I evo, otkad dodjoh, nisam se mrdnula odavde. Dragi je dobio novi posao, stan je novi, jos cekamo namjestaj za dnevni boravak i drugu spavacu sobu, tako da se uglavnom valjamo po podu kao dva medvjeda :lol: .

Mislila sam sutra sa jednom prijateljicom da odem da izvadim SSN, medjutim ipak cu sacekati jos jedan dan, da se posavjetujem sa vama ovdje. Koliko sam uspjela da vidim, nama treba pasos i to je to, plus ona aplikacija normalno, i onaj papir sa njihovog sajta za ne daj Boze, da im dokazemo da imamo pravo na to. Ako je ko od vas to radio u skorije vrijeme, neka mi javi iskustva... ili ako se neko sjeca. Sta mi jos treba (ako uopste treba), koliko je sve to komplikovano, kojim informacijama treba da budem naoruzana, itd. I sta smo mi od onih ponudjenih: Legal alien allowed to work (sto pretpostavljam da nismo), Legal Alien not allowed to work ili other... i ako smo to, je li dovoljno da to potkrijepim sa K1 u mom pasosu ili sta..?

I jos, zna li ko kad ce mi opet trebati rezultati ljekarskog, jer su mi ih uzeli na aerodromu i kako i da li ih mogu dobiti ako mi opet nekad budu budu trebali... ko pita, ne skita... kazu... :) . Nadam se da ce neko od vas uskoro biti tu da mi da ovaj precious info, a isto tako, ekipa koja je iza mene na ovom putu, slobodno mi posaljite privatnu poruku ovdje, zaista cu pomoci ako budem u stanju.

Puno vas sve pozdravljam i sa srecom! :)

Evo mene opet... sva sam se nesto usplahirila, neki me jadi uhvatili, ne mogu da spavam... Sad me obuzela briga oko onog ljekarskog.

Sad sam ponovo procitala one postove sa 6. i 7. strane i vidim da sam u problemu, jer nemam nikakvih potvrda o vakcinaciji, a trebaju mi za AOS. Ustvari imam, ali nemam pojm a gdje su sada. Upomoc, narode! :help:

Samo da me ne bocaju ponovo, radije cu napustiti USA. Koje su mi alternative? Da li da pokusam da udjem u trag mojoj dokumentaciji, ili da zovem doktoricu (cisto sumnjam da ce mi ista pomoci) ili sta...? Imam zdravstvenu knjizicu, onu prastaru, ne znam da li mi ona ista znaci. Znam da ne znaci ovdje, ali isto tako, nebo zna gdje je moj predratni zdravstveni karton...

Pa eto, narode, ako ko naleti ovdje i u stanju je da odgovori na ova mnogobrojna pitanja koja postavih veceras, please do, mnogo bi mi znacilo. Hvala unaprijed, pozzz svima!

Evo mene opet... sva sam se nesto usplahirila, neki me jadi uhvatili, ne mogu da spavam... Sad me obuzela briga oko onog ljekarskog.

Sad sam ponovo procitala one postove sa 6. i 7. strane i vidim da sam u problemu, jer nemam nikakvih potvrda o vakcinaciji, a trebaju mi za AOS. Ustvari imam, ali nemam pojm a gdje su sada. Upomoc, narode! :help:

Samo da me ne bocaju ponovo, radije cu napustiti USA. Koje su mi alternative? Da li da pokusam da udjem u trag mojoj dokumentaciji, ili da zovem doktoricu (cisto sumnjam da ce mi ista pomoci) ili sta...? Imam zdravstvenu knjizicu, onu prastaru, ne znam da li mi ona ista znaci. Znam da ne znaci ovdje, ali isto tako, nebo zna gdje je moj predratni zdravstveni karton...

Pa eto, narode, ako ko naleti ovdje i u stanju je da odgovori na ova mnogobrojna pitanja koja postavih veceras, please do, mnogo bi mi znacilo. Hvala unaprijed, pozzz svima!

Vidi, ako je dokumentacija u koverti onda ce stici sa svim papirima i kad posaljes za AOS neces nista morati slati - jesi morala jos neku vakcinu primiti nakon ulaska ovdje? Inace, polako, smiri se i naci ces te papire.

Ne bacaj knjizicu, moze ti i to posluziti za dokaz - sifre vakcina su obicno svugdje iste - MMR, DiTePer...

ROC 2009
Naturalization 2010

Meni su u ambasadi u Zagrebu dali kopiju onog ljecnickog papira koji sam radila za intervju u ambasadi i to smo skopirali i poslali zajedno s AOS papirima (iako bi to trebalo biti vec u paketu koji valjda ovi s POE salju za AOS. Vidjela sam da dosta ljudi to nije slalo s AOS papirima i sve je proslo u redu.

Ako zelis zbog sebe imati mira probaj mozda zvati doktora koji ti je te papire potpisao ili ambasadu ako oni imaju kopiju, ali mislim da neces imati problema.

Ja sam inace te papire dobila u ambasadi zajedno u koverti sa slikom pluca.

as1cETc0g000510NjhvanwyMDk2MjhzfHNpbmNlIG91ciB3ZWRkaW5nIA.gif

04-15-2011 Package sent to VSC

04-16-2011 Package delivered

04-22-2011 Check cashed

04-23-2011 Received NOA1

06-08-2011 Bio appointment done

01-18-2012 Approval Letter came dated 01-12-2012

01-19-2012 Received Card Production Order text

Meni su u ambasadi u Zagrebu dali kopiju onog ljecnickog papira koji sam radila za intervju u ambasadi i to smo skopirali i poslali zajedno s AOS papirima (iako bi to trebalo biti vec u paketu koji valjda ovi s POE salju za AOS. Vidjela sam da dosta ljudi to nije slalo s AOS papirima i sve je proslo u redu.

Ako zelis zbog sebe imati mira probaj mozda zvati doktora koji ti je te papire potpisao ili ambasadu ako oni imaju kopiju, ali mislim da neces imati problema.

Isto ovako - izdata viza u ZG i dali mi kopiju medicinskog da imam za sebe. Mozda da aplikanti u Sarajevu traze da im se napravi kopija prije nego im sa izda misteriozna koverta?

ROC 2009
Naturalization 2010

Vidi, ako je dokumentacija u koverti onda ce stici sa svim papirima i kad posaljes za AOS neces nista morati slati - jesi morala jos neku vakcinu primiti nakon ulaska ovdje? Inace, polako, smiri se i naci ces te papire.

Ne bacaj knjizicu, moze ti i to posluziti za dokaz - sifre vakcina su obicno svugdje iste - MMR, DiTePer...

Dokumentacija je valjda u koverti... ova gospodja doktorka je to poslala u Ambasadu, ja ih nisam ni vidjela. Kao da cu ja sad nesto ispravljati... al' eto. Prije intervjua, ona teta na salteru me pitala gdje mi je ljekarski, ja sam joj rekla da su ga poslali njima, ona je samo rekla OK... iskreno se nadam da ga je nasla tamo negdje i spakovala sa ostatkom mojih papirica.

Sto se tice vakcina, nisam primala dodatne, navodno sam imala sve koje me cine "podobnom" za ulazak u USA.

Pa hocu li ih onda zvati kad budem slala za AOS ili ce oni to vec imati?

Sutra idem po smrdljivi SSN, nakon onog iskustva na aerodromu mi se ne ide u prodavnicu, a kamoli jos administracije. YUCK!

Hvala milimelo... pozzzz

Isto ovako - izdata viza u ZG i dali mi kopiju medicinskog da imam za sebe. Mozda da aplikanti u Sarajevu traze da im se napravi kopija prije nego im sa izda misteriozna koverta?

Sandro je u Sarajevu imao pregled i kada je pitao doktoricu kopiju dokumentacije od ljekarskog da ima za sebe tek mu je nakon duzeg neckanja dala. Bila je dobro iznenadjena tim pitanjem sto mi govori da niko prije nije nesto slicno pitao. To me cudi - pacijenti bi trebali imati pravo na svu dokumentaciju od doktora. Eto, ipak mu je dala kopiju da ima za svaki slucaj ako se nesto negdje izgubi, ili ako zatreba kad dodje u USA.

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.
Guest
This topic is now closed to further replies.
- Back to Top -

Important Disclaimer: Please read carefully the Visajourney.com Terms of Service. If you do not agree to the Terms of Service you should not access or view any page (including this page) on VisaJourney.com. Answers and comments provided on Visajourney.com Forums are general information, and are not intended to substitute for informed professional medical, psychiatric, psychological, tax, legal, investment, accounting, or other professional advice. Visajourney.com does not endorse, and expressly disclaims liability for any product, manufacturer, distributor, service or service provider mentioned or any opinion expressed in answers or comments. VisaJourney.com does not condone immigration fraud in any way, shape or manner. VisaJourney.com recommends that if any member or user knows directly of someone involved in fraudulent or illegal activity, that they report such activity directly to the Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement. You can contact ICE via email at Immigration.Reply@dhs.gov or you can telephone ICE at 1-866-347-2423. All reported threads/posts containing reference to immigration fraud or illegal activities will be removed from this board. If you feel that you have found inappropriate content, please let us know by contacting us here with a url link to that content. Thank you.
  • Create New...