Jump to content
malamu

Bosnia and Herzegovina

Share

2,316 posts in this topic

Recommended Posts

Filed: Timeline
Nesto razmisljam.... :unsure:

Sta biva sa nasim pasosem nakon cijelog ocog procesa? Jesmo li mi i dalje drzavljani BiH, tj. imamo li dvojno drzavljanstvo ili sta se uopste desava? Taj green card mi je malo nejasan... pa ako ko ima vremena, neka odgovori, please. Pozdrav!

:)

green card : je dozvola da zivis i radis u americi sa time da nemozes napustiti ameriku na duze od 6 mjeseci isto tako ona je preduslov sto mores da imas da bi aplicirao za americko drzavljanstvo treba da prodze 5 godina od dana kada dobijes green card da bih mogao aplicirati za drzavljanstvo kada dobijes drzavljanstvo ti si dvojni drzavljanin sve dok jedna ili druga drzava ne kaze nemoze tako ( ali sumnjam da ce se to ikada desiti ) u tom slucaju bi morao izabrati jedno drzavljanstvo

Sta biva sa nasim pasosem nakon cijelog ocog procesa? Jesmo li mi i dalje drzavljani BiH, tj. imamo li dvojno drzavljanstvo ili sta se uopste desava? Taj green card mi je malo nejasan... pa ako ko ima vremena, neka odgovori, please. Pozdrav!

Cuj sta si? Pa BH drzavljanin sa zelenom kartom - ne daje ti zelena karta americko drzavljanstvo, daje ti odobrenje za rad i boravak u Americi.

Ako hoces US drzavljanstvo onda nakon 3 godine boravka i braka saljes N-400. Procesuiranje bude zavrseno izmedju 3-6 mjeseci. Amerika ima pravilo da ne trazi da se odreknes svog prethodnog drzavljanstva tako da mozes imati oba. Ne znam da iko prijavljuje US drzavljanstvo nasoj vladi.

I da, ako su ti trebale i ranije vize za odredjene zemlje (EU npr) i dalje ce ti trebati ali ces ih lakse dobivati zbog zelene karte. Mislim da i dalje placamo manje za vize od ostalih - jedna prednost BH pasosa.

Za Kanadu nam ne treba viza, ides sa zelenom kartom i svojim pasosom.

green card : je dozvola da zivis i radis u americi sa time da nemozes napustiti ameriku na duze od 6 mjeseci isto tako ona je preduslov sto mores da imas da bi aplicirao za americko drzavljanstvo treba da prodze 5 godina od dana kada dobijes green card da bih mogao aplicirati za drzavljanstvo kada dobijes drzavljanstvo ti si dvojni drzavljanin sve dok jedna ili druga drzava ne kaze nemoze tako ( ali sumnjam da ce se to ikada desiti ) u tom slucaju bi morao izabrati jedno drzavljanstvo

Uturn, nije 5 vec 3 godine za naturalizaciju ako je u pitanju brak sa US drzavljaninom. Sve ostalo je 5 godina (tu spada 99% aplikacija).

ROC 2009
Naturalization 2010

Nije mi jasno onda zasto pri sticanju americkog drzavljanstva tj u zakletvi fino jasno i glasno moras reci da se odrices svakog drugog drzavljanstva, ako nije required nikakav sljedeci korak da se istog zaista odreknes?

Ja kad sam isla u Zenicu da se prijavim kao strani drzavljanin dok sam bila na godisnjem prvo mi nisu dali da se prijavim jer kazu ako se nisam ispisala kao bosanski drzavljanin, onda sam jos uvijek bos drz i da to odricanje pri zakletvi nema nikakve tezine kad se radi o mom bosanskom drzavljanstu. Nemam pametnijeg posla jos i na to trositi pare i vrijeme da se ispisujem...

12/05/11.......................Filed I-751

12/06/11.......................NOA

01/03/12......................BIO

09/10/12..................... Approved

09/21/12..................... Received GC

Hey narode, je li ko od vas kupovao CDs preko balkanmedia.com? Kakva su vasa iskustva sa dostavom i payment sistemom, i da li su kvalitetni CDs?

Nikad nisam voljela ripovat pjesme,gust mi je imati original CD mojih omiljenih izvodjaca, call me crazy :)

Filed: Country: Bosnia-Herzegovina
Timeline

Ajde i ovdje da pitam :) prilicno sam nova u svemu ovdje i treba mi neko za savjete ko je prosao proces vjencanja i sl.. Naime trenutno sam na studentskoj vizi koja istice u novembru, djecko mi je americki drzavljanin i vjereni smo ali koliko sam skontala bolja je varijanta da se vjencamo i trazimo tu vizu.. Sad me interesuje jel proces uopste komplikovan? je li ima neko da se vjencao u USA koliko to traje i jel bi se ja morala vracati kuci nakon sto mi istekne ova studentska viza ili mogu stati i cekati za odobrenje kad se vjencamo? Hvala puno, bilo kakav savjet je dobrodosao!!!

Pozdrav svima , ja sam nova na ovom forumu nedavno sam ga samo nasla na googlu, pa eto vidim da sadrzi mnogo informacija, ja sam u bosni moj muz je u USA i odlucili smo se za IR1 vizu , 10 jula smo primili NOA 1 eto sad cekamo dalje ad je odobre, ako netko zna kako se online provjerava slucaj molim da mi pojasni na onoj stranici US departmenta , ja sam se registrirala ali svaki put kad hocu uci stvara mi probleme i traze novu sifru a i nema nekih posebnih informacija osim kad su primili peticiju..... :unsure:

I-130 approved after 62 days

NVC journey

09-18-2009 entered in system NVC

09-22-2009 asigned case number

09-24-2009 mailed and e-mailed my 3032

09-29-2009 AOS shown paid

09-26-2009 recived AOS (AVR)

10-05-2009 accepted DS3032

10-05-2009 invoiced IV bill

10-13-2009 recived by email confirmation DS3032 (STRANGE)

10-16-2009 sent DS230

10-19-2009 AVR said some documents are missing and they are incomplete we got RFE false

10-21-2009 recived email for missing documents-checklist

10-19-2009 delivered DS230 by USPS

10-23-2009 AVR recived checklist

10-29-2009 log in fail - case complete confirmed official by OP

11-10-2009 medical exam passed

11-03-2009 papers forwarded to sarajevo embassy

12-09-2009 INTERVIEW SCHEDULED visa approved

14 December POE

29 December got green card

30 December got driving license

Pozdrav svima , ja sam nova na ovom forumu nedavno sam ga samo nasla na googlu, pa eto vidim da sadrzi mnogo informacija, ja sam u bosni moj muz je u USA i odlucili smo se za IR1 vizu , 10 jula smo primili NOA 1 eto sad cekamo dalje ad je odobre, ako netko zna kako se online provjerava slucaj molim da mi pojasni na onoj stranici US departmenta , ja sam se registrirala ali svaki put kad hocu uci stvara mi probleme i traze novu sifru a i nema nekih posebnih informacija osim kad su primili peticiju..... :unsure:

Cao!

Na uscis mozes (za sad) samo vidjeti to, da je peticija primljena i kasnija kad bude odobrena. Nema detalja. :(

A zasto sam rekao "za sad"

Redesigning USCIS.gov

"In the next 90 days, USCIS will launch a vastly improved Web site that will, for the first time ever, allow applicants to get updates on their status of their applications via e-mail and text message and online."

-President Obama, June 25th, 2009

Nisam siguran da cemo opet dobiti detalje vezane za slucaj ali nadati se. :)

Prije sam pitao sta mislite o ideju za BiH stranicu iste tematike kao i VJ , naravno na nasem itd. al nema bas odgovora ???

Jeli to losa ideja ili ?

AOS

11/22/2010 Package delivered

12/02/2010 Ckeck cashed :)

Ajde i ovdje da pitam :) prilicno sam nova u svemu ovdje i treba mi neko za savjete ko je prosao proces vjencanja i sl.. Naime trenutno sam na studentskoj vizi koja istice u novembru, djecko mi je americki drzavljanin i vjereni smo ali koliko sam skontala bolja je varijanta da se vjencamo i trazimo tu vizu.. Sad me interesuje jel proces uopste komplikovan? je li ima neko da se vjencao u USA koliko to traje i jel bi se ja morala vracati kuci nakon sto mi istekne ova studentska viza ili mogu stati i cekati za odobrenje kad se vjencamo? Hvala puno, bilo kakav savjet je dobrodosao!!!

Ne znam ništa o tome. Najbolje da pitaš ovdje podforum za slučajeve kao što tvoj.

I pretpostavljam da bi trebala ovo da pročitaš. Nadam se da te nisam šta pogrešno uputila.

AiiA, ideja je super. Ima tu dosta posla. Odakle krenuti i ko bi započeo? :)

10z8daa.jpg1267okh.jpg14o8ygx.jpg

NOA date for I-485, AP and EAD 12/21/2009

RFE date 01/06/2010 ...RFE response recieved 01/27/2010

Biometrics date 01/19/2010

Transfer Date (CSC) 02/04/2010

AP/EAD Approved Date 02/05/2010

AP Received Date 02/11/2010

EAD Received Date 02/16/2010

I-485 - Last touch 02/24/2010

Service Request -06/21/2010

06/24/2010 - touch

07/10/10..07/28/10..07/29/10...touch

07/29/2010 - GC approved

AiiA, bilo bi sjajno imati nasu pravu stranicu ove tematike, a uz to i podforumi svega i svacega sto je vezano za bosance u Americi. :thumbs:

Samo, na koji nacin realizovati to? Imas vec neke ideje?

Cao!

Na uscis mozes (za sad) samo vidjeti to, da je peticija primljena i kasnija kad bude odobrena. Nema detalja. :(

Redesigning USCIS.gov

"In the next 90 days, USCIS will launch a vastly improved Web site that will, for the first time ever, allow applicants to get updates on their status of their applications via e-mail and text message and online."

Prije sam pitao sta mislite o ideju za BiH stranicu iste tematike kao i VJ , naravno na nasem itd. al nema bas odgovora ???

Jeli to losa ideja ili ?

Ja ne vidim potrebu za tim kad vec postoji ova stranica koja je jako dobro uredjena i vec ima more podataka available to us. Ovaj nas kutak je po meni sasvim dovoljan, uvijek sam dobila odgovor na sve sto mi je bilo potrebno.

Stranica samo na nasem, uredjivana od strane nasih ljudi... tu ce bit neminovna politicka, nacionalna, vjerska, regionalna i koja vec sve ne prepucavanja.... to ja iz licnog iskustva govorim, vi se ne morate sloziti.

Ukratko, ne bih posjecivala tu novu bosansku stranicu niti bih je ikome preporucila, jer vec vidim na sto ce to liciti na primjeru mnogih nasih foruma koji su zapoceti sa odlicnom namjerom, ali ali ...

Nadam se da niko ne zamjeri na odgovoru. Lijep pozdrav svima

Cao!

Redesigning USCIS.gov

e

Jeli to losa ideja ili ?

Hvala na odgovoru , nisam znala da namjeravaju praviti taj novi Web site ali nadam se da ce biti ubrzo gotov, da mogu online sve pratiti.... vidjecemo sad 25 septembra ce biti tri mjeseca pa da vidimo je li obecanje ludom radovanje . :blink:

Sto se tice te bosanske stranice visa journey nema potrebe ovdje je sasvim dovoljno, samo nas je malo i ljudi nisu upuceni da postoji, da i mene vareska nije uputila ne znam dal bih je pronasla..... :innocent:

I-130 approved after 62 days

NVC journey

09-18-2009 entered in system NVC

09-22-2009 asigned case number

09-24-2009 mailed and e-mailed my 3032

09-29-2009 AOS shown paid

09-26-2009 recived AOS (AVR)

10-05-2009 accepted DS3032

10-05-2009 invoiced IV bill

10-13-2009 recived by email confirmation DS3032 (STRANGE)

10-16-2009 sent DS230

10-19-2009 AVR said some documents are missing and they are incomplete we got RFE false

10-21-2009 recived email for missing documents-checklist

10-19-2009 delivered DS230 by USPS

10-23-2009 AVR recived checklist

10-29-2009 log in fail - case complete confirmed official by OP

11-10-2009 medical exam passed

11-03-2009 papers forwarded to sarajevo embassy

12-09-2009 INTERVIEW SCHEDULED visa approved

14 December POE

29 December got green card

30 December got driving license

Dajte mi ideju za ime stranice i ja cu ostalo odraditi, tko bude zainteresiran za pomoc rado cu ga prihvatiti.

Ne gledam ni nacionalno, vjerski niti regionalno.

Svi smo ovdje jer trazimo informacije pomoc i ostalo. Ne vjerujem da ce netko praviti probleme oko toga... a tko bude...lako meni blokirati nekoga :) :)

Naravno VJ ce biti glavno usmjerenje, ali dosta ljudi je lose sa engleskim i opet je laske pitati na nasem nase ljude itd...

Ne pokusavam konkurisati fenomenalonm VJ ali zelim napraviti nesto i za nas balkance :)

AOS

11/22/2010 Package delivered

12/02/2010 Ckeck cashed :)

Dajte mi ideju za ime stranice i ja cu ostalo odraditi, tko bude zainteresiran za pomoc rado cu ga prihvatiti.

Svi smo ovdje jer trazimo informacije pomoc i ostalo. Ne vjerujem da ce netko praviti probleme oko toga... a tko bude...lako meni blokirati nekoga :) :)

Naravno VJ ce biti glavno usmjerenje, ali dosta ljudi je lose sa engleskim i opet je laske pitati na nasem nase ljude itd...

Ne pokusavam konkurisati fenomenalonm VJ ali zelim napraviti nesto i za nas balkance :)

Sretno s pravljenjem stranice.. Lijepo od tebe sto to zelis! Cisto sumnjam da ce biti nekih prepucavanja na njoj, vec da cemo jedni drugima pomagati.. bas kao i ovdje.. A i to sto kazes, najlakse je nekoga blokirati i slicno!

Hmmm.. naziv.. ?!? Hmmm.. A joj, bas nesto nemam inspiracije! :bonk:

Service Center : Vermont Service Center

Consulate : Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

I-129F Sent : July 11, 2009

I-129F NOA1 : July 14, 2009

I-129F RFE(s) : None, thank God

I-129F NOA2 : November 04, 2009

Interview: December 15, 2009

Visa received: December 16, 2009

loveshower.gifloveshower.gif

Svi smo ovdje jer trazimo informacije pomoc i ostalo. Ne vjerujem da ce netko praviti probleme oko toga... a tko bude...lako meni blokirati nekoga :):)

Sorry, ali kao i Vareska - protiv. VJ je dovoljan kao i ove teme koje imamo samo za ljude sa balkana. Cinjenica da je neko los sa engleskim nece ici tim osobama u prilog - trebaju jos vise poboljsati svoj engleski a ne ici na to da ce neko uvijek biti tu da pomogne i prevede na nas.

ROC 2009
Naturalization 2010

Svi smo ovdje jer trazimo informacije pomoc i ostalo. Ne vjerujem da ce netko praviti probleme oko toga... a tko bude...lako meni blokirati nekoga :):)

Sorry, ali kao i Vareska - protiv. VJ je dovoljan kao i ove teme koje imamo samo za ljude sa balkana. Cinjenica da je neko los sa engleskim nece ici tim osobama u prilog - trebaju jos vise poboljsati svoj engleski a ne ici na to da ce neko uvijek biti tu da pomogne i prevede na nas.

Upravo sam ovo htjela napisati :)

(Great minds think alike, huh? :lol: )

Vi koji ste za tu stranicu, samo naprijed, puno uspjeha zelim!

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.
Guest
This topic is now closed to further replies.
- Back to Top -

Important Disclaimer: Please read carefully the Visajourney.com Terms of Service. If you do not agree to the Terms of Service you should not access or view any page (including this page) on VisaJourney.com. Answers and comments provided on Visajourney.com Forums are general information, and are not intended to substitute for informed professional medical, psychiatric, psychological, tax, legal, investment, accounting, or other professional advice. Visajourney.com does not endorse, and expressly disclaims liability for any product, manufacturer, distributor, service or service provider mentioned or any opinion expressed in answers or comments. VisaJourney.com does not condone immigration fraud in any way, shape or manner. VisaJourney.com recommends that if any member or user knows directly of someone involved in fraudulent or illegal activity, that they report such activity directly to the Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement. You can contact ICE via email at Immigration.Reply@dhs.gov or you can telephone ICE at 1-866-347-2423. All reported threads/posts containing reference to immigration fraud or illegal activities will be removed from this board. If you feel that you have found inappropriate content, please let us know by contacting us here with a url link to that content. Thank you.
  • Create New...