Jump to content

2,316 posts in this topic

Recommended Posts

Posted

mawi cestitam od srcaaa smile.png.znam kako vam je smile.png)).kad draga stize?da necemo zajedno mozda pa da se upoznam sa njom smile.png

Hvala, hvala... Ja palim za Balkan 17-18 a vracamo se skupa krajem maja... jos 2-3 nedelje da budemo skupa :)

“Patience is bitter, but its fruit is sweet.”

― Aristotle

Posted

Hej mawi cestitam i sretan put u USA . good.gif

I samo da te pitam jesu li bila ona uobicajena pitanja na razgovoru ?

Hvala, hvala...razgovor je bio skroz opusten... samo su je pitali u kom djelu Amrike ja zivim, cime se bavim, cime se ona bavi i kako smo se upoznali... sve ukupno 5min :)

“Patience is bitter, but its fruit is sweet.”

― Aristotle

Filed: IR-5 Country: Bosnia-Herzegovina
Timeline
Posted

imam jedno pitanje u vezi aplikacije za drzavljanstvo . da li se moze aplicirati 90 dana prije nesto se navrse 3 godine da si u usa? hvala

Moze.
Ako zadovoljavate sve ostale uvjete, onda prema ovom clanku (page 25), mozete aplicirati 90 (ali ne vise od 90) dana ranije.
You may file Form N-400 ninety (90) calendar days before you complete your permanent residence requirement if your eligibility
for naturalization is based upon being a:
• Permanent resident for at least 5 years; or
• Permanent resident for at least 3 years if you are married to a U.S. citizen.
Isto stoji i u instrukcijama za N-400, pod When Should I Use This Form?

USCIS (106 days) US Consulate/Medical

12/18/12- NOA1 08/22/13- Medical

04/03/13- NOA2 09/16/13- Interview (Approved!)

Transit (68 days) 09/19/13- Visa in hand

NVC (59 days) 09/19/13- USCIS Immigrant Fee paid, ELIS: Circle: Accepted, Status: Case Received

06/10/13- Case Received ELIS/GC Production (63 days)

06/19/13- Case # and IIN Received 12/14/13- POE Houston

06/19/13- DS-3032 emailed 12/23/13- SSN card arrived in the mail

06/21/13- AOS bill paid 02/06/14- ELIS: Circle: Optimized, Status: In Process

06/25/13- DS-3032 accepted 02/07/14- USCIS status: Initial Review

06/26/13- IV bill paid 02/10/14- USCIS status: Card Production

06/28/13- AOS and IV packages sent 02/13/14- ELIS Circle: Closed, Status: Card Produced

07/23/13- IV accepted 02/15/14- card arrived in the mail

07/26/13- AOS accepted

07/26/13- Case complete

07/30/13- Interview scheduled (for 09/16/13)

08/08/13- Case left NVC For my FULL timeline, see my "About Me" page.

• 2 weeks later...
Posted

Pitanje vezano za CR1 vizu..

Koji je sljedeci korak nakon sto se posalje AOS (i-864ez)? Vec sam poslao i formular DS3032 i platio sam AOS i IV fee (oba statusa su "paid"). Na NVC stranici pise da je sljedeci korak da posaljem "DS-230 Application for Immigrant Visa Application" sa ostalim dokumentima. Znaci, nisam dobio nikakav odgovor od njih da je Affidavit Support i dokumenti u redu i da mogu poslati sljedecu aplikaciju, dok na NVC stranici pise da vec mogu slati DS-230. Kakvo je vase iskustvo sa ovim? Koji su dokumenti potrebni da saljem uz DS-230? Je li moraju biti orginali ili mogu i kopije? Ima li veze ako je neki dokument izvadjen prije pola godine?

Hvala unaprijed na svim informacijama!

Pozdrav!

Timeline
Posted (edited)

Pitanje vezano za CR1 vizu..

Koji je sljedeci korak nakon sto se posalje AOS (i-864ez)? Vec sam poslao i formular DS3032 i platio sam AOS i IV fee (oba statusa su "paid"). Na NVC stranici pise da je sljedeci korak da posaljem "DS-230 Application for Immigrant Visa Application" sa ostalim dokumentima. Znaci, nisam dobio nikakav odgovor od njih da je Affidavit Support i dokumenti u redu i da mogu poslati sljedecu aplikaciju, dok na NVC stranici pise da vec mogu slati DS-230. Kakvo je vase iskustvo sa ovim? Koji su dokumenti potrebni da saljem uz DS-230? Je li moraju biti orginali ili mogu i kopije? Ima li veze ako je neki dokument izvadjen prije pola godine?

Hvala unaprijed na svim informacijama!

Pozdrav!

AOS i DS-230 nisu ovisni jedni o drugom.

Cim je status PAID, mozete poslati taj paket s dokumentima. NVC vam nece nista dalje javiti. Oni cekaju da prime te papire da procesuiraju dalje. Trebate poslati DS-230 (supruga treba da potpise Part I), barcoded cover sheet sa payment portala, kopiju njeog pasosa (data page), 2 slike, i originale, prevode, i jos jednu kopiju sljedeceg: vaseg rodnog lista, njenog rodnog lista, uvjerenja od suda, uvjerenja od policije, vaseg vjencanog lista.

Ovde na VisaJourney mozete naci nekoliko guides, ovo je jedan

http://www.visajourney.com/wiki/index.php/EZGuideSpouse

Za BH, ovi dokumenti ne smiju biti stariji od pola godine, prema ovom web sajtu

http://travel.state.gov/visa/fees/fees_5455.html?cid=8996

"The practice in BiH has been that changes in civil status, such as divorce or name change are entered onto birth certificates. Thus, the BiH authorities usually require submission of a recently issued (within the past six months) birth certificate when BiH citizens request issuance of government documents."

Mislim da je to tacno i za uvjerenja iz suda/MUPa.

Ako zelite saznati da li je AOS accepted, mozete nazvati NVC 1 603 334 0700.

Edited by WorldTravelers

NVC (59 days) 09/19/13- USCIS Immigrant Fee paid, ELIS: Circle: Accepted, Status: Case Received

06/28/13- AOS and IV packages sent 02/13/14- ELIS Circle: Closed, Status: Card Produced

07/26/13- AOS accepted

07/26/13- Case complete

Posted

Puno hvala na odgovoru.

Kakvo uvjerenje sa suda treba? Je li dokument o nekaznjavanju? Moje ili njezino iz BiH?

Je li njezina slika treba biti formata kao ona za pasos?

Je li ona mora poslati ove dokumente iz BiH direktno njima ili moze poslati meni u Ameriku pa da ih ja posaljem?

Znaci fakticki trebaju biti sve orginali osim njezinog pasosa (tu moze kopija)? I sve te dokumente trebam prevesti kod prevodioca koji ih mora ovjeriti (certify)? Je li tako?

Timeline
Posted (edited)

Puno hvala na odgovoru.

Kakvo uvjerenje sa suda treba? Je li dokument o nekaznjavanju? Moje ili njezino iz BiH?

Je li njezina slika treba biti formata kao ona za pasos?

Je li ona mora poslati ove dokumente iz BiH direktno njima ili moze poslati meni u Ameriku pa da ih ja posaljem?

Znaci fakticki trebaju biti sve orginali osim njezinog pasosa (tu moze kopija)? I sve te dokumente trebam prevesti kod prevodioca koji ih mora ovjeriti (certify)? Je li tako?

Uvjerenje od MUPa se zove Uvjerenje o nekaznjavanju. To se vadi u mjestu rodjenja.

Uvjerenje od suda se zove Uvjerenje o nevodjenju krivicnog postupka, i to se vadi u mjestu prebivalista.

Sva ta dokumenta su od beneficiary, znaci od supruge.

Da, slike trebaju da budu velicine kao za pasos. Ako imate digitalnu kameru i dobar photo printer, i vi mozete napraviti te fotografije. Na poledjini napisite njeno ime, datum rodjenja, i broj vaseg slucaja.

Ko salje ovaj paket ds-230 sa civil dokuments ovisi o tome kako ste ispunili DS-3032. Ako je ona vas izabrala kao Agent, onda treba vama da posalje dokumente i vi cete ih slati. Ali ako je izabrala da ona "does not appoint agent", onda ih ona salje iz BH direktno na NVC. Medjutim, ako se predomislite i zelite da promjenite da ste ipak vi njen agent, mislim da mozete ponovo poslati taj DS-3032. Mozete ga cak i emailom poslati.

http://www.visajourney.com/wiki/index.php/Email_DS-3032_form

U paketu treba poslati originale na nasem, ovjereni prevod, i onda napraviti kopiju svih tih prevedenih civil document i to isto poslati, jer NVC sebi zadrzi te kopije, a u ambasadu posalje ostalo. Iskreno da vam kazem, meni nije 100% jasno da li se treba prevoditi, jer na njihovoj stranici stoji da dokumenti moraju biti ili na Engleskom ili na jeziku koji je tamo gdje je ambasada gdje ce biti intevju. Ali, svi savjetuju da se prevede, pa tako i ja. Prijevod NE treba biti kod zvanicnog prevodioca. Oni samo uzimaju pare. Predpostavljam da i vi govorite engleski, pa onda i vi mozete napraviti prijevod. Ja sam svoje isto prevodila. Samo, a to je njima jedino bitno, da na dnu tog prijevoda treba da stoji izjava prevodioca da zna oba jezika. Ta se izjava onda treba ovjeriti kod notara, sto je u Americi bar jako jednostavno jer se to moze obaviti u svakoj banci za par $. Evo primjer te izjave.

http://www.visajourney.com/content/translations

Ako supruga to salje iz BH, onda je mozda zgodnije da ona to tamo prevede i uvjeri.

I da jos napomenem, ako je neko od vas dvoje bio prije vjencan, treba isto dostaviti uvjerenje o razvodu. I ako je slucajno ona bila u vojsci, onda isto treba uvjerenje o sluzenju vojnog roka.

Edited by WorldTravelers

07/26/13- AOS accepted

07/26/13- Case complete

Timeline
Posted

Jos jednom hvala na odgovorima.

Koliko odprilike treba NVC-u da proslijedi dokumentaciju u ambasadu BiH kad sve dobiju od mene? I koliko se odprilike ceka sve ukupno od tog dijela do intervjua?

Nakon sto NVC primi taj paket, prema onom sto citam ovde na forumu, treba im jedno 15ak dana do Case Complete, i onda mozda jos toliko ili malo manje da NVC zakaze intervju u ambasadi. A to za kada zakazu taj intervju ovisi koliko su busy u ambasadi u Sarajevu i kada imaju termin. Ali mozete racunati jedno 1-2 mjeseca nakon Case Complete, tako da u tom periodu imate vremena da zakazete i obavite zdravstveni pregled. U medjuvremenu NVC posalje vas case na ambasadu, ali vama nije to bitno kada ce stici vec samo kad vam je zakazan razgovor.

07/26/13- AOS accepted

07/26/13- Case complete

Posted

Zdravo svim forumasima :)
mene zanima da li je neko u u skorije vrijeme aplicirao iz USA za bracnog partnera ili poznaje nnekog ko jeste?
koliko se najduze ceka za vizu??
ja i muz smo se vjncali decembra '12, poslao papire tamo januara 15-tog kroz nekih 10 dana primio je obavjest da je sve ok, da su papiri u procesu. Od tada je proslo 4mj mi cekamo jos nista. Zanima me dali cjelokupan proces traje duze od 6mj?
hvala unaprijed :)

Posted

Trenutno sam USCIS dio procesa traje preko 7 pa cak i do 8 mjeseci. Onda otprilike do mjesec da dodje do NVC i jos bar mjesec prije nego sve poslato NVC (s tvoje i muzeve strane) bude kompletirano i poslano u ambasadu u Sarajevu. Ja vizu ne bih ocekivala prije bar novembra.

Zdravo svim forumasima smile.png
mene zanima da li je neko u u skorije vrijeme aplicirao iz USA za bracnog partnera ili poznaje nnekog ko jeste?
koliko se najduze ceka za vizu??
ja i muz smo se vjncali decembra '12, poslao papire tamo januara 15-tog kroz nekih 10 dana primio je obavjest da je sve ok, da su papiri u procesu. Od tada je proslo 4mj mi cekamo jos nista. Zanima me dali cjelokupan proces traje duze od 6mj?
hvala unaprijed smile.png

ROC 2009
Naturalization 2010

Posted

aau bas dug proces :/
hvala na odgovoru, ostaje da cekam i nadam se bar malo brze da ce biti!

Posted

Sve uzrokovano DACA procesom djece koja su ilegalno dovedena u USA a ako prodje i ova nezvanicna amnestija (ilitiga "imigracione reforme" bice jos i duze ali naravno da to niko nece javno reci ukljucujuci USCIS.

ROC 2009
Naturalization 2010

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.
Guest
This topic is now closed to further replies.
- Back to Top -

Important Disclaimer: Please read carefully the Visajourney.com Terms of Service. If you do not agree to the Terms of Service you should not access or view any page (including this page) on VisaJourney.com. Answers and comments provided on Visajourney.com Forums are general information, and are not intended to substitute for informed professional medical, psychiatric, psychological, tax, legal, investment, accounting, or other professional advice. Visajourney.com does not endorse, and expressly disclaims liability for any product, manufacturer, distributor, service or service provider mentioned or any opinion expressed in answers or comments. VisaJourney.com does not condone immigration fraud in any way, shape or manner. VisaJourney.com recommends that if any member or user knows directly of someone involved in fraudulent or illegal activity, that they report such activity directly to the Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement. You can contact ICE via email at Immigration.Reply@dhs.gov or you can telephone ICE at 1-866-347-2423. All reported threads/posts containing reference to immigration fraud or illegal activities will be removed from this board. If you feel that you have found inappropriate content, please let us know by contacting us here with a url link to that content. Thank you.
  • Create New...