Jump to content
malamu

Bosnia and Herzegovina

Share

2,316 posts in this topic

Recommended Posts

LAn80,zanimljivo zboris(sto bi rekle babe)hahahahahha

Hajde,molim te,malo nama koji se spremamo da idemo,da poblize objasnis,kakav kulturni sok i sta te cekalo tamo kad si otisla.

Hvala!pozzz

Dugujem vam objasnjenje, a eto, danas sam prezivila josh jedan kulturni shok i to kod zubara. :angry:

Prvo, da se ogradim. Amerika je velika zemlja, lijepa zemlja, ali sve zavisi gdje idete, da li su konzervativni ili liberalni, da li su naviknuti na imigrante ili se osjecaju neprijatno pored stranaca, da li su akademski nastrojeni i interesuje ih ostatak svijeta ili misle da su pupak svemira. Evo i da vam napisem sta se meni sve izdesavalo, opet vas ne mogu pripremiti jer i mene jos uvijek shokiraju svakodnevno. Danas sam recimo otkrila da bosanske plombe nishta ne valjaju i da nisu prema americkim standardima. Ko zna sta ce biti sutra.

@goldenrose

Dobrodoshla!

Lab80,

Ako odes, iz nekog razloga, kod naseg zubara on ce ti reci da americke plombe nevaljuj :), i navesce par razloga.

Filed: AOS (apr) Country: Croatia
Timeline

Ma to je uvijek tako. Prije koju godinu sam se prebacila iz ordinacije jednog zubara, drugom zubaru. Oba su tu u Hrvatskoj. I, sto se dogodilo? Ovaj drugi je odlucio zamijeniti skoro sve stare plombe jer, jelte, ne valjaju. :rolleyes:

Nema razlike u takvim stavovima nigdje u svijetu!

I-129F Sent: Aug 20th 2008

Interview Date: April 8th 2009, 10:30 - APPROVED!

K-1 Visa Received: April 9th 2009

POE: Aug 8th 2009, Minneapolis

Wedding: Aug 28th 2009

-------------------------------------------------------------------

Our I-129f was approved in 107 days from our NOA1 date.

Our I-129f was approved in 114 days from our filing date.

Our case spent 52 days being chewed by NVC.

Our interview took 224 days from your I-129F NOA1 date.

AOS, AP, EAD filed: Oct 15th 2009

Biometrics: Nov 24th 2009

AP received: Dec 14th 2009

EAD received: Dec 17th 2009

Green Card received: Dec 18th 2009

http://www.badgerella.com/forum

kahoolawe kad je intervju? :)

10z8daa.jpg1267okh.jpg14o8ygx.jpg

NOA date for I-485, AP and EAD 12/21/2009

RFE date 01/06/2010 ...RFE response recieved 01/27/2010

Biometrics date 01/19/2010

Transfer Date (CSC) 02/04/2010

AP/EAD Approved Date 02/05/2010

AP Received Date 02/11/2010

EAD Received Date 02/16/2010

I-485 - Last touch 02/24/2010

Service Request -06/21/2010

06/24/2010 - touch

07/10/10..07/28/10..07/29/10...touch

07/29/2010 - GC approved

kahoolawe kad je intervju? :)

neznam jos, jos nismo zakazali. djevojka jos prikuplja papire, sud & mup, ljekarski.

Nadam se da cemo znati sledece sedmice, ako se sva papirologija prikupi.

LAn80,zanimljivo zboris(sto bi rekle babe)hahahahahha

Hajde,molim te,malo nama koji se spremamo da idemo,da poblize objasnis,kakav kulturni sok i sta te cekalo tamo kad si otisla.

Hvala!pozzz

Dugujem vam objasnjenje, a eto, danas sam prezivila josh jedan kulturni shok i to kod zubara. :angry:

Prvo, da se ogradim. Amerika je velika zemlja, lijepa zemlja, ali sve zavisi gdje idete, da li su konzervativni ili liberalni, da li su naviknuti na imigrante ili se osjecaju neprijatno pored stranaca, da li su akademski nastrojeni i interesuje ih ostatak svijeta ili misle da su pupak svemira. Evo i da vam napisem sta se meni sve izdesavalo, opet vas ne mogu pripremiti jer i mene jos uvijek shokiraju svakodnevno. Danas sam recimo otkrila da bosanske plombe nishta ne valjaju i da nisu prema americkim standardima. Ko zna sta ce biti sutra.

@goldenrose

Dobrodoshla!

LA80,

A da li su ti rekli zasto bosanske plombe nisu dobre?! Nisu bile kompozitne, ili sta??? Oduvek sam se pitala kako je moguca tolika razlika u ceni zubarskih usluga... Secam se da je moj suprug platio oko 160usd za jednu plombu!!!

Prvo, trazila sam zubara jer se odlomio komadic zuba koji je drzao plombu (plomba je jos uvijek tu). Posto je taj zub prilicno nastradao tokom vadjenja umnjaka, bilo mi je jako vazno da se stvari dalje ne iskomplikuju. Ovdje postoje skupi privatnici, ali postoje i klinike sa tzv. "sliding scale" placanja, sto znaci da cijena zavisi od visine prihoda. Pogadjate da sam otisla na jednu takvu kliniku. Prvo sam cekala dva mjeseca da me prime. Uslikali su kompletnu vilicu, pregledali sve i na kraju zakljucili da niti jedna bijela plomba ne valja (isla sam kod zubara prije 7 mjeseci i sve ispopravljala prije imigracije). Vjerovali ili ne, one metalne plombe za koje svi kazu da ih odmah vade, bile su ok (pregled je vrsen pod UV svjetlom, pa nije ni cudo, ako uzmemo u obzir da metal ne propusta svjetlost). Onako sokirana, pitala sam ih sta nije uredu, ima li karijesa, zbog cega hoce da ih mijenjaju. Odgovor je bio: "pa propustaju, pa nije fino uradjeno, ivice su neravne, nije po americkim standardima."

Za problematicni zub su rekli da ce vjerovatno trebati uraditi root canal i napraviti rekonstrukciju. Ne pada mi na pamet da mijenjam bilo sta, bolje je da od tih para kupim kartu i odem kuci na odmor. Takodjer im necu dozvoliti bilo kakvo cupanje zivaca, ako mogu zaljepiti novu plombu, neka zaljepe, ako ne mogu...dovidjenja i prijatno...

Istina, ovo slikanje nas je doslo samo 25$, a ako se misle obogatiti na Bosancu, to ce malo teze ici. :rofl:

Filed: IR-1/CR-1 Visa Country: Serbia
Timeline

LA80,

Opet mudro zboris :thumbs: !!!

USCIS

04/20/2009 I-130 sent

04/29/2009 NOA - rejected (petitioner's signature in wrong block)

04/30/2009 I-130 resent

05/11/2009 NOA1 (California Service Center)

08/19/2009 NOA2

NVC

09/08/2009 AOS bill&DS-3032 generated

09/15/2009 received in mail

09/20/2009 AOS paid

10/02/2009 AOS package&DS-3032 sent (by mail)

10/14/2009 DS-3032 received

10/16/2009 AVR msg "information missing or incomplete". False RFE!

10/25/2009 IV fee paid

10/27/2009 IV fee shows paid

10/31/2009 IV package sent

11/18/2009 CASE COMPLETE

01/28/2010 IR1 INTERVIEW

Interview moved to 01/22/2010

Visa received on 01/22/2010

Timeline

Prijateljica zivi na Floridi vec dugo (mozda i 10 godina), a svake godine barem jednom dolazi u Hrvatsku obaviti zubara, ginekologa i sve ostalo sto joj padne na pamet. I vise se nego isplati.

Sinoc sam probdjela noc zbog zubobolje, popila 4 hydrocodiene i 6 tylenol extra strength u roku od 5 sati i nista mi nije pomagalo, boli pa boli. Cijeli dan pijem hydrocodiene i ibuprofen, evo me ko zombi :)

Trebala sam raditi root canal jos prije 2 godine, ali ja odgadjala te zbog putovanja u Bosnu, te svadba, te sad ovo oko vize, reko jednom kad stanu kopat po vilici moze se svasta iskomplikovat pa sve odgadjam dok mi u zivotu ne bude sve po taman pa da tad se zabavim oko zuba.

Dotjerala sam se u cosak pravo...

Eh, jutros mi umanjio bol, otisla i na posao nekako, da bi sad postalo gore i evo mi je lijeva strana otecena i velicine je fudbala. Ne radi ni jedan zubar blizu mene subotom, a ne ide mi se u hitnu ...

Popila sam neki antibiotik koji sam dobila za upalu uha davno (Amoxicillin), pa sad sjedim i molim se da pomogne :)

Ne znam da li da stavljam led na otok da brze spadne, ili cu tako jos vise nahladiti zub. Sta vi preporucujete, led ili ne?

12/05/11.......................Filed I-751

12/06/11.......................NOA

01/03/12......................BIO

09/10/12..................... Approved

09/21/12..................... Received GC

Filed: Citizen (apr) Country: Serbia
Timeline

Jooj,pa ja ti nisam bas za te antibiotike i da ih tako gutas na svoju ruku,a pogotovu nisam za to da toliko pijes one lekove protiv bolova,stradace ti zeludac.

A sto ne probas da malo ispiras rakijom ili nekim drugim alkoholnim picem priblizne jacine.

malo muckas u ustima pa ispljunes,ko zubnom vodicom,.....

nego,htedoh da vas pitam,kako tamo mogu da se kupuju lekovi?

zanima me,ne bih da nosim odavde,a treba mi nesto za umirenje bolova,jer kad su ONI DANI mene stomak ubija,ziva nisam i tako 13 godina(uf).

Filed: Citizen (apr) Country: Serbia
Timeline
Sinoc sam probdjela noc zbog zubobolje, popila 4 hydrocodiene i 6 tylenol extra strength u roku od 5 sati i nista mi nije pomagalo, boli pa boli. Cijeli dan pijem hydrocodiene i ibuprofen, evo me ko zombi :)

Trebala sam raditi root canal jos prije 2 godine, ali ja odgadjala te zbog putovanja u Bosnu, te svadba, te sad ovo oko vize, reko jednom kad stanu kopat po vilici moze se svasta iskomplikovat pa sve odgadjam dok mi u zivotu ne bude sve po taman pa da tad se zabavim oko zuba.

Eh, jutros mi umanjio bol, otisla i na posao nekako, da bi sad postalo gore i evo mi je lijeva strana otecena i velicine je fudbala. Ne radi ni jedan zubar blizu mene subotom, a ne ide mi se u hitnu ...

Popila sam neki antibiotik koji sam dobila za upalu uha davno (Amoxicillin), pa sad sjedim i molim se da pomogne :)

Ne znam da li da stavljam led na otok da brze spadne, ili cu tako jos vise nahladiti zub. Sta vi preporucujete, led ili ne?

Kada mi je bio upaljen umnjak i sva natečena do neprepoznatljivosti, :wacko: , rekli su mi da napunim vodom i zaledim malu plastičnu flašu (0,5 l) i da to držim na obrazu. Veruj mi, pomaže. Pošto sam dijabetičar, s lekovima se ne igram na svoju ruku. Tada sam koristila jak čaj od žalfije za ispiranje usta (samo ga ne gutaj, nego ga grgolji što češče)

Nadam se da će ti uskoro biti bolje.

N-400: filled online on May 8th, 2021

Biometric Reuse Notice: May 8th, 2021
Interview: May 10th, 2022 - Interview De-Scheduled

Interview rescheduled on May 11th, 2022

New Interview: Jun 27th, 2022 - Approved 🥳

Oath Ceremony: July 14th, 2022

Timeline

Svakako led, mozes i ispirati usta hladnom vodom, sto cesce. Od hladnog ti nista nece biti, a toplo nije dobro za otekline.

Od antibiotika, kod nas za otekle zube ide Klavocin (dakle amoxicillin) i Medazol (metronidazolum), u kombinaciji, ako je teska upala (i jos, recimo, postoji opasnost od sepse).

U nedostatku zubara, a na zubarevu preporuku telefonom (dogodilo se dva puta), iz kucne, prirucne apoteke odabrala sam Ceporex (cefalexinum).

Uglavnom, idi sto prije da ti to rijese. Kad boli, obicno ti bude svejedno tko i gdje ti pokusava nesto popraviti. Godinama sam vjerovala zubarici koja mi nije bila 'strasna... a to je zavrsilo tako da sam morala promijeniti sve plombe koje mi je napravila, ostala bez 1.5 zuba, a jednog su jedva spasili... Sad vise nista ne odgadjam, a ovoj zubarici bih oci iskopala..

Joj vareskice je li ti danas šta bolje? :(

Ja imam jedan što me tišti, ne boli jako ali ponekad ga osjetim..hinjski, iz pozadine. Morat ću prije nego krenem srediti to. Ako ne bude kasno. :wacko:

10z8daa.jpg1267okh.jpg14o8ygx.jpg

NOA date for I-485, AP and EAD 12/21/2009

RFE date 01/06/2010 ...RFE response recieved 01/27/2010

Biometrics date 01/19/2010

Transfer Date (CSC) 02/04/2010

AP/EAD Approved Date 02/05/2010

AP Received Date 02/11/2010

EAD Received Date 02/16/2010

I-485 - Last touch 02/24/2010

Service Request -06/21/2010

06/24/2010 - touch

07/10/10..07/28/10..07/29/10...touch

07/29/2010 - GC approved

@vareska, nadam se da si bolja danas.

Svima preporucujem da prije polaska odu kod zubara i srede sto se srediti treba - doci ce vas jeftinije nego ovdje. Obavezno uradite panoramix snimak vilice cisto da imate na jednom rentgenskom snimku stanje pri dolasku a pomoci ce i zubarima ovdje ako budete trebali ici. U SA se to moze uraditi u Vrazovoj za kojih 10tak maraka (cim vide da placas odmah primaju, ne treba ni uputnica od zubara).

Sto se OTC lijekova tice, ima ovdje svega - Tylenol, Advil, Aleve sa kao i najvise koriste - koliko sam skontala to je ibuprofen samo je valjda razlika u jacini. Sad su poceli reklamisati i neki lijek za PMS i one dane jer jel'te ukida i bolove i nervozu i slicno.

Ja iz Bosne donosim Logest (ovdje se zove Yasmin ili Yaz) jer kako god okrenes jeftinije nego ovdje uzimati. Iz Bosne jos donijela: Lysobact, Seldiar, Amoxicillin.

ROC 2009
Naturalization 2010

Timeline

Logest u Hrvatskoj nije isto sto i Yasmin, a Yasmin je isto sto i americki Yasmin. (E, sto ovo pametno zvuci.....)

Moram ovih dana otici po recept za veci broj kutija Yasmina.. racunam da ce mi tako biti jeftinije nego da in nabavljam u Americi. Od drugih stvari, ne znam jos sto cu ponijeti. Mozda koju kutiju antihistaminika koji mi povremeno treba (mozda jednom.. godisnje). Da kucnem u drvo, nisam ni na kakvoj stalnoj terapiji, a tablete protiv bolova ne uzimam nikada.

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.
Guest
This topic is now closed to further replies.
- Back to Top -

Important Disclaimer: Please read carefully the Visajourney.com Terms of Service. If you do not agree to the Terms of Service you should not access or view any page (including this page) on VisaJourney.com. Answers and comments provided on Visajourney.com Forums are general information, and are not intended to substitute for informed professional medical, psychiatric, psychological, tax, legal, investment, accounting, or other professional advice. Visajourney.com does not endorse, and expressly disclaims liability for any product, manufacturer, distributor, service or service provider mentioned or any opinion expressed in answers or comments. VisaJourney.com does not condone immigration fraud in any way, shape or manner. VisaJourney.com recommends that if any member or user knows directly of someone involved in fraudulent or illegal activity, that they report such activity directly to the Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement. You can contact ICE via email at Immigration.Reply@dhs.gov or you can telephone ICE at 1-866-347-2423. All reported threads/posts containing reference to immigration fraud or illegal activities will be removed from this board. If you feel that you have found inappropriate content, please let us know by contacting us here with a url link to that content. Thank you.
  • Create New...