Jump to content
malamu

Bosnia and Herzegovina

Share

2,316 posts in this topic

Recommended Posts

ee cao cao

kupila sam sebi kartu za Decembar 27 idem u Bosnu malo za novu godinu do Januara 17og, e moje pitanje je sad.. jos nismo dobili NOA2, i bojim se ako ga dobijemo dok sam ja tamo ... ne znam koliko ti vremena daju za NOA 2 da skupis sve dokumente.. tamo na onaj gallery sto imaju slike od NOA2 vidim da NOA 2 traje 4 mjeseca validity dates... jel to za svakog tako il za neke manje? msm ostajem tamo 20tak dana... taman ono mogu vjereniku da kazem sta treba da prikupi pomoc mu i tako to

Po info ostalih, treba preko 5 mjeseci da se odobri peticija tako da je mozes ocekivati krajem decembra. Vidi sta se trazi za K-1 vizu za NVC - koliko ja znam, vrlo malo naspram CR-1, i reci zarucniku da vec sada pocne prikupljati dokumente - policijske i sudske potvrde vaze godinu dana - ne treba ih se prevoditi jer su na bosanskom.

Nakon NOA2 sve zavisi koliko si ti brza sa slanjem dokumenata u NVC - ako ih prikupis ranije onda samo posaljes kad ih traze. Imas u WIKI sekciji info za NVC za K1 pa vidi sta tacno traze.

ROC 2009
Naturalization 2010

Joj sad mi na um pade za diplome iz Bosne, sta treba uraditi, gdje ih treba poslati, znam da je neko pisao za prevod i nortifikaciju ili tako nesto. Pa ako je neko voljan da mi odgovori private ili kako god samo da me malo uputi.

HVALA :)

Joj sad mi na um pade za diplome iz Bosne, sta treba uraditi, gdje ih treba poslati, znam da je neko pisao za prevod i nortifikaciju ili tako nesto. Pa ako je neko voljan da mi odgovori private ili kako god samo da me malo uputi.

HVALA :)

Potrazi na ovoj temi, vec je pisano o tome.

ROC 2009
Naturalization 2010

Moze li se vjencanje uraditi 10-15 dana prije isteka K1 vize???

Po ulasku u zemlju K1 aplikant ima 90 dana da se vjenca, tako da ne vidim problem ako se to uradi na 75 ili 80ti dan.

ROC 2009
Naturalization 2010

Pozdrav raja!

sta je s ovim forumom, nije valjda da svi spavate zimski san ili jeto sto se tice onih sto odlaze iz BiH za USA za ovu godinu?!

:blink:

Ja jos uvijek nisam otisla, milion nekih problema u vezi sa poslom, zdravljem...Ali bice dobro ako Bog da...

Nego, imam jedno pitanje, koje mozda bas i nema puno veze sa imigraciojom, ali mi mozda ko navraca ovamo, moze pomoci u vezi sa informacijama koje mi trebaju...

Naime, zanima me da li ste upoznati da li postoji neka vrsta profesionalnog usavrsavanja iz oblasti IT-a (primjera radi, baze podataka, mreze,menadzment informacionih sistema...dakle za nekoga ko je vec upoznat' sa osnovnim pojmovima u informatici) u trajanju od maksimalno godinu dana?!

Ja sam trazila preko interneta te neke varijante, nude se poprilicno zaostale tehnologije ili se nude kursevi koji su za pocetnike u kompjuterskom svijetu...Sad moguce je da nisam naletila na prave web stranice, koje to nude....

:help:

Neka ozbiljnija varijanta nudi opciju studiranja magistarskog u USA, kao medjunarodnog studenta...Sto meni trenutno ne ide u prilog s obzirom da imam samo godinu dana kao opravdanje neplacenog odsustva s posla u BiH...Iskreno, ova varijanta 'cuvanja' posla, (mada ni to nije sigurno, ali vrijedi probat', nekome super svasta prolazi, a neko opet nema srece u tom) je samo u slucaju da ne daj Boze krene po zlu, pa se pozelim vratiti ipak u BiH...

Trebam dakle naci neku zescu 'ublehu' da idem da se profesionalno usavrsavam u Americi...Na varijantu spajanja porodice, ne mogu ici, jer nisam jos uvijek udata a viza mi je na vjerenicki status...

Ukoliko imate neku stranicu, naziv institucije ili edukacionog centra koji radi neku vrstu certificiranja bez pretjeranih peglanja kao sto to rade ovi sa univerziteta (GMAT,TOEFL test, depozit na banci...) a da bas i nije ponudjena u nekoj klasicnoj i veoma dostupnoj varijanti u Sarajevu, bila bih vam veoma zahvalna.

Svako dobro i sve najbolje,

:thumbs:

Pozdrav raja!

sta je s ovim forumom, nije valjda da svi spavate zimski san ili jeto sto se tice onih sto odlaze iz BiH za USA za ovu godinu?!

:blink:

Ja jos uvijek nisam otisla, milion nekih problema u vezi sa poslom, zdravljem...Ali bice dobro ako Bog da...

Nego, imam jedno pitanje, koje mozda bas i nema puno veze sa imigraciojom, ali mi mozda ko navraca ovamo, moze pomoci u vezi sa informacijama koje mi trebaju...

Naime, zanima me da li ste upoznati da li postoji neka vrsta profesionalnog usavrsavanja iz oblasti IT-a (primjera radi, baze podataka, mreze,menadzment informacionih sistema...dakle za nekoga ko je vec upoznat' sa osnovnim pojmovima u informatici) u trajanju od maksimalno godinu dana?!

Ja sam trazila preko interneta te neke varijante, nude se poprilicno zaostale tehnologije ili se nude kursevi koji su za pocetnike u kompjuterskom svijetu...Sad moguce je da nisam naletila na prave web stranice, koje to nude....

:help:

Neka ozbiljnija varijanta nudi opciju studiranja magistarskog u USA, kao medjunarodnog studenta...Sto meni trenutno ne ide u prilog s obzirom da imam samo godinu dana kao opravdanje neplacenog odsustva s posla u BiH...Iskreno, ova varijanta 'cuvanja' posla, (mada ni to nije sigurno, ali vrijedi probat', nekome super svasta prolazi, a neko opet nema srece u tom) je samo u slucaju da ne daj Boze krene po zlu, pa se pozelim vratiti ipak u BiH...

Trebam dakle naci neku zescu 'ublehu' da idem da se profesionalno usavrsavam u Americi...Na varijantu spajanja porodice, ne mogu ici, jer nisam jos uvijek udata a viza mi je na vjerenicki status...

Ukoliko imate neku stranicu, naziv institucije ili edukacionog centra koji radi neku vrstu certificiranja bez pretjeranih peglanja kao sto to rade ovi sa univerziteta (GMAT,TOEFL test, depozit na banci...) a da bas i nije ponudjena u nekoj klasicnoj i veoma dostupnoj varijanti u Sarajevu, bila bih vam veoma zahvalna.

Svako dobro i sve najbolje,

:thumbs:

Ne razumijem - ti bi i u USA i u BiH - na dvije stolice se sjediti ne moze. Ako je problem zbog posla u USA posto K-1 ne moze raditi bez EADa ili zelene karte, onda se fino vjencajte pa idite na supruznicku vizu - to ce ti dati jedno jos godinu dana u USA do intervjua a onda imas jos 6 mjeseci da dodjes u USA.

Ovaj IT trening, hmm, posto nemas zelenu kartu tretirali bi te kao medjunarodnog studenta a to znaci $$$$ i opet moras proci sve procedure koje traze za medjunarodne studente TOEFL, GMAT i slicno. Kad dobijes zelenu kartu onda te smatraju rezidentom i dobijes ili in-state rate ili in-district rate. Ne znam bas koji bi ti univerzitet/koledz omogucio da se usavrsavas godinu dana a da toga nema u BIH - meni pada na pamet Cisco akademije i ECDL koje su dostupne u BiH.

ROC 2009
Naturalization 2010

Ne razumijem - ti bi i u USA i u BiH - na dvije stolice se sjediti ne moze. Ako je problem zbog posla u USA posto K-1 ne moze raditi bez EADa ili zelene karte, onda se fino vjencajte pa idite na supruznicku vizu - to ce ti dati jedno jos godinu dana u USA do intervjua a onda imas jos 6 mjeseci da dodjes u USA.

Ovaj IT trening, hmm, posto nemas zelenu kartu tretirali bi te kao medjunarodnog studenta a to znaci $$ i opet moras proci sve procedure koje traze za medjunarodne studente TOEFL, GMAT i slicno. Kad dobijes zelenu kartu onda te smatraju rezidentom i dobijes ili in-state rate ili in-district rate. Ne znam bas koji bi ti univerzitet/koledz omogucio da se usavrsavas godinu dana a da toga nema u BIH - meni pada na pamet Cisco akademije i ECDL koje su dostupne u BiH.

Prije svega, zahvljujem se na odgovoru...

Ne sjedim na dvije nego na jednoj stolici...I to onoj koju sam kupila sama sebi i koju sam posteno bez ikakve 'stele' i lopovluka zaradila.:angry:

Sto se neplacenog odsustva tice, svakako u organizaciji u kojoj radim to ne bi predstavljalo veliki problem...Uvijek na moje mjesto mogu dovest' nekoga i zaposliti na odredjeno vrijeme...A i priroda posla je takva, da sljedeca godina ne najavljuje neku veliku frku, da im moze neko 'znacajno zatrebati'...

Sticajem okolnosti, isli smo na vjerenicku vizu zbog toga sto mi pravo vjencanje zadnjih godinu dana, poslije nesrece koja je zadesila moju porodicu, nije ni palo na pamet...Isto kao sto mi sad ne pada na pamet da cekam jos toliko, da konacno budem sa voljenim...

Ne nadam se nekom 'cudu' i vjerovatno je da ce moj zahtjev odredjena struktura koja rjesava takve stvari odbiti, jer su zakon pravili radi sebe, a ne radi sitne buranije...Moje je da probam, sto je u mojoj moci i da razmotrim sve moguce opcije prije nego podnesem zahtjev za prekid radnog odnosa.

:wacko:

Ja razumijem da se ovdje na ovom nasem BiH forumu pretezno prica o procesu kako i na koji nacin neko dobija vjerenicku ili bracnu vizu za USA ali bih voljela, da vi iskusni u tom procesu, kad vec dijelite svoja iskustva sa nama podjelite i informaciju da li ste i kako dosli do odredjenog posla u struci ili van nje?!

Kako ste se opcenito snasli tamo?! Skolujete li se?!Da li je nekome koristila varijanta nostrificiranja diplome ?!

Ja sam vec jednom postavila ovakvo pitanje i nisam dobila ama bas nikakav odgovor, tako da se iskreno ne nadam ni sada...

Zar je jedina ambicija u zivotu nakon odlaska u Ameriku dobiti zelenu kartu i drzavljanstvo?!

Izvinite, mozda zvuci malo pregrubo ali meni sigurno nije jedini cilj u zivotu napustiti ovu drzavu, po svaku cijenu...Ipak je ovdje puno onih koje volim, kojih je briga za mene i ipak je ovo mjesto, ma kakvo bilo ono gdje se ja osjecam najbolje...A iz ove moje BiH sam sa 'nasim pasosem' obisla mozda vise od nekih koji su sa 'tim vasim pasosima' vidjeli velike gradove svjeta samo kroz terminale aerodroma i okna aviona...

:blush:

Svako dobro i puno pozdrava.

:ot2:

Vec sam poslala PP ali da odgovorim jos na par pitanja vezano za zaposlenje ovdje:

Ko dolazi sa dobrim znanjem engleskog (govor, razumijevanje i pisanje) nema problema sa nalazenjem posla. Iako je situacija sa nezaposlenoscu ovdje i dalje nezavidna, poslova ima - firma u kojoj radim trenutno ima 1634 otvorene pozicije sirom USA ( ko hoce link za poslove posaljite mi pp).

Poznanstva ovdje ne igraju vecu ulogu u zaposljavanju - mogu ti dati info gdje ima posla i vidjeti da neko pogleda tvoj rezime za poziciju, ali dalje od toga ne jer HR zaposljava, ne poznanik.

Dalje, zagarantovanih radnih mjesta - na neodredjeno - nema u vecini drzava jer su "at will employment" - mogu te otpustiti s posla bez razloga isto kao sto i ti njima mozes dati otkaz kad hoces. Bolovanja zvanicnog nema jer ili ides na short ili long-term disability leave. Porodiljno ide pod ovaj long-term disability i u trajanju je od 12 sedmica! Ne placa firma jer je to dio tvog disability insurance - sam odaberes koji procenat place zelis da to osiguranje pokrije.

Dobra strana je da ako imas prekovremeni rad, isti je placen po zakonu. Vece firme imaju dobre opcije internog usavrsavanja - online kursevi, treninzi u firmi i slicno. Plata je ok i u skladu sa standardom u USA

Skolovanje je dobra opcija ali neko mora raditi za to - rekla sam u pp, ja radim, muz studira i ide na vojne treninge jer je u vojsci. Postoje opcije gdje je skolovanje placeno - vecinom masters level - ali to je taman za preziviti jer se otprilike dobije oko $16k godisnje ako si graduate assistant i imas srece da program daje tu opciju. Npr ako ko ide za MBA nema sanse da ce dobiti assistantship.

Ja sam svoju diplomu evaluirala preko ECE (ma nije to prava nostrifikacija) ali me niko nikada za nju nije pitao - mozda ako je ko u usko-specijaliziranom podrucju da se to trazi za zaposlenje, za administraciju ne.

Jos edit: ako se nekome cini da odgovaram arogantno, nije mi to namjera - radije bih da ljudi dobiju pravu sliku zivota ovdje nego da dodje do velikih razocarenja jer su imali potpuno drugaciju sliku zivota ovdje. Da je lako, nije lako ispocetka ali bude lakse nakon godinu, dvije, tri...

Edited by milimelo

ROC 2009
Naturalization 2010

Pozdrav svima!!...nova sam ovdje i imam nekoliko pitanja.

Radi se o K-1 vizi.

Moj decko je podneo I-129F krajem marta u California servis centar. Oni su samo potvrdili,kad je zvao telefonom da su primili papire i reki da cekamo. Cekamo 7 mjeseci i nikakvog pomaka. Od njih nismo dobili bas nista.

Dali je uobicajeno ovoliko cekanje?

Zar nismo trebali dobit NOA1 pa onda dalje cekati???

Molim Vas neka mi netko odgovori....pozdrav!

Lana,

ovo je vise nego uobicajeno. Ja sam aplicirala za istu vizu I-129F i dobila sam NOA1 poslije nekih 7 dana, a NOA2 da je viza approved nakon malo manje od 3 mj. Uglavnom, citav proces je trajao manje od 5 mjeseci ukljucujuci i dolazak mog zarucnika (sada muza) u Kaliforniju. Takodje, kad smo predali za AOS, green card je dobio za manje od 2 mjeseca, od predavanja AOS-a. Jeste li ikad dobili NOA1 sa case number i ako jeste, jeste li ikad provjeravali case status online, na uscis web stranici?

Pozdrav raja :D

joj ja izludi cekajuci ovaj NOA 2 planiram da idem za BOsnu u decembru prije nove godine i da ostanem negdje oko 15-20tak dana ali jos nisam predala za Americki pasos? mislila sam da predam sutra prekosutra jel neko neshto zna za to ? imam ja jos dobra dva mjeseca dok krenem :( znam da ima onaj expedite service gdje brzo dobijes al moras platit ekstra .. to mi nije problem ? al ne kontam hoce naturalization certificate orginalan joj pa gdje cu to poslat :D haha ... da mi izgube... traze isto ID onaj jel i to moram orginalno ..:/ hm. bas mi je neshto komplikovano isto pise da mozes predat na internetu za pasos?? ali sta za ostale dokumente moras postom poslat? :/

Jovana, moras poslati original certificate of naturalization sa aplikacijom za pasos, to je bez daljnjeg. Koliko se ja sjecam, kad sam to predavala, popunis aplikaciju, odes u postu gdje ustvari rade sa aplikacijama za pasos (bar kod nas ovdje svaka posta nema taj servis) i onda oni to lijepo pregledaju, ubace u express mail i ti platis koliko treba sa money order(ako se ne varam). Ne mogu se tacno sjetiti, ali mislim cak da ti certificate of naturalization vrate posebo, prije pasosa, ako apliciras bez expedite. Mislim da nemas razloga za sekiraciju da ce ti certifikat negdje zalutati, a i nemas izbora, jer bez toga ne mozes aplicirati za pasos. Bolje ti je na vrijeme to posalji, jer kako mi se cini, u posljednje vrijeme su sve sporiji i sporiji sto se tice travel documents, pa da ne dolazis u situaciju, da ti se priblizilo vrijeme odlaska, a pasos nisi dobila.

Sretno :)

pozdrav svima:)

ja sam prije 10-ak dana uradio fingerprints i slikanje za EAD i Green Card...zanima me koliko ste vi cekali odprilike da dobijete svoje papire, od tog trenutka?

Pozdrav,

Mire

Mire,

ja mislim da je moj muz cekao mozda jedno mjesec dana poslije toga. Uglavnom, ne bi trebalo uzeti puno vremena poslije fingerprints. Sad ne znam jel' ima ikakve razlike od drzave do drzave.

Mire,

ja mislim da je moj muz cekao mozda jedno mjesec dana poslije toga. Uglavnom, ne bi trebalo uzeti puno vremena poslije fingerprints. Sad ne znam jel' ima ikakve razlike od drzave do drzave.

Hvala na odgovoru, malo sam poletio pred rudu, u medjuvremenu sam nasao statistiku, koja ima na ovoj stranici, meni je trebalo za san francisco i nasao sam,

http://www.visajourney.com/timeline/aoslist.php?cfl=0&op1=&op2=&op3=&op4=1&op5=&op6=&op8=San%20Francisco%20CA&xfr=&vtype=1

sve zavisi od slucaja, nadam se da ce brzo :)

hvala jos jednom,

Mire

Jovana, moras poslati original certificate of naturalization sa aplikacijom za pasos, to je bez daljnjeg. Koliko se ja sjecam, kad sam to predavala, popunis aplikaciju, odes u postu gdje ustvari rade sa aplikacijama za pasos (bar kod nas ovdje svaka posta nema taj servis) i onda oni to lijepo pregledaju, ubace u express mail i ti platis koliko treba sa money order(ako se ne varam). Ne mogu se tacno sjetiti, ali mislim cak da ti certificate of naturalization vrate posebo, prije pasosa, ako apliciras bez expedite. Mislim da nemas razloga za sekiraciju da ce ti certifikat negdje zalutati, a i nemas izbora, jer bez toga ne mozes aplicirati za pasos. Bolje ti je na vrijeme to posalji, jer kako mi se cini, u posljednje vrijeme su sve sporiji i sporiji sto se tice travel documents, pa da ne dolazis u situaciju, da ti se priblizilo vrijeme odlaska, a pasos nisi dobila.

Sretno :)

Ne mora ako sve dobro isplanira i prijavi se u Passport Agency koja postoji u NYC 2 sedmice prije puta, pokaze ticket confirmation. Ode licno preda sta traze i za par dana dobije pasos - certifikat vracaju isti dan kada i pasos.

Ista cijena kao u posti za expedite osim sto ovdje manje ceka i ne brine hoce li se certifikat izgubiti u posti.

ROC 2009
Naturalization 2010

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.
Guest
This topic is now closed to further replies.
- Back to Top -

Important Disclaimer: Please read carefully the Visajourney.com Terms of Service. If you do not agree to the Terms of Service you should not access or view any page (including this page) on VisaJourney.com. Answers and comments provided on Visajourney.com Forums are general information, and are not intended to substitute for informed professional medical, psychiatric, psychological, tax, legal, investment, accounting, or other professional advice. Visajourney.com does not endorse, and expressly disclaims liability for any product, manufacturer, distributor, service or service provider mentioned or any opinion expressed in answers or comments. VisaJourney.com does not condone immigration fraud in any way, shape or manner. VisaJourney.com recommends that if any member or user knows directly of someone involved in fraudulent or illegal activity, that they report such activity directly to the Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement. You can contact ICE via email at Immigration.Reply@dhs.gov or you can telephone ICE at 1-866-347-2423. All reported threads/posts containing reference to immigration fraud or illegal activities will be removed from this board. If you feel that you have found inappropriate content, please let us know by contacting us here with a url link to that content. Thank you.
  • Create New...