Jump to content

2,316 posts in this topic

Recommended Posts

Posted

Samo da javim, da sam se prosle sedmice "natakarila" na telefon i dok nisam dobila nekog u NVC (nakon 15 min. on hold) nisam odustajala. Uglavnom, opet veliko iznenadjenje, da I-129F i I-130 proces bas nije ni blizu, kad je u pitanju papirologija za NVC, gospodin sa kojim sam pricala mi je rekao da moj brat treba poslati I-864 formu (koju je vec uplatio) i da uz te papire treba poslati i formu DS-230, kopiju pasosa, birth certificate, 2 slike od beneficiary (moja snaha). Hajde, sve ove druge papire i imamo, ali kad mi je rekao za njene dvije slike, doslo mi je da vristim, jer to nigdje nismo vidjeli u e-mailu koji su poslali, kad su uplaceni I-864 i processing fee. Onda smo na vrat-na nos zvali snahu da se uslika i da potpise DS-230, a srecom, uspjeli smo da kontaktiramo tipa koji se vracao s odmora iz BiH bas u to vrijeme, pa je to sve stiglo za par dana. Sad, kad smo kompletirali I-864, DS-230, 2 slike, Birth certificate, kopiju njenog pasosa, potrazim ja online da vidim jel' to to sto treba poslati i onda na par mjesta vidim da raja spominje da se mora sa tim zajedno poslati i potvrda od policije, koju je moj zarucnik nosio u ambasadu u Sarajevu. Sad se samo pitam, da li je onaj gospodin iz NVC, sa kojim sam razgovarala zaboravio reci da i to treba sad poslati ili nije obavezno da se salje u ovom paketu u NVC. Da li iko moze da mi objasni ili napise, sta ste ustvari slali u NVC zajedno sa I-864 i DS-230 formama za svoje supruznike? Da li je moguce, da ona sve to treba odozdo poslati, da bi on ovdje predao?

Hvala puno, unaprijed. :wacko:

Posted

Samo da javim, da sam se prosle sedmice "natakarila" na telefon i dok nisam dobila nekog u NVC (nakon 15 min. on hold) nisam odustajala. Uglavnom, opet veliko iznenadjenje, da I-129F i I-130 proces bas nije ni blizu, kad je u pitanju papirologija za NVC, gospodin sa kojim sam pricala mi je rekao da moj brat treba poslati I-864 formu (koju je vec uplatio) i da uz te papire treba poslati i formu DS-230, kopiju pasosa, birth certificate, 2 slike od beneficiary (moja snaha). Hajde, sve ove druge papire i imamo, ali kad mi je rekao za njene dvije slike, doslo mi je da vristim, jer to nigdje nismo vidjeli u e-mailu koji su poslali, kad su uplaceni I-864 i processing fee. Onda smo na vrat-na nos zvali snahu da se uslika i da potpise DS-230, a srecom, uspjeli smo da kontaktiramo tipa koji se vracao s odmora iz BiH bas u to vrijeme, pa je to sve stiglo za par dana. Sad, kad smo kompletirali I-864, DS-230, 2 slike, Birth certificate, kopiju njenog pasosa, potrazim ja online da vidim jel' to to sto treba poslati i onda na par mjesta vidim da raja spominje da se mora sa tim zajedno poslati i potvrda od policije, koju je moj zarucnik nosio u ambasadu u Sarajevu. Sad se samo pitam, da li je onaj gospodin iz NVC, sa kojim sam razgovarala zaboravio reci da i to treba sad poslati ili nije obavezno da se salje u ovom paketu u NVC. Da li iko moze da mi objasni ili napise, sta ste ustvari slali u NVC zajedno sa I-864 i DS-230 formama za svoje supruznike? Da li je moguce, da ona sve to treba odozdo poslati, da bi on ovdje predao?

ja sam za nvc slala formo ds 230,rodni list,vjencani list,slike ( iza napises broj slucaja),uvjerenje sa policije ,uvjerenje sa suda,potvrdu da imam bh pasos i kopiju prve stranice pasosa( ovjerena),sa I864 muz je slao takse za tri zadnje godine,potvrdu gdje radi ,potvrdu sa banke o stanju racuna i cekove za zadnjih 6 mjeseci.mi smo bas sve detaljno slali.moram reci da nam nikada nisu trazili bilo kakvu dopunu i da mi je sve bilo u redu. nadam se da sam ti pomogla.

ako jos nesto treba pisi

nakon koliko ste dobili green cartu nakon ulaska u usa za cr1 vizu i nakon koliko ste dana dobili welcome letter?

Posted

Eeeeeeeeej da vam se javim iz USA! :-)

Sve je proslo kako treba na aerodromu, nisam imala nikakvih problema,samo su letimicno pregledali papire iz one zute koverte i rekli da to ostaje njima, upisali su mi neki broj pored vize i rekli da je to broj naseg slucaja! Zazeljeli su nam sve najbolje , nasmijesili se i gotovo!

Malo sam imala problema kad sam presijedala u Dizeldorfu, jer su im nekako terminali cudni, valjda ulazis u zemlju kad ides sa jednog terminala na drugi, pa s obzirom da ja nisam imala vizu za njih, morala sam da cekam nekog ciku,koji me je vodio nekim posebnim prolazima, autima, sve do aviona, pa sam na kraju jedva stigla da se ukrcam na vrijeme! Ali sve proslo ok!

Sad pojma nemam sta nam je ciniti, znam da treba da izvadimo dozvolu za vjencanje, a kad se vjencamo?

Pozdrav svima i puno srece vam zelim :dance:

Posted

Ja sam jednom vec rekla, ali nije do mene kad neko nece da potrazi link i procita da se poblize upozna sa stvarima/procesima koji im mogu uveliko olaksati NVC proces ...

Slike su bile navedene u shortcut, isto kao i DS-230, kao i sve ostalo navedeno.

http://www.visajourney.com/wiki/index.php/LingChe_NVC_ShortCut

ROC 2009
Naturalization 2010

Posted

Sve je proslo kako treba na aerodromu, nisam imala nikakvih problema,samo su letimicno pregledali papire iz one zute koverte i rekli da to ostaje njima, upisali su mi neki broj pored vize i rekli da je to broj naseg slucaja! Zazeljeli su nam sve najbolje , nasmijesili se i gotovo!

Malo sam imala problema kad sam presijedala u Dizeldorfu, jer su im nekako terminali cudni, valjda ulazis u zemlju kad ides sa jednog terminala na drugi, pa s obzirom da ja nisam imala vizu za njih, morala sam da cekam nekog ciku,koji me je vodio nekim posebnim prolazima, autima, sve do aviona, pa sam na kraju jedva stigla da se ukrcam na vrijeme! Ali sve proslo ok!

Sad pojma nemam sta nam je ciniti, znam da treba da izvadimo dozvolu za vjencanje, a kad se vjencamo?

Posto si ovdje kod mene u komsiluku - prvo dozvola (mozda treba 2-3 dana), onda vjencanje i odmah nakon vjencanja insistirajte da sami odnesete certifikat kod tog court clerk koji biljezi vjencanja i trazite da odmah dobijete vjencani list - najbolje da uzmete par komada, nikad ne znas ko ce vam sve traziti. Ako budete cekali da oni to obave, trebace bar sedmica ako ne i vise.

ROC 2009
Naturalization 2010

Posted

Ja sam jednom vec rekla, ali nije do mene kad neko nece da potrazi link i procita da se poblize upozna sa stvarima/procesima koji im mogu uveliko olaksati NVC proces ...

Slike su bile navedene u shortcut, isto kao i DS-230, kao i sve ostalo navedeno.

http://www.visajourney.com/wiki/index.php/LingChe_NVC_ShortCut

Najveci problem je bio sto sam ja mislila da ce proces sa NVC biti isti kao i za zarucnicku vizu, zato me je sve ovo zbunilo, a pogotovo to da, ako vec traze da uplatis sve ove fees, pa onda, valjda, mogu i poslati pismo sta sve treba dalje da se posalje, a ne naplati, pa se ti mislis sta i kako dalje. Za zarucnicku fino posalju pismo iz ambasade i onda, izvoli, iskupljaj papire koji ti trebaju za razgovor. Sad sam vidjela i ovaj shortcut sto si postavila i jos me vise ljuti cinjenica da treba vise da vjerujem necemu sto vidim na internetu, a ne onom sto mi je rekao NVC officer kad sam zvala prosle sedmice. Eto sam zvala i dobila NVC, pa mi, izgleda, opet nije ovaj rekao sve sto treba da se posalje, jer nigdje nije spomenuo potvrde od policije, cak ni marriage certificate, samo DS-230, 2 slike, kopiju pasosa i snahin birth certificate. I sad kad smo sve to skupili, nabrzinu, da bi to ovaj covjek mogao donijeti iz BiH, da nam ne oduzima i ovako vec dosta izgubljenog vremena, juce vidim da dosta osoba pise da treba i potvrda od policije. Ne bi mi bilo krivo da nisam pricala direktno sa NVC officer i lijepo zapisala sve sta je rekao da treba poslati. U svakom slucaju, mislim da bi vise nego fer bilo od NVC da posalju pismo sa spiskom za potrebnu dokumentaciju, nego ovo "sekanje" preko e-maila. Posalju e-mail sa brojem invoice da uplatis fee i onda se snalazi za dalje. Ogromna razlika izmedju zarucnicke i spouse viza, u svakom slucaju....barem meni, jer je moj muz (tad zarucnik) prosao kroz taj proces i poredeci za spouse viza procesom, puno je lakse i puno brze.

Welcome to AmeriKa.:)

Posted

meni su iz nvc rekli da ne treba obavjest od njih zakaciti zajedno sa mojim dokumentima koje saljem u nvc,sreca je bila pa su moji dokumenti koje sam poslala muzu kasnili jer nakon sto nam je sluzbenik rekao da ne trebaju tu obavjest ,dolazi mail za dva dana gdje velikim crnim podebljanim slovima pise da se ta obavjest mora zakaciti sa mojim dokumentima.ljudi iz svog iskustva znam da nije sve onako kako vam kazu iz nvc.dobro treba procitati po ovom forumu ,iskustvo raje mi je vise pomoglo neko bilo koje upustvo iz nvc.

Posted

meni su iz nvc rekli da ne treba obavjest od njih zakaciti zajedno sa mojim dokumentima koje saljem u nvc,sreca je bila pa su moji dokumenti koje sam poslala muzu kasnili jer nakon sto nam je sluzbenik rekao da ne trebaju tu obavjest ,dolazi mail za dva dana gdje velikim crnim podebljanim slovima pise da se ta obavjest mora zakaciti sa mojim dokumentima.ljudi iz svog iskustva znam da nije sve onako kako vam kazu iz nvc.dobro treba procitati po ovom forumu ,iskustvo raje mi je vise pomoglo neko bilo koje upustvo iz nvc.

U to sam se definitivno uvjerila, da i kad dobijes nekog na telefon iz NVC, ne kazu ti sve sta treba poslati. Barem meni nisu. :bonk:

Na koju obavijest mislis da treba poslati? Jel' onaj dokaz da je sve uplaceno, posto imaju dvije razlicite. Jedna je za petitioner, a druga za beneficiary. Ja sam to vec isprintala, pa rekoh da make sure da je to to, da nije sta dodatno jos. :help:

Posted

Hitno mi treba savet!

I-134 kaze da treba da bude overen!!! meni nista nije overeno!!! danas sam dobila pismo sa uputstvom a intervju je 14. sept! jel to sigurno za overu? kako ste vi? pomooooc!!!!

Ne ovjerava se od prije par godina.

ROC 2009
Naturalization 2010

• 4 weeks later...
Filed: Timeline
Posted

Pozz svima!Nova sam ovdje,a imam veeeliki problem,koji su mnogi od vas vec prosli,s' obzirom da citam sve post po post,a dosla sam tek do str 34.Kako necu stici u kratkom vremenskom periodu sve procitati,a radoznala sam i potreba mi je da imam tacne informacije,molim da mi neko,ko ima iskustva pomogne.Dakle,moj momak je rodom bosanac,sa americkim drzavljanstvom jos od 2004-e god i zelimo da apliciramo za vjerenicku vizu,a pojma nemamo kako i sta treba.Znam ima sve na internetu,ali je ipak iskustvo mjerodavnije.ZANIMA ME BUKVALNO SVE!Korak po korak,i njegov i moj,dokumentacija,...Nadajuci se da ce neko od vas imati vremena za mene,nastavicu.Da li je potreban i jedan moj dokument u trenutku kad on podnosi zahtjev u US ?Ako je potreban,da li ga moram prevoditi,ovjeravati i kojim sve pecatima?Sta njemu treba od licne dokumentacije tamo za podnosenje zahtjeva?Sledece,koliko se ceka prosledjivanje podataka u Sarajevo i koji su sledeci koraci?Sta podrazumjeva Notice of Approval 1 i 2 (odn na sta se odnose ta odobrenja)?Sta je meni potrebno od njega u trenutku predavanja dokumentacije kad me i ako pozovu u sarajevo?Znam o mojoj dokumentaciji,sto se tice rodnog lista,i ostalih uvjerenja.Zanima me jos i da li trebam popunjavati kakve formulare dodatno prije ili u toku intervjua u ambasadi i ako moram,da li ih dobijem u ambasadi ili ih moram skidati sa interneta?Obzirom da sam iz Prijedora,interesuje me i koliko puta moram otici u Sarajevo u toku cijelog procesa?Nemam tamo nikoga,pa mi je to nezgodno zbog putovanja,eventualnog prenocista itd,zbog finansija...a usput,u Sarajevo nisam u zivotu krocila.Koliko traje sva ta procedura,da li su strogi i da li odbijaju bez razloga?Moj momak i ja se znamo tek od sredine jula.Provodili smo vrijeme zajedno,otisao je 30.09.2010.Nadam se da im to nije premalo.Od dokaza imamo samo zajednicke slike,i par mojih voznih karti,kad sam putovala do grada u kojem je on boravio u BiH.Na intervju bi isla sama,jer on nije u mogucnosti da dodje,da ide sa mnom.Ljudi,glava mi je puna,ovo je sve komplikovano,a mi jos nismo ni poceli!Razlog sto sam se vec pocela interesovati ,prije svega ,jeste taj da zelim imati viziju o svemu ,kako ce to od prilike teci.Moram,jednostavno okvirno imati u glavi koncept kako ce to sve izgledati.Jos jedna stvar,nisam poznavalac Engleskog jezika>Da li to pravi neki problem(negdje sam procitala da se pola intervjua vodi na nasem,a pola na engleskom)?MOLIM VAS POMOZITE MI I HVALA UNAPRIJED !!! P.S. U toku sam citanja postova od vareske,malamu,bosnian68(tako nekako),aiia,coollin (nisam sigurna) pa ih zelim pozdraviti !!!

Posted

Bojana dobro dosla na nas forum.

Kako svatih iz tvog posta ti i tvoj momak zelite aplicirati za vjerenicku tj. k-1 vizu.sto se tice te vize moraju se ispuniti oderdjeni uslovi a prvi od tih uslova jeste da veza izmeddju tebe i tvog momka traje najmanje 2 godine,nakon toga porebni su dokazi vase veze,slike konntakti itd.

Drugi nacin jeste da tvoj momak dodje tu,da se vjencate pa da ti apliciras za bracnu vizu jer je duzina cekanja i jedne i druge vize sada skoro izjednacena.sto se tice procedure u ambasadi nista kompikovano,porebno je da imas samo urednu dokumentaciju koju ce oni vec blagovremeno zahtijevati od tebe kad bude doslo veijeme za tvoj inertvju,mozes naglasiti da ne znas engleski,u tom slucaju imat ces prevodioca na intervju.

2-3 puta bi trebala otici u Sarajevo,1-put na ljekarski pregled,2 -put u abasadu na intervju i 3-put po vizu ako je eventualno ne dobijes isti dan kada bude intervju.

moj bi ti savjet bio da detaljno iscitas ovaj forum i nase postve koji smo prosli proces ili za bracnu ili za vjerenicku vizu(u mom slucaju je to bila vjerenicka viza) a isto tako da procitas i USCIS-A sve sto se zahtijeva od uslova i za jednu i za drugu vizu.

Filed: Timeline
Posted

Bojana dobro dosla na nas forum.

Kako svatih iz tvog posta ti i tvoj momak zelite aplicirati za vjerenicku tj. k-1 vizu.sto se tice te vize moraju se ispuniti oderdjeni uslovi a prvi od tih uslova jeste da veza izmeddju tebe i tvog momka traje najmanje 2 godine,nakon toga porebni su dokazi vase veze,slike konntakti itd.

Drugi nacin jeste da tvoj momak dodje tu,da se vjencate pa da ti apliciras za bracnu vizu jer je duzina cekanja i jedne i druge vize sada skoro izjednacena.sto se tice procedure u ambasadi nista kompikovano,porebno je da imas samo urednu dokumentaciju koju ce oni vec blagovremeno zahtijevati od tebe kad bude doslo veijeme za tvoj inertvju,mozes naglasiti da ne znas engleski,u tom slucaju imat ces prevodioca na intervju.

2-3 puta bi trebala otici u Sarajevo,1-put na ljekarski pregled,2 -put u abasadu na intervju i 3-put po vizu ako je eventualno ne dobijes isti dan kada bude intervju.

moj bi ti savjet bio da detaljno iscitas ovaj forum i nase postve koji smo prosli proces ili za bracnu ili za vjerenicku vizu(u mom slucaju je to bila vjerenicka viza) a isto tako da procitas i USCIS-A sve sto se zahtijeva od uslova i za jednu i za drugu vizu.

Didn't find the answer you were looking for? Ask our VJ Immigration Lawyers.
Guest
This topic is now closed to further replies.
- Back to Top -

Important Disclaimer: Please read carefully the Visajourney.com Terms of Service. If you do not agree to the Terms of Service you should not access or view any page (including this page) on VisaJourney.com. Answers and comments provided on Visajourney.com Forums are general information, and are not intended to substitute for informed professional medical, psychiatric, psychological, tax, legal, investment, accounting, or other professional advice. Visajourney.com does not endorse, and expressly disclaims liability for any product, manufacturer, distributor, service or service provider mentioned or any opinion expressed in answers or comments. VisaJourney.com does not condone immigration fraud in any way, shape or manner. VisaJourney.com recommends that if any member or user knows directly of someone involved in fraudulent or illegal activity, that they report such activity directly to the Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement. You can contact ICE via email at Immigration.Reply@dhs.gov or you can telephone ICE at 1-866-347-2423. All reported threads/posts containing reference to immigration fraud or illegal activities will be removed from this board. If you feel that you have found inappropriate content, please let us know by contacting us here with a url link to that content. Thank you.
  • Create New...